augustus 2009

  • Henk Slomp gaat naar Cadiz

    Voor de meeste zwemmers is het seizoen voorbij, maar voor Henk Slomp van de Pinquin is het nog flink doortrainen, elke dag toch minimaal 2 km zwemmen. Henk is momenteel dagelijks te vinden in het 25 meter buitenbad “Zwanemeer” te Gieten. Vooral in de ochtend voordat het te druk wordt. Waarom? Wel in september zijn de Europese Masterkampioenschappen zwemmen in Spanje.
    Henk Slomp

  • Veronzinsels tijdens de MenterAweken

    VeronsinselsTijdens de MenterAweken is Gedichtenatelier Veronzinsels weer open. Zaterdag- 8 en zondagmiddag 9 augustus bent u harte welkom in dit bijzondere atelier van Lowieke van der Heide, aan het Westeind in Zuidbroek. Lowieke van der Heide maakt gedichten, gedachten, of hersenspinsels; hoe je het maar noemen wilt. Met verf of foto’s maakt zij daar een achtergrond bij. Deze digitaliseert ze, waarna de tekst toegevoegd kan worden. Het afgelopen jaar is Lowieke vooral bezig geweest met het maken van linosneden bij haar teksten. Kom gerust eens langs om wat te lezen, te bekijken, rond te neuzen.
    Kinderen mogen tijdens de open dagen hun eigen windlicht-met-gedicht maken.

  • Brand in container

    Afgelopen zondagavond rond 20.15 uur stond er voor de tweede keer binnen korte tijd een afvalcontainer in brand aan de Wijde Blik.
    De brandweer van Menterwolde bluste de container.
    Toen het vuur uit was werd de container met een laag schuim overdekt.

  • Voorleesproject Humanitas start september

    De vrijwilligers van Humanitas Veendam-Menterwolde beginnen september a.s. met het project taalstimulering. Dit project wordt uitgevoerd door een aantal vrijwilligers die er naar streven om de taalachterstand bij diverse gezinnen aan te pakken. Het afgelopen schooljaar heeft Humanitas  dit spraakmakende project gestimuleerd via workshops in de bibliotheek. De verwachting voor het komende schooljaar is dat er daardoor meer gezinnen zich zullen aanmelden voor het voorleesproject.

  • Tot 30 augustus exposities bij de Vlinderij

    Leo Perdon: Zijn 3d beelden worden vervaardigd van RVS plaat roest vast staal. Het plaatmateriaal wordt uitgesneden en gebogen, waarna de plaatdelen aan elkaar gezet worden en afgelast. De lassen worden weggeslepen en de vlakken zo bewerkt dat er gepolijste en gematteerde kanten            
    ontstaan. Door de abstracte vormgeving te combineren met eenvoud en speelsheid komt het edelstaal volledig tot zijn recht. Hij kan creativiteit ook kwijt in kleinere objecten die als sierraad gedragen kunnen worden

  • De Bingoballetjes gaan weer rollen

    Op zondag 9 augustus begint de omroep weer met de wekelijkse  programmering. Deze programmering is gewijzigd. De eerste uitzending na de vakantie begint om 11.00 uur met het kinderprogramma “leutjeproat”. Gevolgd door RADIOBINGO, aanvang 11.40 uur (voor verkoopadressen zie de advertentie elders in dit blad.)
    Na de radiobingo volgt (g)oud & nieuw muziekprogramma. 

  • Alpacafokkers ondersteunen collega’s in Peru

    Als deelnemer aan de MenterAweken organiseert Alpaca-Ranch te Meeden een tweetal excursies op zaterdag 8 augustus. Om 10.30 en om 15.00 uur begint de rondleiding met een introductiefilm over de alpaca.
    Alpaca
    Vervolgens gaat u naar de ‘aaibare’ dieren toe. Deelname aan deze 1,5 tot 2 uur durende excursie is gratis en alleen op zaterdag 8 augustus.

  • Wie kent de eigenaar van deze honden?

    Groningen, 4 augustus 2009 –  De Dierenbescherming Afdeling Groningen roept mensen op zich te melden met informatie over deze honden. De zwartwitte jonge reu is op 28 juli aangetroffen in Scheemda, in het bos achter het station. borg. Hij stond met een oranje nylon touw vastgebonden aan en boom en had een metalen slipketting om.
    Hond01

  • De Heemtuin zoekt vrijwilligers

    Bent u graag in de natuur en geniet u van wroeten in de aarde? Of ligt uw hart meer bij het ontvangen van gasten en werken in de horeca? Dan is de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen vast een mooie plek voor u om vrijwilligerswerk te doen. Zij zijn op zoek naar vrijwilligers of stagiaires voor het onderhoud van de kruidentuin en de bediening in het paviljoen. De werktijden voor de tuin vallen op werkdagen. Voor de horeca zoeken ze vooral vrijwilligers voor de weekenden.

