Kerkepad herleeft

Zondag 17 april organiseert de commissie Vorming en Toerusting van vijf samenwerkende protestantse kerken (Muntendam, Ommelanderwijk, Veendam en Wildervank) een excursie onder de naam kerkepad. De reis voert naar vier kerken uit de 13e eeuw: Zuidbroek (Petruskerk), Uithuizen (Dionysiuskerk), Uithuizermeeden (Mariakerk) en Zandeweer.

Het accent wordt gelegd op het gedeelte vóór in de kerk, rond de preekstoel, de zgn. ‘liturgische tuin’. Dit is in veel kerken het centrum van activiteit, dit is de plek waar wordt gelezen, gepreekt, gebeden en de sacramenten, de heilige rituelen van doop en avondmaal worden gevierd. Maar was dat altijd al zo? Is het liturgisch meubilair (preekstoel, doopvont, avondmaalstafel) sober of uitbundig vormgegeven? Welke materialen zijn gebruikt? Wat betekent de symboliek in het houtsnijwerk van de preekstoel?

Kerkgangers die meewillen ontvangen na de gezamenlijke (jeugd)dienst met aansluitend koffiedrinken in Wildervank de routebeschrijving / adressen en indeling van de auto’s. Om ca. 11.45 is het vertrek vanaf de Grote Kerk Wildervank (carpoolen).
Ook andere belangstellenden kunnen mee, zij kunnen zelf naar het startpunt gaan, dat is gebouw de Kerkhörn, Kerkstraat 89 in Zuidbroek (parkeren kan o.a. bij de Aldi).

In de Kerkhörn start om 12.15 de inleiding door pastor Eppo Vroom. Daarna is er een gezamenlijke lunch (zelf brood mee nemen, voor soep en drinken wordt gezorgd). Na de lunch bekijken we de kerk van Zuidbroek en vervolgens worden de kerken van Uithuizen (Dionysiuskerk), Uithuizermeeden (Mariakerk) en Zandeweer bezocht. Daar is een afsluitende vesper, met als organist Doewe Kraster). De ervaring leert dat u er de hele middag voor uit moet trekken. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de onkosten. Informatie over de kosten en opgave (opgeven liefst vóór vrijdag 15 april) via Ina de Vries (0598) 613 537 en Eppo Vroom (0598) 628 142

Reactie toevoegen