Weeroverzicht maand Juli

Ondanks het sterk wisselende weer was juli een warme en zonnige maand. De wisselvalligheid komt tot uiting in de regionaal overvloedige hoeveelheid neerslag. Deze maand viel gemiddeld over het land 101 mm tegen zo'n 70 mm normaal. De laatste jaren viel de julivakantie in ons land vaak in het water. In de julimaanden van 2004, 2005 en 2008 viel landelijk respectievelijk 105, 116 en 111 mm. Juli 2007 tipte met 155 mm zelfs aan het maandrecord voor de neerslag van 158 mm in 1942. De laatste droge juli dateert van 2006 toen de recordwarme maand slechts 29 mm opleverde.
Bij zomerbuien lopen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteen. Ook deze maand was dat het geval en viel lokaal bijna 80 mm in een etmaal, terwijl het korte afstand daarvan nagenoeg droog bleef. Regionaal zijn de verschillen in neerslag dan ook groot. Langs de westelijke kust viel plaatselijk circa 55 mm, terwijl op diverse plaatsen in de Noordoostpolder, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen meer dan 150 mm viel. Elburg krijgt de twijfelachtige eer de natste plaats van het land te zijn: hier viel deze maand 211 mm. Het grootste deel van die hoeveelheid viel op vrijdag 3 juli toen een groot deel van het land getroffen werd door zwaar onweer.
Het onweer van 3 juli was niet het enige deze maand. De Bilt hoorde het op 11 dagen rommelen. Dat is ongeveer twee keer zo vaak als normaal in juli. Het bliksemmeetnet registreerde landelijk zelfs op 22 dagen ontladingen. Op maandag 21 juli telden de meters zelfs ruim 41000 ontladingen. Het onweer ging in Limburg vergezeld van hagelstenen met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Op 31 juli ontwikkelde zich boven het Markermeer een waterhoos. Verspreid over het land zijn op drie dagen hoosachtige verschijnselen waargenomen.

Ondanks de vele buien was de temperatuur voortdurend aan de hoge kant. Alleen in de week van 7 juli was het wat koeler dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt graden 18,1 graden tegen 17,4 normaal. Grote uitschieters waren er echter niet. De Bilt bleef onder de 30 graden en de 2e en 3e juli waren in het oosten en zuiden de enige tropische dagen met 31,8 graden in Arcen.
De zon scheen gemiddeld over het land circa 237 uur tegen 201 uur normaal. Terschelling was met circa 274 uur de zonnigste plek.
Opnieuw een warme zomer
Nu zowel juni als juli aan de warme kant zaten en ook augustus warm begint is de kans groot dat ook de zomer van 2009 als warm de boeken ingaat. Het temperatuurgemiddelde over de eerste twee zomermaanden ligt ongeveer een halve graad boven normaal. Juni telde 5 dagen met mooi weer en juli 8, zodat de teller voor de zomer inmiddels op 13 staat. Dat is ongeveer het normale aantal mooi-weerdagen (ADS dagen) voor een Hollandse zomer. Mooi-weerdagen zijn dagen met een temperatuur boven normaal, veel zon en vrijwel geen neerslag.
Eens in de honderd jaar
Inmiddels telt de meteorologische zomer, die 1 juni is begonnen vier dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 mm: 28 juni (Venlo 64 mm) en 27 juni (Eerbeek 51 mm), 3 juli (Siebengewald 78 mm) en 8 juli (Emmeloord 72 mm). Ook kort voor het begin van de meteorologische zomer op 26 mei werden in het westen hoeveelheden afgetapt van bijna 60 mm.
De sterrenhemel
donderdag 20 augustus
01.30:  Vannacht is een overgang van Jupiters maan Europa volledig te zien. Het verschijnsel begint op het moment dat Europa de schijf van Jubileer betreedt, en duurt tot 04:38 uur, op het moment dat Europa's schaduw de schijf van Jubileer weer verlaat. In de tussentijd is waar te nemen hoe Europa's schaduw de Jupiterschijf betreedt (01:46 uur) en Europa de Jupiterschijf verlaat (04:22 uur). Tussen 1:30 en 1:46 zijn Europa, Ganymedes en Ganymedes's schaduw gelijktijdig zichtbaar op Jupiters schijf. Van 1:46 tot 3:46 zijn Europa en haar schaduw, en Ganymedes en zijn schaduw zichtbaar op Jupiters schijf. En tussen 3:46 en 4:20 zijn Europa, Europa's schaduw en Ganymedes's schaduw zichtbaar op Jupiters schijf. Hiervoor moet je wel een sterke verrekijker hebben of een sterrenkijker.
12.02: Het is Nieuwe Maan. Vanaf de Aarde gezien staat de Maan in dezelfde richting als de Zon, zodat de verre kant van de Maan wordt verlicht en de donkere kant van de Maan naar de Aarde gekeerd is. De nachten rond Nieuwe Maan zijn donkerder dan gemiddeld en de week rond Nieuwe Maan is uitermate geschikt voor het waarnemen van deepsky-objecten. De Maan beweegt 3,0° ten zuiden langs de Zon en er vindt geen eclips plaats.

Bertus Visser

Reactie toevoegen