  • Start MenterAweken met fietsen van kerk naar kerk

    De opening van een kerkenroute was de eerste activiteit die de vrijwilligers van de MenterAroute hielden in het kader van de MenterAweken. Een fietsroute langs alle bestaande kerken in Menterwolde en de plaatsen waar voorheen een kerk gestaan heeft. Deze route is de eerste van een reeks fietsroutes over architectuur en natuur in onze gemeente. Zaterdag 1 augustus om 13.00 uur werd het startsein gegeven.
    Kerkenroute

  • Wat brengt de tweede week van de MenterAweken?

    • Op donderdag 6 augustus organiseert de Vereniging vrienden van de Heemtuin een excursie naar Jilts Dijksheide. Jiltsheide is het laatste hoogveengebied van de provincie Groningen. Gidsen van Staatsbosbeheer leiden u door dit bijzondere gebied. Het vertrek is om 18.00 uur vanaf de Heemtuin. Voor niet-leden zijn de kosten € 2,50 en voor leden is het gratis.

  • Man mishandelt vriendin

    De politie heeft woensdagavond een 61-jarige man uit Noordbroek aangehouden voor huiselijk geweld. De Noordbroeker wordt ervan verdacht dat hij zijn 67-jarige vriendin, ook uit Noordbroek, heeft mishandeld. Het stel had onenigheid met elkaar gekregen, waarna de man zijn vriendin met een ketting had geslagen. Zij was daarna haar woning uitgevlucht. De gewaarschuwde agenten konden de verdachte even later in zijn woning inrekenen. De man werd ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Hij wordt vandaag gehoord.

  • Bromfietser tegen stilstaande auto

    Een 23-jarige bromfietser uit Veendam is donderdagavond in de Torenstraat in Zuidbroek tegen een geparkeerde auto gebotst. Hij werd vastgehouden door een omstander. De Veendammer was onder invloed. Hij werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • Succes voor atleten

    Tijdens de negende Jemgumer Müggenmarktlauf is Arjanne van Heijningen op de 20,3 km als eerste geëindigd in de categorie van vrouwen 40. De atlete uit Meeden legde het parcours af in een tijd van 1 uur 46.49 minuten.
    Clubgenoot Jos van Heijningen werd op deze afstand met een tijd van 1 uur 36.49 minuten derde bij de mannen 45.

  • Echinacea- en zomerbloeidagen bij Foltz

    FoltzEchinacea of zonnehoed is één van de meest dankbare nazomerbloeiers. Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ge- specialiseerd in deze sterk groeiende groep. Tijdens de Echinacea- en zomerbloeidagen die plaatsvinden op 15 en 16 augustus worden ruim 40 verschillende Echinacea’s gepresenteerd, waaronder een aantal nieuwe variëteiten. Wat te denken van de bloedrode Echinacea ‘Tomato Soup’, de wit-gevulde ‘Meringue’ en de limegroene ‘Green Jewel’.
    De kwekers van Foltz geven het hele weekend informatie over de toepassing van Echinacea’s en andere nazomerbloeiers. Ook vinden er rondleidingen plaats door de tuinen, waar veel van de aangeboden Echinacea’s volop in bloei staan

  • In Memoriam Pie Smit-Schierbeek

    We hebben kennis genomen van het overlijden van Pie Smit-Schierbeek, uit Noordbroek. Mevrouw Smit is 97 jaar geworden. Ze las jarenlang gedichten voor in het programma 'Het Eeuwige Weekend' van radio Noord. In 2004 werd een bundel met haar gedichten uitgegeven: 'As je mor zain dat zunne stroalt'. Ze is afgelopen vrijdag 7 augustus gecremeerd.
    Mw. Smit-Schierbeek

  • Nieuwe uitjes 3e week MenterAweken

    • Zaterdag 15 en zondag 16 augustus zijn de Echinacea- en zomerbloeidagen bij Tuingoed Folz in Meeden. Echinacea’s heten in het Nederlands zonnehoedjes. (hieronder kunt u meer lezen)
    • Zondag 16 augustus is in theeschenkerij en bamboekwekerij “De Vlindertuin” nog steeds de expositie van het echtpaar Perdon. Leo is met zijn roestvrij stalen beelden, die abstract zijn, een tegenpool van Giny met realistische wilde dieren schilderijen.

