BOS-team

De afkorting BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. Deze tijdelijke stimuleringsregeling (projectperiode: 2007 tot 2010) van de overheid ondersteunt gemeenten bij hun aanpak van achterstanden bij jeugdigen in de leeftijd van 4-23 jaar. De achterstanden kunnen zich voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of beweging.
Dit uit zich in ongezond leefgedrag, overgewicht, bewegingsarmoede, rondhangen uit verveling, psychosociale pro- blemen, gebrek aan sociale vaardigheden, voortijdig de school verlaten en (kleine) criminaliteit. Daarnaast kan het BOS-project worden ingezet om eventuele overlast die jongeren veroorzaken te bestrijden.

Binnenkort sluit zich het Nationaal Actieplan Sport en bewegen zich bij het BOS aan. Dit is een grote impuls voor sport en bewegen in Nederland. Het doel is mensen die weinig bewegen meer én structureel in beweging te brengen en een gezondere leefstijl te bevorderen voor alle doelgroepen.
Het belangrijkste middel binnen dit plan is om bewegingsarmoede terug te dringen binnen alle doelgroepen. Dit gebeurt d.m.v. het inzetten van kansrijke, succesvolle en effectieve, beweeginterventies. Met deze interventies worden te-weinig-actieven (mensen die de beweegnorm niet halen) over de streep getrokken om te gaan bewegen. Het is de bedoeling dat er overal in Nederland beweeg interventies worden uitgevoerd en dat deze worden ingebed in het lokaal gezondheidsbeleid.
 
BOS-team
Het BOS-team is verantwoordelijk voor de realisatie van dit BOS-project en ook voor het Nationaal Actieplan Sport en bewegen. Dit houdt in dat ze alles in gang zetten met betrekking tot de BOS activiteiten. Dit kan door de activiteiten zelf uit te voeren of door ervoor te zorgen dat dit door derden (sportverenigingen) worden uitgevoerd. Het beweegmanagement wordt gevormd door de vakleerkracht gymnastiek (Albertje Nieuwen- huis), de preventiemedewerker jeugd (Ralph Eisses), ambtenaar sportzaken (Jan Blaauw) en het Huis voor de Sport Groningen.

Jeugd: Een georganiseerde hangplek
Elke maandag verschijnen er ongeveer 15 tot 25 jongeren uit de gemeente Menterwolde in de grote zaal in de Menterne. Jongerenwerker Ralph Eisses (lid BOS-team) begeleid deze groep van 18.45 uur tot 20.00 uur. Ralph verteld dat deze maandagavond een georganiseerde hangplek is voor de jongeren uit Menterwolde. Het is niet alleen de boksles die wordt verzorgd. Het gaat erom dat ze iets actiefs doen met elkaar. Van de groep jongeren is 80% geen lid van een vereniging of sportclub. Enorm belangrijk is ook dat de jongeren het gevoel krijgen dat er voor hun iets gedaan wordt en daarbij ook nog in een leuke respectvolle manier met elkaar in contact kunnen komen.
Natuurlijk wordt er ook gesproken met ze over uitgaan, het weekend, school, toekomst, problemen, ruzies, jeugdsoos e.d. Ze weten nu dat ze bij Ralph terecht kunnen voor vragen of advies. Zijn ervaring met de meeste jongeren uit Menterwolde is: behandel je ze met respect dan krijg je dat vaak ook terug. Natuurlijk gaat dat bij de ene jongere sneller en soepeler als bij de ander. Doordat veel van deze jongeren sinds lange tijd weer eens merken hoe leuk en uitdagend sporten kan zijn, alleen of in een groep. Ralph probeert ze ook mee te nemen naar andere sporten en verenigingen in de gemeente om ze zo te motiveren ergens mee te gaan doen.
Een aantal weken geleden kwam Reinder van Dijk van karateclub Muntendam een gastles geven. De groep jongeren vond dit fantastisch! Dus mochten er verenigingen zijn die zich graag een keer willen presenteren aan deze gemotiveerde jonge dames en heren dan zijn we daar erg blij mee!
Ralph verteld nog, niet alleen de maandag te organiseren. Ook worden er verschillende activiteiten in samenwerking met de jeugdsozen gerealiseerd. Vanuit het BOS-team wordt er ook druk gewerkt aan leuke en uitdagende activiteiten voor jongeren. Daarbij heeft Ralph nu een WhoZnext-team bij zich aan laten sluiten die bestaat uit jongeren uit de gemeente Menterwolde die geïnteresseerd zijn aan het mee organiseren en bedenken van activiteiten voor de jongeren. Want één ding staat vast, jongeren hebben de beste ideeën voor jongeren.
 
Onderwijs: Acrogymvoorstellingen

Tijdens de gymlessen van Albertje Nieuwenhuis (vakleerkracht gymnastiek) hebben de kinderen de afgelopen weken flink geoefend om een voorstelling te maken. Elke groep heeft een eigen voorstelling in elkaar gezet. Een voorstelling met menselijke piramides, acrogym. Het gymmen op zich is belangrijk in de gymles, maar er is meer. Ook samenwerking in teams, regelen van muziek, een yell en teamnaam bedenken, het regelen van een voorstelling en een voorstelling geven behoren tot hun taken. Het was een groot succes! Veel ouders, grootouders en buren zijn gekomen om te kijken naar de prachtige shows die de groepen hebben gegeven.

Extra aandacht in de gymlessen wordt er besteed voor sporten waar een toernooi of sportdag van is. Deze toernooien en sportdagen worden door diverse sportverenigingen, sportraad en vakleerkrachten gymnastiek gerealiseerd.
Zoals de schoolzwemkampioenschappen, schoolvoetbal, schoolvolleybal, trimloop, sportdagen atletiek en slagbal.

Naast het reguliere sportaanbod en de gymlessen op het basisonderwijs, wordt er in de gemeente ook een ander beweegaanbod gecreëerd. Zo is er maandelijks een woensdagmiddag. Dit aanbod is bestemd voor de groepen 5 t/m 8.
Voor een groot deel hebben deze activiteiten een niet-competitief en vrijblijvend karakter en sluiten ze aan bij de belevingswereld van de jeugd. Hierbij hebben we al een aantal succesvolle woensdagmiddagen gehad en we gaan er voor zorgen dat er nog vele gaan volgen. De woensdagmiddagen die we vervullen gaan in samenwerking met de sport- en buurtverenigingen.

Website:
Onlangs is de website van BOS online gegaan.
www.bosmenterwolde.nl. Bekijk en hou deze website goed in de gaten. Hier is het laatste nieuws over alle BOS-activiteiten te volgen.
Het BOS-team,
Ralph Eisses, Jan Blaauw en Albertje Nieuwenhuis

Reactie toevoegen