Het Taalhuis Midden-Groningen

Muntendam - Taalhuis Midden-Groningen is al weer een tijdje actief in het MAC. Inmiddels zijn er vijf geschoolde vrijwilligers bezig met deelnemers uit Menterwolde. Leendert en Mini zijn een koppel en vertellen hieronder hun verhaal.
Het Taalhuis Midden-Groningen
Wat doe je als deelnemer in het taalhuis?
Leendert vertelt: 
Leendert werd op zijn werk gevraagd of hij interesse had in beter leren lezen en schrijven.
Op zijn werk redde hij zich prima, maar door schaamte en de mening van anderen had hij niet de behoefte om te oefenen met lezen en schrijven. Opleidingen via zijn werk, zoals CVA, haalde Leendert via een dagcursus en mondeling examen. Voordeel van niet veel lezen is, dat je een goed geheugen hebt!
Maar niet goed kunnen lezen en schrijven heeft ook nadelen.
Leendert is lid van een tijdschrift over vissen, hij haakte af bij de moeilijke woorden. In het begin waren in het taalhuis geen leuke boeken om uit te lezen. 
Leendert houdt van afwisselen; van invullen, lezen en zelf schrijven. Nu gaat het lezen beter, het visblad leest Leendert helemaal, ook de moeilijke woorden.
Niet afhaken, maar opnieuw lezen.
En begrijpt hij een woord niet? Opzoeken op de computer of in de mobiele telefoon. Leendert heeft ook Facebook, eerder maakte hij veel typefouten, woordherkenning helpt hem. Nu let hij op hoe het woord wel goed is. Leendert krijgt reacties van anderen zoals: “heb je hulp gehad?”.
Dan zegt hij trots: “dat doe ik zelf!”
Op televisie gaat de ondertiteling nu nog erg snel, maar daar wordt aan gewerkt.
Leendert zijn advies: “Gewoon heen gaan en doen”
 
Wat doe je als vrijwilliger in het taalhuis?
Mini vertelt:
Ik las een oproep van het taalhuis. Ik ben altijd vrijwilliger geweest, wil me graag nuttig maken. In het begin was het lastig. We moesten samen een weg zoeken, eerst lezen, daarna een werkboek. We werken aan rekenen, taal, lezen en schrijven. 
Mini wil iedereen graag duidelijk maken “kom gewoon”!
“Je hoeft je niet te schamen, je kan er helemaal niets aan doen. De één kan heel goed voetballen, de ander is heel handig in klussen. Zo is het ook met taal”!
Ook deelnemer worden bij het Taalhuis? Loop gerust vrijblijvend binnen bij het MAC.
 
Taalhuis Midden-Groningen, locatie MAC, Muntendam
Julianaplein 1, Inloopspreekuur dinsdag 13.30-15.00 uur 
Lydia Russchen, 
taalhuiscoördinator: 06-25681023
taalhuismiddengroningen@noorderpoort.nl

Reactie toevoegen