Zienswijze indienen inzake windmolenpark

Tijdens de bijeenkomst hierover in de Broeckhof zat de zaal behoorlijk vol. Helaas met niet heel veel Zuidbroeksters. Meedenaren waren goed vertegenwoordigd. In Zuidbroek lijkt het wat minder te leven. 
Zienswijze indienen inzake windmolenpark
Natuurlijk staan de meeste molens bij Meeden, zo’n 950 meter vanaf de Noordkant vandaan. Maar in Zuidbroek komt een molen bij de Trekweg die maar 700 meter van de bewoning afstaat.  Inclusief de reikwijdte van de wieken worden de geplande molens zo’n 200 meter hoog. Wil Keesoom van de Dorpsraad Zuidbroek (werkt ook aan indienen zienswijze) en vooral Lies Zondag van Tegenwind N33 maakten hun argumenten duidelijk. Volgens Lies Zondag leveren dergelijk hoge windmolens zo dichtbij woningen gezondheidsrisico’s op door bijv. enorme slagschaduw, laag frequent geluid, knipperende lampjes.
Maar ook valt te denken aan de verwachte waardevermindering van de woningen in de buurt. Tegenwind N33 ziet daarom liever een groot zonnepark gerealiseerd. Het molenpark moet van de minister 120 megawatt opleveren. Er wordt hiervoor gerekend met molens van 3,2 megawatt, terwijl er tegenwoordig ook molens zijn van 5 of 8 megawatt. Deze zijn even hoog, maar er zijn er veel minder nodig. Nog een optie.
Ook de gemeente werkt aan het indienen van een zienswijze. O.a. over de invloed op de dorpen en het landschap. Haar plan om diverse molens te verplaatsen naar de noordkant van de A7 werd afgekeurd i.v.m. het feit dat de initiatiefnemers daar geen grondpositie hebben. “De gemeente is zeker geen tegenstander van duurzame energie, maar wel tegenstander van de ondemocratische gang van zaken en de plek van de meeste molens”, aldus wethouder Veenstra.
Zienswijze indienen inzake windmolenpark
Dus wilt u nog enige invloed kunnen uitoefenen dan is snel handelen geboden. Alleen degenen die nu reageren kunnen later evt. in beroep bij de Raad van State. Volgens Wil Keesoom is het haast ondoenlijk om u door de duizenden pagina’s van het betreffende dossier heen te werken voor die tijd. Andere mogelijkheden zijn:
  • Via veel rechtsbijstandverzekeringen is dit gratis.
  • Via uw rechtsbijstandverzekering inzet collectief ook gratis.
  • Via bijv. CNV, de dorpsraad, de gemeente  (zie ontwerp zienswijze op www.menterwolde.nl).
  • Via éénmalige bijdrage aan de Stichting Platform Tegenwind N33.
Natuurlijk hebben we deze avond alleen mensen aan het woord gehad die bezwaren hebben tegen de plannen.

Reactie toevoegen