Begroting 2016 niet op orde

Onlangs presenteerde het college de begroting voor het jaar 2016. CDA Menterwolde is diep, maar dan ook diep teleurgesteld in het negatieve resultaat van de begroting en de houding van het college. Allereerst is het zeer bijzonder dat er een begroting voor 2016 wordt gepresenteerd zonder dat de jaarrekening over 2014 is vastgesteld. Sterker nog, de jaarrekening is nog niet eens ter vaststelling aangeboden aan de raad. Het college heeft als uitgangspunt voor het maken van de begroting voor 2016 de begroting voor 2015 gebruikt inclusief de wijzigingen. Opmerkelijk, een ieder - die ook maar een klein beetje verstand van boekhouden heeft - weet dat een begroting normaal gesproken wordt gemaakt op basis van de gerealiseerde cijfers van het afgelopen jaar en niet op basis van begrote cijfers van het afgelopen jaar.

Ten tweede neemt het college geen enkele verantwoordelijkheid. Er worden geen keuzes gemaakt. Het maken van impopulaire keuzes laat het college liever over aan de raad (lees: de oppositiepartijen). Eerder deed de wethouder financiën Lian Veenstra (SP) de oproep om na de begrotingsvergadering van
5 november 2015 samen met de raad schouder aan schouder samen te werken aan een sluitende begroting. Het is echter vijf voor twaalf! Of eigenlijk is het al vijf over twaalf. De afgelopen tijd had het college al orde op zaken moeten stellen.

Tot slot is CDA Menterwolde niet te spreken over het proces dat is gelopen om te komen tot de begroting voor 2016 met als resultaat een gapend tekort. Tijdens de behandeling van de Kadernota - waarbij het college de raad heeft gevraagd om kaders aan te geven voor het opstellen van de begroting 2016 - zijn er door diverse raadsfracties allerlei voorstellen gedaan en ook zijn er diverse vragen gesteld omdat er veel onduide- lijkheid bestaat over bepaalde zaken. Tot op heden is er niet tot nauwelijks iets gedaan met de voorstellen, deze zijn niet doorgerekend en er zijn nog veel vragen onbeantwoord gebleven.

Het lijkt er op dat het college totaal onmachtig is om op verantwoorde wijze een sluitende begroting aan de raad aan te bieden. De begroting voor 2016 met een enorm tekort wordt ‘over de schutting gegooid’ en de raad (lees: de oppositiepartijen) mag vervolgens met op- lossingen komen. CDA Menterwolde past hiervoor. CDA Menterwolde dringt er net als de andere oppositiepartijen op aan dat het college alsnog met een sluitende begroting komt. CDA Menterwolde wil altijd constructief meewerken om schouder aan schouder samen met het college tot oplossingen te komen, maar niet op deze manier.

Bij de algemene beschouwingen die u volgende week in Tussenklappen leest zullen wij nader ingaan op de begroting voor 2016.

NP: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Wind, telefoon 06 - 55177877

Reactie toevoegen