Nieuwkomers snel thuis in Menterwolde

Sinds begin dit jaar helpen vrijwilligers bij de opvang van vluchtelingen, bij ons genoemd, nieuwkomers, in de gemeente Menterwolde. Zo’n 12 nieuwkomers zijn op weg geholpen bij de wirwar van verhuizing en Nederlandse papierwinkel, door Menterwoldse vrijwilligers. “Sinds april ben ik vrijwilliger bij de “nieuwkomers” in Zuidbroek.” vertelt Marieke. “Ondertussen wonen er 2 jonge moeders uit Eritrea in onze gemeente die ik op weg help. Samen met Peter, ook nieuwkomervrijwilliger, hebben we het huis ingericht met de lening die ze krijgen van de gemeente. Maandelijks wordt dat verrekend.”
De nieuwkomervrijwilligers werken van uit het MAC en worden ondersteund door de gemeente bij hun werkzaamheden. Bij het intrekken in de gemeente komt heel wat kijken. Peter uit Zuidbroek: “Het papierwerk is erg belangrijk en moet zo snel mogelijk op orde. We helpen ook bij het regelen van scholen, een huisarts, een tandarts enz. zoeken voor de kinderen en de moeders, dat is heel belangrijk en voor hen erg moeilijk allemaal. De moeders doen erg hun best maar lopen tegen veel dingen aan die voor ons normaal zijn, maar voor hen erg vreemd en nieuw.” Voor de nieuwkomers is alles vreemd. Andere gewoontes, waar zij én de vrijwilligers van beide kanten aan moeten wennen. “Een opmerking van één van de vrouwen was laatst; in Eritrea denken we het eerst aan eten, maar in Nederland denkt men eerst aan papieren! Het lijkt wel of jullie papier eten!” lacht Marieke, die behoorlijk wat tijd steekt in het werken met de vluchtelingen. “Maar het is heel dankbaar werk. Ik geniet ervan en de nieuwkomers zijn erg blij met hun plek in onze gemeente. Ze krijgen veel hulp van dorps- en buurtgenoten. Daar zijn ze ook erg dankbaar voor. Ze wilden speciaal graag dat ik dat vertellen zou.” Peter steekt naast zijn baan tijd in het begeleiden van de nieuwkomers. “Voor mij zelf vind ik het een verrijking om met andere culturen kennis te maken. Het hoeft niet altijd te gaan zoals wij gewend zijn, er zijn ook andere mogelijkheden en inzichten. Daar leer ik veel van.
Respect voor de ander werkt in ons geval prima en daardoor kunnen wij begrip voor elkaars gewoontes opbrengen.” Als de nieuwkomers gesetteld zijn gaan ze naar school voor de inburgering en kunnen terecht bij het Taalhuis of gezellig kletsen bij het Taalcafé van het MAC.
“Van de week heb ik met een meneer uit Eritrea samen spullen voor zijn huis uitgezocht. Deze meneer had 12 jaar van zijn leven in vluchtelingenkampen gezeten voordat hij naar Nederland kwam. Hij was zó dankbaar voor wat we hier allemaal voor hem doen en is zo blij met alles. Het geeft mij een goed gevoel mensen zo te kunnen helpen. Straks na de zomer gaat hij met me mee naar het Taalhuis, want de taal leren is natuurlijk ook heel belangrijk.” 
 
Wil je ook vrijwilliger worden? Er zijn veel meer mensen nodig, want de vrijwilligers werken bij voorkeur in koppels en er komen nog meer gezinnen de tweede helft van het jaar. Aanmelden kan via de Vrijwilligerscentrale, 0598-729393 of vrijwilligerscentrale@live.nl Zie ook de vacature van deze week!

Reactie toevoegen