april 2012

  • Tiener mishandelt familielid

    De politie heeft vrijdagnacht in Noordbroek een 15-jarige jongen uit die plaats aangehouden. De tiener had onenigheid gehad met een 50-jarig familielid. De onenigheid mondde uit in een worsteling waarbij de 50-jarige in het gezicht werd geslagen. De tiener was onder invloed van alcohol en/of drugs en ging volledig door het lint. Hij is ingesloten voor verhoor. Het slachtoffer is voor onderzoek naar een ziekenhuis gegaan

  • Tieners aangehouden na mishandeling

    VEENDAM – De politie heeft zaterdagmiddag op het Museumplein in Veendam twee tieners (14 en 15 jaar) aangehouden voor de mishandeling van een 14-jarige jongen. Het drietal had om onbekende reden ruzie gekregen. De 14-jarige jongen uit Muntendam was daarbij op de grond gevallen. Een even oude plaatsgenoot sloeg en schopte de 14-jarige daarna in het gezicht. Agenten zagen dit en hielden de 14-jarige verdachte aan. Omdat getuigen zeiden dat ook een 15-jarige jongen uit Oude Pekela had geslagen, werd ook hij aangehouden. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

  • Chronische klachten

    ‘Heel je Verhaal’ is een persoonlijk begeleidingstraject voor mensen met chronische klachten, fysiek en niet-fysiek.
    Uitgangspunt hierbij is dat je als mens méér bent dan alleen je klachten. Bij ‘Heel je Verhaal’ is ruimte en aandacht voor je héle wezen: je lichamelijke ervaring, je gevoelens, overtuigingen, geschiedenis, zingeving en de samenhang hiertussen.

  • 20 jaar in Noordbroek

    Donderdag 5 april is het al weer 20 jaar geleden dat wij voor het eerst de deuren van onze drogisterij open deden. 20 jaar waar blijft de tijd, na drie grondige verbouwingen proberen we nog steeds een gezellige en eigentijdse drogist te zijn met een divers assortiment waar jong en oud zijn spulletjes kan kopen.
    Wierenga Noordbroek
  • 6 Maanden oud en nog geen 3 kg

    De Veendamse stichting Kinderhulp Gambia luidt wederom de noodklok en gaat actie voeren voor babyvoeding voor ondervoede kinderen. Afgelopen week kreeg het Veendamse echtpaar Fred en Ivonne Hulsebos heel vervelend nieuws vanuit de dokterspost Caringhands die zij al geruime tijd ondersteunen.
    Bijgesloten foto zorgde ervoor dat ondanks het vele leed wat ze al gezien hadden dat ze toch menig traantje weg moesten pinken.

    Wat is er aan de hand?
    Op dit moment komen er steeds meer mensen met zware ondervoedingsproblemen naar de dokterspost in Kubuneh en dit keer niet alleen kinderen.

  • Vakantie gastouders gezocht

    Europa Kinderhulp is vooral nog op zoek naar vakantie gastouders voor de kinderen van de kinderreis van twee weken uit de Franse hoofdstad Parijs en Mechelen in Nederlandstalig België.
    De Franse kinderen komen uit de voorsteden van Parijs waar zij in woonblokken leven. Deze voorsteden zijn te onveilig om buiten te spelen en het woord vakantie kennen zij alleen van horen zeggen.

  • De nieuwste modetrends

    Op woensdag 18 april a.s. is het weer zover, de Modeshow van Modehuis Boiten te Muntendam. Net als altijd wordt de show gehouden in de Menterne en zullen 13 enthousiaste mannequins de nieuwste zomercollectie aan u laten zien.
    Boiten Muntendam
    Het belooft een kleurenfestijn te worden, want de mode is nog nooit zo vrolijk geweest. Ook is er weer een metamorfose waarin iemand tijdens de show een make-over krijgt.
  • Buurtzorg Menterwolde deelt paaseitjes uit

