Zonneweide stappen dichterbij

De plaatsing van 1200 zonnepanelen langs het spoor bij Zuidbroek komt dichterbij. Vorige week is een belangrijke hindernis op de weg naar realisering genomen. De coöperatie Duurzaam Menterwolde U.A. kreeg van de gemeente Menterwolde de vereiste omgevingsvergunning.
Zonneweide stappen dichterbij
Er is nog wel een periode van 6 weken waarin direct belanghebbenden bezwaar zouden kunnen maken, maar dat is niet te verwachten. De panelen op de oude crossbaan aan de Industrieweg verstoren namelijk niemands uitzicht. Alleen vanuit de trein tussen Zuidbroek en Scheemda zie je de 1200 panelen. De omgevingsvergunning is voor een periode van 10 jaar verleend; er loopt nog een aanvraag voor de aansluitende periode van 15 jaar. Sunbrouck wordt op gemeentegrond aangelegd en op basis van de postcoderoosregeling, dat wil zeggen op basis van deelname van mensen en bedrijven in de ruime omgeving. Een naburig initiatief, dat gebruik wil maken van de zogeheten SDE-regeling, kreeg ook een omgevingsvergunning.
Voor Sunbrouck is ook met netbeheerder Enexis overeenstemming bereikt over de aansluiting op het electriciteitsnet en over de kosten daarvan. Duurzaam Menterwolde zal u wekelijks via deze krant op de hoogte houden van verder nieuws en van de stappen die worden gezet. Op dit moment lopen gesprekken met een bedrijf in verband met de aanleg van het park. Nog steeds kan Iedere particulier en ieder bedrijf met een eigen electriciteitsaansluiting, gevestigd in Sappemeer, in heel Menterwolde, in grote delen van Hoogezand, in Scheemda en in Slochteren, met een jaarverbruik tot 10.000 Kilowattuur per aansluiting deelnemen aan Sunbrouck. (10.000 KwH staat ongeveer gelijk aan 40 panelen; in een gemiddelde woning wordt jaarlijks ongeveer 3000 KwH verbruikt, een hoeveelheid die met 12 panelen opgewekt kan worden.) De verlaagde prijs van 256 euro per zonnepaneel geldt nog steeds en heeft al diverse meerdere nieuwe deelnemers opgeleverd. ‘Doe mee voor uw portemonnee en tegen de uitstoot van Co 2”  is deze week de boodschap van de initiatiefnemers. Kijk op www.sunbrouck.nl.

Reactie toevoegen