Tijdens Hondsdagen hoge luchtvochtigheid

Wanneer de hondsdagen precies zijn, is onbepaald. De meeste verhalen gaan uit van de periode 20 juli tot en met 20 augustus. Andere houden het op 18 juli tot 18 augustus of de vier weken vanaf 16 juli. Het is in ieder geval de periode met de hoogste luchtvochtigheid van het jaar. Juist die vochtigheid speelt in de zomer een belangrijke rol in het ontstaan van buien.
IJsbaan Zuidbroek
In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 62 mm regen. De ijsbaan in Zuidbroek stond helemaal onder water
.

Vrijwel iedere bui in de Hondsdagen kan veel regen geven. En doordat buien ’s zomers vaak langzaam verplaatsen, kan dat problemen geven. Normaal gesproken wordt de kans op buien goed berekend en voorspeld, maar hoeveel regen er kan vallen is moeilijk. Kleine afwijkingen in de luchtvochtigheid kunnen er voor zorgen dat er na 1 of 2 dagen afwijkingen in de voorspelling ontstaan. Een onschuldige regenbui kan dan een hoosbui worden, met onweer als toetje. Daarom moet in de zomer vooral de vochtigheid worden bijgehouden en steeds worden getoetst aan de laatste berekeningen.
De term Hondsdagen wordt vaak met ‘Hondenweer’ in verband gebracht. Dat is niet juist, de term Hondsdagen houdt verband met de stand van de ster Sirius in het sterrenbeeld ‘De Grote Hond’ (NI.Wikipedia.org). Ook is er verband met de oud-Hollanse term ‘Ondeweer’, wat verbasterd zou zijn tot ‘Honde(n)weer’. De ster Sirius komt tijdens de Hondsdagen gelijk met de zon en is in deze periode van het jaar dus niet te zien.(Pas vanaf 25 augustus is dit weer mogelijk) ‘Sirius’ was de naam van de hond van de Griekse jager ‘Orion’. Orion is het sterrenbeeld dat rechtsboven De Grote Hond staat. In de Griekse mythe rond Orion heeft zijn hond Sirius een plek aan de Sterrenhemel gekregen.

De Hondsdagen staan vooral bekend om extreem weer. Recent hadden we de hittegolf van juli 2006, gvolgd door de buien van de maand daarna: augustus 2006 was de natste in 100 jaar. Ook de natste dag komt uit augustus. Op 3 augustus 1948 viel er 208(!) mm in Voorthuizen. Aan de andere kant kan het ontzettend warm zijn. Menigeen herinnert zich de super hittegolf van 1975. Die duurde van 29 juli t/m 15 augustus. Met 18 dagen is dit de langste hittegolf allertijden. De hittegolf van juli 2006 duurde 16 dagen (15 t/m 30 juli) en ook de lange hittegolf van 2003 (14 dagen) viel tijdens de hondsdagen. De enige lange hittegolf die niet in de hondsdagen viel, was die van 1976. Deze duurde van 23 juni t/m 9 juli.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er een onweersbui overgetrokken waarbij heel veel water naar beneden is gekomen.
“Toen ik in de morgen opstond geloofde ik mijn eigen ogen niet, zou ik drie maanden hebben geslapen toen ik naar de ijsbaan keek? Want er stond water op, zelfs de zeemeeuwen waren van slag en waren met z'n allen  fijn aan het zwemmen.

Om een indicatie te geven hoeveel water er is gevallen, hier een paar cijfers. De ijsbaan is ongeveer 500 meter lang en zo'n 175 meter breed, er viel in  Zuidbroek 62 mm regen, dus viel er op de ijsbaan 5.425.000 liter water, het is maar dat je het weet.”

Bertus Visser

Reactie toevoegen