    Om de naamsbekendheid van Buurtzorg Menterwolde te vergroten hebben twee teamleden van dit Buurtzorgteam afgelopen woensdag paaseitjes uitgedeeld. Dit gebeurde bij diverse supermarkten in Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek waar Buurtzorg Menterwolde actief is. Ook werden er paaseitjes uitgedeeld bij o.a. één van de tevreden cliënten van Buurtzorg Menterwolde. Verder werden er bij deze supermarkten en andere winkeliers folders achtergelaten. De ontvangst bij de winkeliers was erg hartelijk en er kon goed uitgelegd worden hoe Buurtzorg Menterwolde werkt.
  • Geslaagde toneelmiddag Jong Toveroos

    Op zaterdag 31 maart a.s. organiseerde de Zonnebloem, afd. Noord- en Zuidbroek een gezellige middag in dorpshuis de Broeckhof in Zuidbroek. Jong Toveroos speelde het toneelstuk: Romeo en…………………?
    Martzen Tiggelaar schreef een prachtig toneelstuk met onderwerpen die door de spelers zelf zijn aangereikt. De 12 jonge spelers brachten het stuk op de planken alsof ze nog nooit van plankenkoorts hadden gehoord. Ook de techniek, het decor, de souffleusse: het was allemaal zeer professioneel.

  • Paasdienst Baptisten gemeente

    Zondag 8 april a.s. organiseert de Baptisten gemeente Muntendam weer haar jaarlijkse Paasdienst in de Menterne, met als thema; “You never walk alone”. Er zal medewerking zijn van ons eigen muziekteam. Er is opvang voor de allerkleinsten (van 0 tot 4 jaar). Na de dienst kunt een kopje koffie/thee drinken. De dienst wordt gehouden in de sporthal van de Menterne te Muntendam. Aanvang om 10.00 uur.

  • Menterne decor voor muziekevenement

    Op zaterdag 28 april a.s. wordt er een feestavond georganiseerd in ‘De Menterne’ te Muntendam. “Het beloofd een geweldig feest te worden”, vertelt Harma Haan, die samen met haar man Harry en zoon Harvin beheerders zijn van dorpshuis ‘De Menterne’. Er kan flink geswingd worden op muziek van de populaire Evert Baptist, de gekste dj van Nederland. Hij is regelmatig te beluisteren op Simone FM, het commerciële radiostation van het Noorden. En op Radio Continu, waar hij de gekste telefoongesprekken pleegt. Verder treden Lucas en Gea voor u op, het Nederlandstalig zingend duo uit Oude Pekela.

  • Jan Wekema stopt na 29 jaar

    Na 29 jaar voorzitter te zijn geweest van de gymnastiek en atletiekvereniging SOS uit Muntendam geeft Jan de voorzittershamer door aan Renate Leeuwis. In 1983 werd Jan Wekema gevraagd of hij ceremoniemeester wilde zijn op een feestavond van SOS.  Dit ging zo goed dat Jan werd gebombardeerd tot voorzitter.
    Wekema SOS Muntendam
  • Toneelvereniging ‘EdKo’ speelt in dorpshuis Meeden

    Zaterdagavond 14 april a.s. zal toneelvereniging ‘EdKo’ uit Meeden weer haar jaarlijkse toneeluitvoering houden, zoals u reeds twee weken geleden in de advertentie hebt kunnen lezen. De uitvoering zal zijn in het dorpshuis te Meeden. Dit jaar speelt ‘EdKo’ het blijspel ‘Jacht op gebroeders Boerma’, een stuk in drie bedrijven geschreven door H. de Vries.
    De toneelvereniging is al enkele maanden met de voorbereiding bezig en dit zal ook zeer zeker te zien zijn op de bühne in het dorpshuis te Meeden.

  • Voorjaarsmarkt in de Heemtuin

    Op zondag 15 april a.s. is er weer de jaarlijkse voorjaarsmarkt in Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen. De gehele dag staat in het teken van rondstruinen langs diverse kraampjes, kijken naar leuke demonstraties en genieten van heerlijke lekkernijen. De markt staat garant voor een vermakelijke en gezellige dag!
    Dit jaar kunt u terecht bij bijna 40 kramen, dus voor elk wat wils. Bijzonder om te weten is dat de toeristische werkgroep MenterAroute op deze dag hun nieuwe fietsboekje presenteert. Hierin vindt u fietsroutes langs mooie en interessante plekjes die onze omgeving te bieden heeft.