  • Voormalig schippersechtpaar 55 jaar getrouwd

    Afgelopen vrijdag waren de heer G. Dokter en mevrouw R. Dokter-van der Laan 55 jaar getrouwd. Natuurlijk kwamen er familie en vrienden langs met de felicitaties en ook burgemeester van Zuijlen bracht een bloemetje namens de gemeente. Het echte feest was echter op zaterdag, want op deze dag ging het echtpaar samen met hun drie kinderen en partners, hun vijf kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en broers en zussen de hele dag naar het Veenpark in Drenthe.

  • Tijdens Hondsdagen hoge luchtvochtigheid

    Wanneer de hondsdagen precies zijn, is onbepaald. De meeste verhalen gaan uit van de periode 20 juli tot en met 20 augustus. Andere houden het op 18 juli tot 18 augustus of de vier weken vanaf 16 juli. Het is in ieder geval de periode met de hoogste luchtvochtigheid van het jaar. Juist die vochtigheid speelt in de zomer een belangrijke rol in het ontstaan van buien.
    IJsbaan Zuidbroek
    In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 62 mm regen. De ijsbaan in Zuidbroek stond helemaal onder water
    .

  • Rijbewijs ingevorderd

    De politie heeft donderdagmiddag op de N33 bij Noordbroek het rijbewijs ingevorderd van een 68-jarige automobilist uit Appingedam. Tijdens een snelheidscontrole werd hij met een snelheid van 157 km/uur vastgelegd. Omdat daar 100 km/uur is toegestaan, werd hij langs de kant van de weg gezet en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • Nieuwe bloemschikcursussen van start

    De zomer laat zich nog even van haar beste kant en rijkste kant zien, dus begint Marian Beijes met een bourgondische schikking; rijk gevuld met kleuren, vormen en matrialen. Kijk eens goed om u heen en u ziet in de natuur en in uw eigen tuin heel veel materiaal dat u nu kunt gebruiken.
    Er komt weer een zeer gevarieerd programma met natuurlijk 'gouwe ouwe' en ook moderne onderwerpen.

  • Veldman Installatietechniek

    Begin juni dit jaar is Klaas Veldman een bedrijf gestart in Muntendam voor elektrotechtniek en loodgieterswerk. Hij heeft door jarenlange praktijk ervaring en scholing, zich de benodigde vakkennis eigen gemaakt.  Klaas Veldman is geboren in  Nieuwe-Pekela en na een aantal jaar in Veendam te hebben gewoond, is hij nu sinds acht jaar een echte Muntendammer.
    Veldman Installatie

  • De heer v.d. Velde 40 jaar lid F.N.V. Bondgenoten

    De heer v.d. Velde begon zijn loopbaan als melkboer door overname van familie, Daarna als operator bij Aldel in Delfzijl, hij heeft zes jaar in de gieterij gewerkt. Daarna is hij bij Avebe Tak in Ter Apelkanaal ook als procesoperator. Tot aan zijn vut heeft hij daar gewerkt. Naast zijn werkzaam arbeidsleven heeft hij als hobby reizen.
    v.d. Velde

  • Playbackshow Gandhiweg

    Afgelopen zaterdag is alweer voor de 5e keer een playbackshow georganiseerd, ook dit jaar kan de organisatie weer spreken van een daverend succes. Ruim 400 bezoekers kwamen op het evenement af. Gelukkig was het prachtig weer wat ook een grote rol speelde.
    Gandhiweg
    Bij de kinderen waren er negen optredens waarvan Corry Konings eerste werd met het liedje "Dat is toch je moedertje".

  • Spelweek Zuidbroek begint te leven

    Het was dit jaar de tweede keer dat er door René en Ursula Stok een kinderspelweek werd georganiseerd in Zuidbroek, natuurlijk geholpen door vele vrijwilligers. "Tijdens het hutten bouwen op maandag waren er al 51 kinderen die meededen, veel meer dan vorig jaar", zegt Ursula Stok enthousiast (vorig jaar waren dat er 17). Dinsdag heeft buurtagent Simon Redmeijer de aanwezige kinderen rondgevaren in een echte politieboot over het Winschoterdiep (Zie foto rechtsboven).

  • Geslaagde kinderspelweek in Noordbroek

    Vorige week ging het dorp Noordbroek terug naar de oertijd. Zo kon het gebeuren dat Fred Flintstone op maandag met zijn loopauto door het dorp reed. Hij kwam rond tien uur op het veld naast de Klipheerd aan en heeft daar de Kinderspelweek geopend. Meer dan honderd kinderen mochten op zijn teken de ballonnen loslaten. Hopelijk komen de ballonnen net zo ver als vorig jaar. De ballonnen van Javin Cruse, Damian Kramer en Jordy Hulshof zijn meer dan 80 km ver in Duitsland terecht gekomen.

