april 2009

  • Opbrengst collecte

    De collecte van ZOA-vluchtelingenzorg is een succes geworden. Dankzij de enthousiaste inzet van 33 collectanten is in Noordbroek € 219,33 en in Zuidbroek € 1.172,08 opgehaald voor het werk van ZOA onder de vluchtelingen in Afrika en Azië.

  • Kledinginzameling voor Dorcas

    In Menterwolde wordt op zaterdag 18 april de Dorcas Kledingactie gehouden. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan kleding worden afgeleverd bij de Baptisten gemeente, Kerkstraat 120 te Muntendam of tussen 10.00 en 15.00 uur kan kleding worden afgeleverd bij de Gereformeerde Kerk vrijg., Kerkstraat 19 te Zuidbroek of bij Fruitbedrijf Bosschaart, Pastorieweg 16 te Noordbroek. De kleding dient schoon en heel te zijn. De opbrengst is bestemd voor het werk van hulporganisatie Dorcas.

  • Paasdienst Baptisten gemeente

    Zondag 12 april organiseert de Baptisten gemeente Muntendam weer haar jaarlijkse paasdienst in de Menterne, met als thema; “De droom van God”. Er zal medewerking zijn van Elad en Metanoya. Er is opvang voor de allerkleinsten (van 0 tot 4 jaar). Na de dienst kunt u een kopje koffie of thee drinken. Aanvang is 10.00 uur in de sporthal van de Menterne in Muntendam.

  • Beauty from the inside out!”

    In Zuidbroek op de Gouden Driehoek is sinds kort een Massage- en Beautysalon geopend. Eigenaresse is Jolyn Cruse .
    “Ik ben sinds Mei 2008 weer terug in Nederland. Ik heb namelijk 15 jaar in Amerika, Florida gewoond. Daar heb ik een opleiding gedaan voor Massage Therapeut en Schoonheidsspecialiste.Na mijn opleiding heb ik twaalf jaar in een aantal prachtige Spas en Resorts en Hotels gewerkt. Sinds vorig jaar besloot ik om terug te komen naar Nederland om hier mijn ervaring en kennis te delen.
    Beauty

  • Gezellige paasmiddag

    De ondernemersvereniging Noordbroek organiseert op tweede Paasdag een gezellige middag voor jong en oud. Dit zal gebeuren in dorpshuis de Klipheerd. U kunt o.a. neut’n schait’n, eier darten en bij mooi weer kunt u ook eieren gaan zoeken.

  • Opstaptoernooi Judo Ryu

    Zaterdag 4 maart werd voor de 7 de keer het Regionaal opstap toernooi gehouden, deze keer in Wagenborgen. Deze Opstap toernooien zijn speciaal voor de beginnende judoka's.
    Voor Judo Ryu deden er 8 judoka's aan dit toernooi mee. De volgende prijzen waren er te verdelen:
    Degnet Norder was de kampioen van vandaag en mocht een eerste prijs in ontvangst nemen.
    Ruben Feikens en Martijn Beerta konden met een welverdiende tweede prijs huiswaarts keren.

  • Judo Vereniging SHI-HAN

    Zaterdag 4 april is de judo vereniging naar Wagenborgen geweest voor het 7e Regio toernooi in de sporthal de Weerland te Wagenborgen. Dit werd georganiseerd door judo vereniging Wagenborgen. Er waren ca. 90 deelnemers. SHI-HAN was er met 11 judoka’s. De volgende judoka’s hebben een prijs gewonnen. De eerste prijs was voor Keven en Robin Westerhof, de derde prijs was voor Yvanca Knol, Thijs Tamminga, Eline Lamain en Ruben Meyster.