  • Gewoon Menterwolde; een fijne plek om te wonen!

    Er is veel ellende in de wereld. Een open deur natuurlijk, maar het wordt maar al te vaak vergeten als er over vluchtelingen in Nederland wordt gesproken. Vluchtelingen komen hier niet zomaar. Ze komen omdat ze in eigen land vervolgd worden vanwege hun politieke overtuiging, omdat ze hun leven niet zeker zijn vanwege een alles vernietigende oorlog, of omdat ze worden gediscrimineerd. Mensen die zich in hun eigen land niet veilig voelen zoeken over de grens bescherming. 
    Gewoon Menterwolde
  • Man gooit fiets tegen gemeentehuis

    De politie heeft maandagmorgen een 19-jarige jongeman uit Muntendam aangehouden voor baldadigheid. Agenten reageerden op een melding van een vechtpartij bij het gemeentehuis aan de Kerkstraat in Muntendam. Toen agenten bij het gemeentehuis stonden hoorden zij een knal aan de achterzijde. Daar troffen agenten de 19-jarige man aan. Hij had even daarvoor zijn fiets tegen het gemeentehuis gegooid. Hij verklaarde tegenover agenten dat hij zijn fiets op het dak wilde gooien omdat zijn fiets niet op slot kon. Hij moest mee naar het politiebureau. Met een bekeuring op zak mocht hij weer gaan.

  • Medailleregen voor De Pinquin

    Op zaterdag 7 april jl. vond in Veendam het vijfde deel van de 100meter competitie plaats. Zwemvereniging De Pinquin deed hier met een groep van 26 zwemmers aan mee. De Pinquiners zwommen ontzettend hard en haalden maar liefst 11 eerste plekken, 8 tweede plekken en vier keer werd een Pinquiner derde. In totaal werden er 66 (!) nieuwe persoonlijke records gezwommen.

  • Ricardo Grave derde van Nederland

    Afgelopen weekend werd er op twee plaatsen gestreden om een plekje op het podium. Voor de beginnende judoka’s was er in Onstwedde het 20ste Regio Toernooi waar zo’n 150 judoka’s aan mee deden. Melvin Musch liet zien dat hij op de goede weg zit met hier en daar een schoonheidsfoutje wist hij vandaag de 1e prijs binnen te halen. Daniel Hulzebos kwam in dezelfde poule uit als Melvin en had het zeer moeilijk. Hij had af en toe ook een score maar dat was helaas niet genoeg voor de winst en ging desondanks met een mooie 4e prijs huiswaarts.

  • Zwemmen

    Op zondag 1 april jl. organiseerde Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam een zwemmiddag voor de jeugd van de Basisscholen, familie en vrienden. Dit vond voor de 1ste keer op een zondag plaats in het D.G. v.d. Noortbad te Muntendam. Het was een leuke gezellig middag en iedereen sprak vol lof, dus zeker voor herhaling vatbaar. Iedereen werd op een pakje drinken getrakteerd en na afloop kregen de kinderen nog een zakje chips mee.

    Het bestuur denkt dat sommige toch dachten dat het een aprilgrap was, maar dit was dus niet zo.

  • Goede prestatie op bedrijvencompetitie

    TegelGigant Zuidbroek heeft maandagavond 26 maart jl. de 2de prijs in hun poule behaald op de bedrijvencompetitie Badminton. De bedrijvencompetitie bestaat uit drie avonden badmintonnen tussen verschillende bedrijven uit Veendam, Wildervank, Muntendam en Zuidbroek. Elk jaar wordt het evenement groter en groter, TegelGigant hoopt volgend jaar met meerdere teams aan de bedrijvencompetitie mee te kunnen doen. Het badmintonnen gebeurde in de parkstadhal in Veendam en werd georganiseerd door badmintonvereniging SV Meteoor uit Veendam.
  • BoodschappenPlusBus

