WP-leerlingen onderzoeken Joods verleden

Elk jaar organiseert scholengemeenschap Winkler Prins een herdenkingstentoonstelling over de joodse gemeenschap die in Veendam en directe omgeving heeft geleefd. Dit jaar vindt de tentoonstelling voor het eerst plaats in het Veenkoloniaal Museum.

Winkler Prins werkt voor het project samen met de Stichting Herdenkingsstenen Veendam en het Veenkoloniaal Museum. Voor de tentoonstelling onderzochten leerlingen uit mavo 2, havo 3 en vwo 3 het leven van de joodse inwoners van Veendam vóór de Tweede Wereldoorlog. “Activerende didactiek noemen we dat,“ vertelt geschiedenisdocent Jeroen Onderwater. “In plaats van leren uit boeken stimuleren we leerlingen om op een andere manier te leren. Ze hebben krantenarchieven uitgeplozen, met tijdgenoten gepraat en gezocht naar spullen die passen bij de tijd. Zo kwam een groepje met twee lege stoelen, die symbool staan voor de joodse inwoners die niet terugkeerden. Door elk jaar aandacht te besteden aan de holocaust houden we herinnering aan de lokale slachtoffers levend.”
 
Belangstellenden zijn van harte welkom van 24 mei tot en met 23 juni in het Veenkoloniaal Museum op Museumplein 5a in Veendam.

Reactie toevoegen