Gewoon Menterwolde; een fijne plek om te wonen!

Er is veel ellende in de wereld. Een open deur natuurlijk, maar het wordt maar al te vaak vergeten als er over vluchtelingen in Nederland wordt gesproken. Vluchtelingen komen hier niet zomaar. Ze komen omdat ze in eigen land vervolgd worden vanwege hun politieke overtuiging, omdat ze hun leven niet zeker zijn vanwege een alles vernietigende oorlog, of omdat ze worden gediscrimineerd. Mensen die zich in hun eigen land niet veilig voelen zoeken over de grens bescherming. 
Gewoon Menterwolde
Nederland heeft het Vluchtelingenverdrag ondertekend en vangt asielzoekers op. Als een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, heeft hij de status van vluchteling. Een vluchteling heeft recht op huisvesting in een gemeente. In Menterwolde geeft Ron Hillenaar de vluchteling begeleiding. Hij helpt de nieuwkomer de weg in de nieuwe woonplaats te leren kennen. Want hoe vind je een plek in een volkomen onbekend land/dorp of stad? Het regelen van de basale levensbehoeften, zoals huisvesting, onderwijs, inkomen en gezond- heidszorg, is een belangrijke stap in het integratieproces. “We willen nieuwkomers helpen bij het vinden van hun weg in de samenleving”, vertelt Ron Hillenaar, werkzaam bij Sociale Zaken van de gemeente Menterwolde. Ron heeft daar de zorg voor de opvang en begeleiding van nieuwkomers in onze gemeente. Meestal zijn dat asielzoekers met een verblijfsvergunning die in aanmerking komen voor een eigen woonruimte en in Menterwolde een woning toegewezen hebben gekregen. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht een aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. “De opvang begint met het bezichtigen van de woning, samen met de nieuwkomer”, aldus Ron Hillenaar. “Als het huur- contract is ondertekend, moeten er vervolgens allerlei administratieve dingen geregeld worden waar ik de mensen dan mee help.” Daarnaast helpt de begeleider bij de praktische kennismaking met de lokale gemeenschap, geeft hij informatie over rechten en plichten in de Nederlandse samenleving, en verwijst naar relevante organisaties en instellingen, zoals scholen, dokter, tandarts of maat- schappelijk werk. Natuurlijk moet ook de woning ingericht worden, zodat hij of zij na ongeveer veertien dagen kan verhuizen. De nieuwkomer maakt kennis met de omgeving; de buren, de winkels, allerlei voorzieningen, hoe is het openbaar vervoer, etc. Als ze in onze gemeente wonen, gaat hij of zij inburgeren en daarvoor een inburgeringscursus volgen bij het Noorderpoort College in Veendam. Dit bestaat uit taallessen en de training ‘Kennis van de Nederlandse Samenleving’. ”Een aantal vrijwilligers helpen de nieuwkomers in onze gemeente met extra taalles. Nederlands is voor hen een moeilijke taal om te leren. Na het inburgerings-examen wordt een passende vervolgopleiding of werk gezocht. Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning, er worden zwemlessen gevolgd, elke dinsdag en vrijdag is er zaalvoetbal in De Menterne, waar ik de coach van ben. Mensen zijn vaak gemotiveerd om er hier iets van te maken. Als je weet wat ze hebben meegemaakt, verbaast het mij hoe goed ze zich staande houden. De meesten hebben een goed gevoel voor humor. Ze lachen graag en dat is nodig. De mensen aarden hier prima in Menterwolde; een fijne plek om te wonen.” Ron Hillenaar begeleidt de nieuwkomer doorgaans nog twee jaar op de weg naar zelfstandigheid.

Reacties

Als ik zoiets zie moet ik helaas toegeven dat ik te vaak naar de negatieve beeldvorming van de media luister. Niet iedere asielzoeker komt naar Nederland om de boel te belazeren en er beter van te worden – veel mensen kunnen niet anders. Blij dat ze hier zijn!

 

 

Er is veel ellende in de wereld. Een open deur natuurlijk, maar het wordt maar al te vaak vergeten als er over vluchtelingen in Nederland wordt gesproken. Vluchtelingen komen hier niet zomaar.

Reactie toevoegen