    In de gemeenten Oldambt, Bellingwedde, Menterwolde en nu ook in Veendam rijdt de BoodschappenPlusBus. Al honderden mensen maken al gebruik van deze dienst. De BoodschappenPlusBus is niet alleen boodschappenbus maar wordt ook veel gebruikt voor gezellige uitstapjes. Elke maand wordt er een programma gemaakt waar steeds weer nieuwe uitstapjes in staan.
    BoodschappenPlusBus Menterwolde

  • Beëindiging zwangerschapseducatie

    De gemeenten in de provincie Groningen hebben besloten in 2012 te stoppen met zwangerschapseducatie van GGD Groningen. Zwangerschapseducatie is niet langer een gezamenlijke taak van gemeenten en de GGD. Gemeenten zijn individueel verantwoordelijk als het gaat om educatie voor zwangeren. GGD Groningen biedt de cursussen Zwanger Compleet, Zwanger Compact, Zwanger Fit, Mama Fit en de cursus voor jonge aanstaande moeders niet meer aan. Ouders die zich al hebben aangemeld voor één van deze cursussen kunnen, bij voldoende aanmeldingen, de cursus nog volgen. Eind juni 2012 stopt definitief het aanbod zwangerschapseducatie van GGD Groningen.

  • Muis komt op bezoek!

    De levensgrote Muis komt naar de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam. We gaan voorlezen samen met Muis en de kinderen kunnen met Muis op de foto. Het figuur Muis is bedacht door de schrijfster Lucy Cousins. Cousins’ prentenboeken hebben felle, vaak primaire kleuren. Ze wil kinderen stimuleren met fel kleurgebruik. Tijdens de bezoeken worden verhalen van Muis voorgelezen en kunnen de kinderen met Muis op de foto. Muis komt dinsdag 17 april naar de bibliotheek in Muntendam en donderdag 19 april naar de bibliotheek Noordbroek.

  • Noordelijke Kwekerijendagen

    Vroeg in het seizoen treffen topkwekers, tuinkunstenaars en plantenverzamelaars elkaar tijdens de Noordelijke Kwekerijendagen bij Tuingoed Foltz in Meeden. In 2012 vindt het evenement plaats op zaterdag 14 en zondag 15 april. De deelnemers, afkomstig uit Nederland en Duitsland, bieden gezamenlijk een uitzonderlijk breed aanbod van bijzondere planten, tuinkunst en tuinbenodigdheden. Kwekerijdagen Meeden

  • 45 Jaar vrijwilliger

    Van oud naar nieuw. De kersverse nieuwe ouderencommissie Muntendam nam woensdagmiddag 4 april jl., feestelijk afscheid van mw. Veldman, met de respectabele leeftijd van 90 jaar. Zij was maar liefst 45 jaar werkzaam als vrijwilliger voor de ouderenactiviteiten in Muntendam.45 Jaar / Menterwolde

  • De eerste asperges zijn uit de grond

    In Tripscompagnie stak aspergeteler Henk Grol de eerste exemplaren van het witte goud uit de grond. Door het mooie weer komt de aspergeteelt enkele weken eerder op gang dan normaal.
    Henk Grol heeft al ruim 20 jaar ervaring in het telen van deze groenten. Hij heeft de asperges een handje geholpen, zo vertelt hij. Over zes aspergebedden wordt een plastic tunnel gelegd die door middel van ventilatoren hoog wordt gehouden.Asperges Mentrwolde

  • “Groene mannen” in de kerk

    Dat de kerk van Noordbroek zeer mooie fresco’s herbergt op de middeleeuwse gewelven mag als bekend beschouwd worden. Dat er op het plafond en de muren ook veel geschilderd is dat met het blote oog vanaf de vloer amper zichtbaar is, wordt de laatste tijd steeds duidelijker. Bezoekers maken foto’s en zien pas later, thuis op hun computer, wat er nu werkelijk vastgelegd is. Op deze wijze is menig ontdekking gedaan.

  • Donateursconcert ‘de Scheepsjoagers’

    Zaterdag 14 april a.s. vindt weer het jaarlijkse donateursconcert plaats van Shantykoor ‘de Scheepsjoagers’ uit Muntendam. Het shantykoor, dat bestaat uit 70 leden brengt 24 liedjes ten gehore. Om het concert tot een succes te maken wordt er al een aantal maanden intensief geoefend onder de uitstekende leiding van dirigent Nico Dijkman. Onder zijn leiding worden er kwalitatief nog steeds stappen voorwaarts gemaakt. Dat ‘de Scheepsjoagers’ na meer dan 20 jaar nog steeds erg populair zijn blijkt uit het feit dat de concerten altijd druk bezocht worden.