  • Het was weer feest bij Poko Loko

    Poko Loko is een kindercentrum waar vanuit een visie gewerkt wordt. Kinderen worden met respect opgevoed en liefdevol verzorgd. Ouders dragen hun wijze van opvoeden over en hier wordt, vooral bij de heel jonge kinderen, het dagprogramma aan aangepast. De sfeer in de vestigingen van Zuidbroek en Noordbroek is vrolijk, kindvriendelijk en tegelijkertijd uitnodigend voor ouders.
    Poko Loko

  • Koopavondconcert van Beresteyn

    Op donderdag 9 april staat het zangduo Jan en Marga in de foyer van vanBeresteyn. De samenwerking tussen Jan en Marga is begonnen vanuit het koor waar ze deel van uitmaakten. In die tijd vielen de twee op door de bijzonder goede combinatie van hun stemmen. Niet lang daarna was het zangduo Jan en Marga een feit. Door de jaren heen ontstond er een muziekgenre van diverse stijlen: Nederlandstalig, Country, Gronings en Engelstalig. In oktober verscheen de eerste cd met Country-muziek.

  • Basketbal in Muntendam

    Niets moet, alles mag!
    Basketbal is één van de populairste sporten ter wereld. Zou je graag willen basketballen in het dorp? Op maandagavond kun je terecht in de sporthal van "de Menterne" in Muntendam, waar ze puur recreatief basketbal spelen. Ze trainen één keer per week, maar spelen geen competitiewedstrijden. 
    Geen hoog niveau, geen vereniging, maar gewoonweg gezellig straatbasketbal onder elkaar.

  • Doe mee! Het is leuk!!!

    Vanaf maandag 17 november 2008 is er een mogelijkheid om bokslessen te volgen in de sportzaal van "de Menterne" te Muntendam. Dit is een onderdeel van het BOS-project van de gemeente Menterwolde. Jeugdwerker Ralph Eisses geeft boksles aan de jeugd van Menterwolde. Jongeren in de leeftijd van 13 tot 23 jaar kunnen hier gratis aan meedoen.
    Doe mee

  • BOS-team

    De afkorting BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. Deze tijdelijke stimuleringsregeling (projectperiode: 2007 tot 2010) van de overheid ondersteunt gemeenten bij hun aanpak van achterstanden bij jeugdigen in de leeftijd van 4-23 jaar. De achterstanden kunnen zich voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of beweging.

  • 1000ste lid van de bibliotheek

    Op dit moment heeft de bibliotheek in Muntendam 992 leden, dus ongeveer een kwart van alle inwoners van Muntendam is lid van de bibliotheek! Diegene die zich als 1000ste lid aanmeldt gaan wij uitgebreid in het zonnetje zetten.
    Wist u dat u met uw pas ook bladmuziek in Groningen of speelgoed in Veendam kunt lenen? En dat u de boeken met de sticker Nieuw direct kunt lenen?
    Op woensdag 22 april is er in de bibliotheek, van 10.30-12.00 uur een info-ochtend over mantelzorg.

  • Tijd voor…… ERIK VAN OMMEN

    Lezing 21 april Heemtuin
    "Kunst en natuur zijn voor mij onlosmakelijk verbonden en ik zie het dan ook als een taak mij als beeldend kunstenaar in te zetten voor het behoud van datgene wat mij inspireert"
    Zo begint de website van vogelkunstenaar Eric van Ommen. En dat is wat hij doet. Hij maakt verre reizen om vogels te volgen naar hun overwinteringgebied. Hij legt zijn waarnemingen van het begin tot het eind vast in prachtige aquarellen, etsen en olieverfschilderijen.

  • EHBO examen Insp. Amerikaschool

    24 Maart  jl. hebben de kinderen van groep 8 van Insp. Amerikaschool in Noordbroek EHBO examen gedaan en ze zijn allemaal geslaagd!
    Amerikaschool
    Het was echt niet makkelijk, sommigen  moesten veel vragen beantwoorden  voordat er werd besloten  dat ze  genoeg  kennis van zaken hebben en een diploma  hebben verdiend.
    Zoals ieder jaar worden de lessen gegeven door leden van de EHBO vereniging Noordbroek.

  • Kerk Zuidbroek ooit verder naar Oosten gestaan?

