Taalhuis Hoogezand

In 2017 is er in Hoogezand een Taalhuis gekomen in de Bibliotheek Hoogezand. De bedoeling hiervan is, om mensen die problemen met taal hebben, te helpen. Die problemen kunnen heel divers zijn. Het kan zijn dat men problemen met lezen heeft of met schrijven. Ook kan het gaan om het spreken. Of zelfs het omgaan met de mobiele telefoon.
Taalhuis Hoogezand
Daarnaast wordt er ook een computercursus gegeven. Ook de mensen die aankloppen bij het Taalhuis zijn heel verschillend. Het kan namelijk gaan om zowel autochtone als ook allochtone Nederlanders. Iedereen is welkom en heeft een andere achtergrond.
Het Taalhuis wordt bemand door een paar vaste medewerkers en vrijwilligers. Een van die vrijwilligers ben ik. Mijn naam is Aly Schiphuis. Inmiddels heb ik een paar mensen mogen helpen en ben ik net weer gestart met een paar nieuwe “maatjes”. Het is ongelooflijk dankbaar om te doen. Het geeft mij, na een verdrietige periode in mijn leven, weer positieve energie.  Want wat is er in onze samenleving nu belangrijker dan het beheersen van de taal? Het geeft mij heel veel voldoening om te merken dat iemand beter gaat lezen en daardoor zelf het briefje van de onderwijzer van de school van zijn kind kan lezen. Of de reclame aanbiedingen. Of een folder lezen die bij de huisarts in de wachtkamer ligt en daardoor gewezen wordt op zaken, waarvan hij of zij het bestaan niet eens wist. Een ander wordt beter begrepen doordat hij of zij zich op de juiste wijze kan uitdrukken.
Mensen krijgen daardoor zoveel meer zelfvertrouwen en gaan anders in het leven staan. 
 
En dat is het fijne van mijn vrijwilligerswerk bij het Taalhuis. Er aan bij kunnen dragen dat deze mensen uit hun sociale isolement komen.
 
Aly Schiphuis

Reactie toevoegen