  • Orgelconcert in Petruskerk

    Op zondagmiddag 23 aug. a.s zal Bouko Tiggelaar uit Meeden een orgelconcert verzorgen op het Schnitger/Freytag-orgel in de Petruskerk te Zuidbroek.
    Het concert begint om 15.00 uur. Na afloop van het concert kan er nog gezellig nagepraat worden onder het genot van een kopje koffie of thee, wat u gratis wordt aangeboden. Iedereen is van harte welkom.

  • Weeroverzicht maand Juli

    Ondanks het sterk wisselende weer was juli een warme en zonnige maand. De wisselvalligheid komt tot uiting in de regionaal overvloedige hoeveelheid neerslag. Deze maand viel gemiddeld over het land 101 mm tegen zo'n 70 mm normaal. De laatste jaren viel de julivakantie in ons land vaak in het water. In de julimaanden van 2004, 2005 en 2008 viel landelijk respectievelijk 105, 116 en 111 mm. Juli 2007 tipte met 155 mm zelfs aan het maandrecord voor de neerslag van 158 mm in 1942.

  • Cafetaria Muntendam weer open

    Vorige week vrijdag- op zaterdagnacht, 7 op 8 augustus, was er brand bij Cafetaria Muntendam. Projectontwikkelaar Brands uit Emmen is eigenaar van het pand. Er moest een nieuw plafond in het pand geplaatst worden, de muren zijn gewit en er is een nieuw kozijn geplaatst. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting. "Het is echt balen. Je hebt hier zoveel werk van.
    Cafetaria Muntendam

  • Koffie op de markt

    Na de vakantie is ook de markt bij De Broeckhof in Zuidbroek weer geheel aanwezig.
    De kooplieden bieden de klanten op vrijdagmorgen 21 augustus een kopje koffie of thee aan, een mooie gelegenheid om de vacantie-ervaringen met elkaar te delen en even bij te praten.
    De kooplieden Hans van Aken (noten en zuidvruchten), Jan Meijering (kaas), Bouke Zwerwer (groente en fruit) en “Joep Stoep (Arjan)” van bakkerij “Het Stoepje” zien u graag komen voor uw boodschappen en een kopje koffie of thee.

  • BOS activiteiten weer van start

    Nu de zomervakantie weer voorbij is, gaan ook de woensdagmiddagactiviteiten weer van start. De eerste activiteit dit seizoen is in openluchtbad De Kolck te Meeden.
    Je kunt deelnemen aan waterspelletjes (loopbrug / wedstrijd bommetje / plankhangen / paalvechten), buikglijden, stoepkrijttekenen, volleybal (m.m.v. VOLO) en tafeltennis.

  • Dwalen door een maïsdoolhof

    Afgelopen zaterdag 15 augustus werd om 11.00 uur een maïsdoolhof geopend in Natuurpark 'Tussen de Venen' nabij plan Tolweg in Muntendam. Initiatiefnemer Huib Dekkers en Peter de Wekker verrichten de opening. Het doolhof is tot stand gekomen doordat een aantal leden van SWTG (Stichting Werkend Trekpaard Groningen) en cliënten van 'Zorgboerderij Dekkersnest' werkzaam zijn met trekpaarden.
    Maisdoolhof

  • Enquête Dorpsraadcoöperatie Meeden

    De Dorpsraadcoöperatie in Meeden heeft onder de inwoners van Meeden een enquêteformulier verspreid en daarbij de vraag gesteld om ingevulde formulieren vóór 24 augustus in te leveren bij Steunpunt “De Bank”. Met een ingevuld formulier, voorzien van naam en adres, neemt u automatisch deel aan een verloting met een eerste prijs van € 100,--, een tweede prijs van € 75,-- en een derde van € 50,--. Dat maakt het inleveren op zich al meer dan de moeite waard.

  • MenterAweken

    De vierde week brengt: fruit, waterdiertjes en geritsel in het struikgewas.
    • Bij fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek bent u vrijdag 21 augustus de hele dag van harte welkom. U wordt rondgeleid over het terrein, u kunt vers fruit proeven en u kunt er ook iets drinken.
    • In de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen zijn op zaterdag 22 augustus twee activiteiten, die u afzonderlijk of allebei kunt bezoeken. Vanaf 15.00 uur kunnen kinderen, maar ook volwassenen, waterdiertjes vangen en leren hoe ze heten en wat ze doen. Na afloop worden poffertjes gebakken. In de schemering kunt u vanaf 20.00 uur met een gids door het gebied dwalen en ontdekken wat de natuur u brengt.