    Feuilleton in 3 delen gebaseerd op het vermoeden dat de kerk te Zuidbroek eerst verder in het oosten heeft gestaan en door de overstromingen van de Dollard verplaatst moest worden. Geschreven door Dorien. Het speelt zich af tussen 1268 en 1280.
    Deel 2:

    Folbert rent langs de rij kloosterbroeders en bekenden. Hij ziet Egge, zijn vriend. Deze staat ook in de rij en geeft de stenen mee door. “Vanwaar de haast,” vraagt hij aan Egge. “Waarom staan we de kloosterbroeders te helpen als de heer ook de oogst al snel verwacht?” “Heb je dan niets gemerkt, Folbert? De storm heeft vannacht de boel weer onder water gezet.

  • Spontaan presenteert “Het kroegje van Willem”

    De aftrap was afgelopen zaterdag in dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek.
    De klucht werd goed ontvangen en er werd veel gelachen. Er volgt nog een voorstelling van “Het kroegje van Wil-lem” in Zuidbroek, en wel op zaterdag 18 april in dorpshuis de Broeckhof.
    Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.00 uur

  • Nordic-walking in de Heemtuin

    Wie ooit eens de stoute schoenen wilde aantrekken om te gaan nordic-walken; maar is het er tot dusver nog niet van gekomen? Zondag 19 april is dit mogelijk bij de 4e Menterwolmer Zwemloop in de Heemtuin. Nordic walking vindt plaats onder deskundige begeleiding van S.O.S. uit Muntendam. Stokken zijn aanwezig. Verder kan deze dag gekozen worden uit zwemmen, hardlopen en wandelen. Ook is een survivalbaan aanwezig.

  • Koninginnedag 2009 in Meeden

    April is al weer begonnen, koninginnedag is in zicht. Natuurlijk zijn de voorbereidingen voor dit jaarlijkse dorps- feest al weer in volle gang. Het terrein rondom jeugdsoos Malgré Tout wordt dan weer omgetoverd in een waar speel- en feestparadijs voor jong en oud. Wij nodigen u hierbij dan ook uit om een kijkje te nemen 30 april vanaf 13.00 uur.
    We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die zin hebben om ’s middags mee te helpen bij de spelletjes van de schoolgaande jeugd. Lijkt je dit leuk meld je aan bij het oranjecomité.

  • Vernieuwde kantine TIOLO geopend

    Zondag 5 april is de vernieuwde kantine van Tennisclub TIOLO in Meeden officieel geopend. De wethouders Post en Ploeger namens de gemeente Menterwolde en de mensen verantwoordelijk voor de verbouwing gooiden de deur symbolisch met tennisballen open.
    Sinds vorig jaar is met man en macht gewerkt aan de verbouwing van de kantine van de tennisclub. Vooral de kleedruimtes waren toe aan een grondige opknapbeurt. Het kantinedeel is ook direct meegenomen en door het verplaatsen van de bar kan de ruimte veel effectiever gebruikt worden.

  • Voorjaarsmarkt op de Heemtuin

    De Heemtuin opent het seizoen zoals gebruikelijk met de Voorjaarsmarkt. Op zondag 19 april staan rondom het paviljoen kraampjes met voor elk wat wils. Een korte greep uit het aanbod: Voor de tuin kunt u o.a. terecht bij de plantenkraam van Novo en de bijzondere zaden en planten van Monique Wijn. Verrassende bamboesoorten vindt u bij de kraam van Bamboekwekerij de Vlinderij.

  • Orgelmuziek in kerk Noordbroek

    In de Stille Week voor Pasen is er in de eeuwenoude kerk van Noordbroek een viering op Goede Vrijdag 10 april om 19.30. Met meerdere stemmen wordt het lijdensverhaal uit het Bijbelboek Lucas gelezen.
    Dit wordt afgewisseld met stilte, orgelmuziek op het bijzondere Schnitgerorgel en zingen. Op zaterdag 11 april is er om 23.00 uur de Paasnachtdienst. In deze viering dragen we de nieuwe Paaskaars de kerk binnen en vieren we het feest van het licht.

  • “De Scheepsjoagers” een bruisend koor!

    Afgelopen zaterdag 4 april vond voor de 18e keer het jaarlijks donateursconcert plaats van shantykoor “De Scheepsjoagers” uit Muntendam. Met de ongeveer 500 toeschouwers was het in “de Menterne” gezellig druk.
    Scheepsjoagers
    Het shantykoor, dat bestaat uit 70 leden, bracht o.l.v. dirigent Nico Dijkman 24 liedjes ten gehore.

