Opdat wij niet vergeten

Rondom het herdenken op 4 mei; niet alleen militaire gesneuvelden, maar ook de vervolgden worden dan herdacht. Voor de Joodse weggevoerde mensen van Noord- en Zuidbroek wil de Historische Kring Menterwolde (HKM) ‘Commissie Stolpersteine’, uit eerbetoon aan de Joodse burgers, herdenkingsstenen in het trottoir van hun toenmalige woonplaats plaatsen, genaamd Stolpersteine. Op deze plek vindt u het verhaal over de familie Wolf te Noordbroek. 

HKM maakt zich sterk voor het plaatsen van Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek. Ze willen voor alle omgebrachte Joden een Stolpersteine (struikelsteen) plaatsen. In totaal zouden hier 27 stenen geplaatst moeten worden. In Muntendam liggen sinds 7 april 2014, 12 herdenkingsstenen. De commissie ‘Stolpersteine’ komt maandelijks bij elkaar. Na het initiatief komt het geld. Er zijn vele vrije giften en adopties binnengekomen. Verder deelt de commissie mee, dat voor 23 stenen de financiën rond zijn. Tegen de verwachting in zijn de meeste stenen geadopteerd. Dit aantal is genoeg om alvast contact op te nemen met de kunstenaar. Er is een wachtlijst van driekwart jaar. “Voor de laatste Stolpersteine vragen we nog medewerking. U kunt in contact komen met de commissie op 
4 mei in het NNTTM na de dodenherdenking. Op 19 mei zal een afgevaardigde van het kamp Westerbork een lezing verzorgen. De entree is voor de Stolpersteine. U kunt ook contact opnemen met de voorzitter van de Historische Kring Menterwolde. Naast geld voor stenen willen ze ook graag school-, klasse-, dorpsfeest-, en familiefoto’s van de Joodse dorpsgenoten, liefst voorzien van een verhaal. 
 
Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947 Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Bijna in heel Europa worden deze mensen vereeuwigd in deze stenen, door de kunstenaar, die er zijn missie van heeft. De Duitse kunstenaar legde in 1996, toen nog illegaal, de eerste steen in Berlijn. Sinds 2000 is hij actief in Nederland. Hij voorziet inmiddels heel Europa van deze gedenkstenen. Vele tienduizenden Stolpersteine liggen verdeeld over 17 landen. Zo ook kwam het initiatief voor de dorpen Noord- en Zuidbroek. 
 
De gedenksteen heeft zijn naam Stolpersteine te danken aan de Günther Demnig. Hij produceert, graveert en plaatst de messing stenen ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joodse inwoners. Op de stenen (10 x 10 cm) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. 

 

Reactie toevoegen