  • College van prof. Dr. Dick de Boer

    Vanaf de 12e Eeuw verrezen er in de vruchtbare Fries-Groningse klei talloze kloosters. Over geheel Ost-Friesland meer dan 100.
    Emo stichtte een kloostertje op het terrein van zijn boerenhoeve bij Jukwerd tegen de zin van zijn vrouw en familie, die hun erfenis voorbij zagen gaan. Emo kreeg echter geen aansluiting bij een ander klooster en was gedoemd weer onder te gaan.

  • Avond wandel vierdaagse Noordbroek

    Op 12, 13, 14 en 15 juni wordt de avond wandel vierdaagse in Noordbroek en omgeving alweer voor de 13e keer georganiseerd.
    Het bestuur is druk doende om er weer een geslaagde vierdaagse van te maken. Er worden mogelijk nieuwe routes uitgestippeld, om het weer iets aantrekkelijker te maken om te gaan wandelen. Tevens is er dit jaar extra aandacht aan het veilig wandelen besteed. Het is ook weer mogelijk om één avond mee te wandelen. Nader bericht volgt in deze krant.

  • Verwerving Collectie Boerman

    Op vrijdag 6 april jl. is de overeenkomst aangaande de verwerving van de Collectie Boerman door het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek ondertekend. De Spoorwegcollectie Boerman bestaat ondermeer uit:
    1. Spoorwegbibliotheek: ca. 3000 titels spoorwegboeken en periodieken
    2. Collectie Koning: origineel archief- en documentatiemateriaal van de spoorwegen in het noorden van het land in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Dit biedt tal van mogelijkheden op educatief gebied.

  • Fietstocht richting Groningen

    Op zondag 22 april organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht voert u langs een aantal dorpen richting Groningen. Onderweg wordt een museum bezocht en kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een kop koffie of thee. De lengte van de tocht is ongeveer 55 kilometer. De start is bij de Menterne in Muntendam.
    Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijk kop snert geserveerd.

  • Nieuwe MenterAgids 2012

    De toeristische werkgroep MenterAroute heeft de 3de MenterAgids samengesteld. In deze gids staan acht fietsroutes die in lengte variëren, historische en architectonische informatie over de dorpen Noordbroek, Zuidbroek, Muntendam en Meeden, en een lijst met handige adressen langs de routes. Het boekje is op 15 april verkrijgbaar op de Voorjaarsmarkt in de Heemtuin in Muntendam.MenterARoute - Menterwolde

  • Betalen met de ‘ZET’

    Omdat iedereen getroffen wordt door de economische crisis en we op een inventievere manier onze wensen willen vervullen introduceert Dorpsraad Zuidbroek de ZET. De ZET is een munt maar geen cent waard. Het is een ruilmiddel. Met de ZET – alleen bij Dorpsraad Zuidbroek verkrijgbaar en besteedbaar - kunt u iets “verkopen” of “kopen”.
    Op zaterdag 14 april 2012 van 10.00 - 13.00 uur organiseert Dorpsraad Zuidbroek een PLANTENRUILDAG op het Dorpsplein en wordt de ZET geintroduceerd.

  • Meeste bezoekers gedragen zich prima!

    Vorige week werd de informatie-avond in de Klipheerd over problemen in de buurt van de jeugdsoos Heartbeat door zo’n 60 Noordbroeksters bezocht. De meeste tieners bezoeken de jeugdsoos, hebben een gezellige avond en gedragen zich prima! Het zijn zo’n 15 jongeren die zorgen voor overlast. Zij drinken zich in en komen dan al dronken naar de jeugdsoos. De namen van o.a. de 3 à 4 echte aanstichters van de groep zijn bekend bij de gemeente. Er zijn ook jongeren uit Zuidbroek bij betrokken, die al niet meer welkom waren in de jeugdsoos in Zuidbroek.