  • Buurtvereniging “De Schaive Klabbe”

    Onder ruime belangstelling vond op 1 april 2009 de oprichting van de nieuwe buurtvereniging 'de Schaive Klabbe' plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Muntendam.
    Bewoners uit het gedeelte Tussenklappen Oost en WestZuid, J.F.Kennedylaan en Het Loeg willen meer onderling contact met elkaar hebben. Ze gaan jaarlijks een buurt- en kinderfeest organiseren en een netwerk opzetten waar mensen terecht kunnen met vragen voor hulp.

  • Stratenvolleybal in Zuidbroek

    Het stratenvolleybaltoernooi wordt dit jaar gehouden op 2 en 3 juni. In verband met het voorafgaande pinksterweekend is het toernooi op de dinsdag- en woensdagavond. Aan het toernooi kunnen teams deelnemen uit straten of buurten vanuit Noord- en Zuidbroek. Ook kunnen bedrijventeams meedoen.
    Er wordt gespeeld in de categorieën mix, heren, dames en jeugd.

  • "Stil verdrait"

    "Samen met René Becker heeft zanger Rieks Schuring in de Mastersound Studio in Eelde een nieuwe single opgenomen. De single heeft de titel: "Stil verdrait". Het nummer is geschreven door Henk Puister en het arrangement is gemaakt door Niels Lingbeek.

  • Meeden opnieuw in beweging

    Het initiatief, vorig jaar, om de inwoners van ons dorp Meeden meer te laten bewegen is een groot succes geworden. Ruim 220 inwoners deden mee aan de avondvijfdaagse en konden lopend, fietsend genieten van al het moois wat het dorp te bieden heeft. Elke avond was een “groen lint” te zien van wandelaars op de diverse routes die waren uitgezet, voor elk wat wils. Het was ook gewoon gezellig om samen met buren, kennissen, vrienden etc. aan de wandel te zijn.

  • The Clarks de klapper Sixties in Meeden

    De feestweek te Meeden, van maandag 11 t/m zaterdag 16 mei, zal worden besloten met een Sixties-festival op zaterdag 16 mei aanstaande. Dit festival zal worden gehouden op het manifestatieterrein aan de Zevenwoldsterweg te Meeden.
    Alvorens dit muziekspektakel zal plaatsvinden is er de gehele week voorafgaand aan het Sixties-festival een feestweek met een fietstocht, wijkvolleybaltoernooi, straatcrossloop, muzikaal Meeden en een driekamp. Wie is de beste wijk van Meeden, wie gaat er met de Aierlegger Award vandoor.

  • Vijf branden in korte tijd in Menterwolde!

    Dinsdag 7 april 2009-Persvoorlichter Paul Heidanus van de politie Groningen verteld dat er geen technische oorzaken zijn gevonden, inzake de vier branden van afgelopen zondagochtend 5 april. "We gaan uit van brandstichting", aldus de heer Heidanus. De politie is momenteel bezig met een buurtonderzoek en met de aangiften van de gedupeerden.
    Jeugdsoos Zuidbroek
    Een trieste aanblik bij de net opgeknapte Jeugdsoos Soultrain.

    In Zuidbroek, Muntendam en Meeden zijn zaterdagnacht/zondagochtend binnen een kort tijdbestek vijf branden uitgebroken. In Zuidbroek ging het om een uitslaande brand in jeugdsoos Soultrain aan de Stationstraat en een leegstaande woning aan Achter de Wal.

  • Gebouw Omnivereniging volledig verwoest

    De brandweer van Menterwolde moest binnen een week voor de achtste keer uitrukken. De laatste drie branden waren in Noordbroek.

    In de nacht van donderdag op vrijdag moesten het de kleedruimte op het sportterrein en de fietsenstalling van de Inspecteur Amerikaschool het ontgelden.

