Fusiegemeente ‘HSSM

Uw mening wordt ook gevraagd bij de herindeling met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Per 1.1.2018 moet het zover zijn. Maar er zijn nog heel veel stappen te zetten. Er zullen diverse herindelingsprojecten lopen voor de nieuwe gemeente met vragen als wat voor een gemeente wil je zijn?, hoe gaat de dienstverlening? Of wat gebeurt er met gebouwen/faciliteiten? Menterwolde zal ook ontvlecht moeten worden uit Oost-Groningen.
De nieuwe gemeente, voorlopig HSSM geheten, zal 62.000 inwoners hebben. Essentieel vinden de huidige gemeenten dat ook inwoners, bedrijven en organisaties mee kunnen denken over belangrijke zaken. Hierbij kunt u denken aan gemeenschapskracht, vergrijzing, afstand naar gemeentebestuur, wat betekent het dat veel inwoners laag opgeleid zijn, welke voorzieningen moeten blijven?
In november gaan de gemeenteraden met de bus bij elkaar op bezoek vergezeld van burgers. Ook zullen er buurtgesprekken gehouden worden. In december zullen rondetafelgesprekken plaatsvinden met burgers, bedrijven en organisaties. De eerste interviews met, zeer bij hun samenleving betrokken inwoners, hebben al plaatsgevonden. Vanaf januari worden de hieruit vloeiende resultaten ook echt teruggekoppeld naar alle mensen die hebben bijgedragen. Dit betekent dus dat ze niet alleen in een boekwerk worden gebundeld. In totaal komen er in de ‘nieuwe’ gemeente 6 á 7 buurtgesprekken. Men hoopt dat hierbij 50 tot 75 men-sen aanwezig zullen zijn.
Kortom de vraag is hoe kijken de inwoners aan tegen hun nieuwe gemeente? 
Rond half maart volgend jaar wil men ook de nieuwe naam bekend kunnen maken. Qua tijdschema zijn de gemeenten keurig op weg. Iedere gemeente moet wel zelf haar begroting op orde krijgen voor 2018 is de eis. Vooral voor Menterwolde is dit een moeilijke klus gezien de pas gepresenteerde negatieve begroting 2016. Wat er gebeurt als Menterwolde haar financien niet op orde krijgt is nog niet bekend. De vraag is of er dan van de gemaakte afspraken wordt afgeweken. 
Inmiddels is de website www. HSSMnet.nl gelanceerd. Hiervoor wordt een fotowedstrijd gehouden. U kunt uw foto’s inzenden tot 1 december a.s.
Begin november start de promotiecampagne van de drie gemeenten o.a. d.m.v. folders en posters op de bushokjes. In maart/april 2016 moet het herindelingsontwerp bij de gemeenteraden liggen.

Reactie toevoegen