Redder in nood of meer van hetzelfde?

Ingezonden SP Menterwolde: Blij en verheugd kunnen wij, Menterwolmers, de komende jaren in onze dorpen leven, zij het met een aangehaalde broekriem. Aan de jarenlange ‘puinhoop’ die vorige coalities op financieel terrein hebben veroorzaakt, komt een einde. Natuurlijk kan onze verlosser geen ijzer met handen breken.
‘Bakken met geld’ zullen nodig zijn om de zaak te repareren en die bakken moeten door de burgers worden opgebracht. Maar dan krijg je ook wat!
Deze boodschap stuurt ons de balende fractievoorzitter van de SP, Roelf Swarts in de Tussenklappen van 14 oktober jl. Hij spreekt van een nalatenschap die de SP buiten haar schuld op haar dak heeft gekregen (hoewel ze toch geheel vrijwillig tot deze coalitie is toegetreden!). Redder en slachtoffer tegelijk. Impliciet wordt op ons een beroep gedaan om deze heldenrol te eren en de pijn van de komende bezuinigingen zonder klagen te dragen uit solidariteit met haar die zich ons lot heeft aangetrokken.
Niet het voorgenomen beleid is oorzaak van de bezuinigingen. Niet de rijksbezuinigingen zijn aan te merken als een van de hoofdoorzaken (waar dat in de meeste gemeenten wél het geval is). Zelfs de ‘bakken met geld’ die aan wacht-gelden verloren gaan en een hoge mate aan ‘eigen-schulddikke-bult-gehalte’ heb-ben, zijn niet echt het probleem. Neen, vorige coalities hebben willens en wetens de problemen veroorzaakt door de boel te belazeren.
Beste SP, u bedrijft hiermede politiek van laag allooi. Het is geheel in overeenstemming met de cultuur die zo ‘typical’ is voor onze gemeente en die al zovele koppen (en evenzoveel geld) heeft
gekost. Als er ergens een einde aan moet komen, is dat aan deze negatieve politieke (en ambtelijke) omgangsvormen. Als u dáár een begin mee zou maken, zijn wij burgers pas echt gediend en voorkomen we en passant verdere rollende koppen.
 
 
Niko A F van Kimmenaede
Ex lid en ex-voorzitter 
Kritisch Menterwolde

Reactie toevoegen