    Fietsenstalling Inspecteur Amerikaschool
    Een droeve aanblik van de fietsenstalling

  • Damclub Meeden

    Clubcompetitie Oost-Groningen Dambond.
    Hoofdklasse:
    Veendam -  Meeden
    1. G. Helwerda -  K. v.d. Laan 0 - 2
    2. J.  Bultena -  B. Begeman 1 - 1
    3. H.J. Grofsmid -  S. Doedens 1 - 1
    4. F. de Raad -  W. Gernaat 1 - 1
    Uitslag 3 - 5

  • Alzheimer Café

    Woensdagavond 15 april  is er weer een Alzheimer Café ditmaal in De Breehorn te Veen- dam. Iedereen die betrokken is of iets wil vragen, is van harte welkom vanaf 19.00 uur. De koffie staat klaar, het programma begint om 19.30 uur.

  • Hartweek, programma in bibliotheken

    De bibliotheken in stad en provincie Groningen organiseren van 13 tot en met 17 april 2009 de vierde themaweek van het Jaar van de Gezondheid: de Hartweek. Deze laatste themaweek zal voornamelijk in het teken staan van preventie van hartziekten. Natuurlijk zal er, evenals in de voorgaande themaweken veel aandacht zijn voor gezond leven in de meest brede zin van het woord. Veel bewegen en verantwoord eten. Biblionet Groningen werkt gedurende de Hartweek onder andere samen met Thuiszorg Groningen en de Nederlandse Hartstichting.

  • Kampioenen bij VKM

    Het volleybalseizoen is voor de volleybalvereniging uit Muntendam dit jaar weer goed verlopen.
    Aan het einde mochten er 5 teams gefeliciteerd worden.
    Dames 2 in de 4e klasse en 4 jeugdteams, mini 1 en 2, meisjes A en meisjes C werden kampioen.
    Dit werd zaterdag gevierd door de teams in de Ruitershorn, waar nog enkele thuiswedstrijden plaatsvonden.
    De mini’s waren speciaal gekomen om de felicitaties, en kado’s in ontvangst te nemen.
    Meisjes B heeft zich goed geweerd en eindigde in de middenmoot.

  • Ook mantelzorgconsulent in Muntendam

    Woensdagochtend 22 april van 10.30 uur tot 12. 00 uur is er een info-inloop-ochtend in de Bibliotheek van Muntendam. De koffie staat klaar!
    Niet alleen wanneer u uw boeken komt terugbrengen of ophalen, maar ook zonder lid te zijn van de bibliotheek bent u van harte welkom in de bieb!
    Vrijblijvend en laagdrempelig kunt u vragen stellen, informatie krijgen, folders meenemen en uiteraard kunt u ter plekke een afspraak maken, wanneer u uitgebreider in gesprek wilt.

  • Veiling kunstwerken op de Europaschool

    De Europaschool in Muntendam beschikt sinds een aantal jaren over een eigen artotheek. In de artotheek worden kunstwerken, gemaakt door de kinderen van de school, tentoongesteld en verhuurd aan belangstellenden. Tegen een geringe vergoeding kan er een schilderij of een beeldje voor een maand worden gehuurd.
    De artotheek is iedere dinsdagmiddag open van 14.30-16.30 uur.
    Veiling Europaschool

  • Lente, dé tijd om uw tuin op te knappen!

    En dat kan samen met de Vier Keien. Met dit bedrijf zijn Folkert en Susanne Zandberg in juni 2001 begonnen in Zuidbroek. Met heel veel plezier verkopen zij zo goed als alles dat van tuinhout gemaakt is of te maken is, alles duurzaam en geïmpregneerd. U kunt hierbij denken aan (blok)hutten, schuttingen, speeltoestellen, tuintafels, kortom alles wat van hout te maken is.

  • Zwemloop in de Heemtuin

    Verschillende sporten op één dag en ook nog in uw eigen tempo. Dat kan allemaal op zondag 19 april in de Heemtuin. Het BOS-team (Buurt-Onderwijs- Sport) staat deze dag garant voor de organisatie van de 4e Menterwolmer Zwemloop. Een festijn dat u zeker niet mag missen.
    Gekozen kan worden uit zwemmen, hardlopen, nordic walking en wandelen. Alle onderdelen worden begeleid door professionals. Ook is een survivalbaan aanwezig.