Buitenwoelhof wil crematorium

Het Uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam heeft plannen om de huidige faciliteiten uit te breiden met een crematorium en een koffiekamer. Hierover zijn donderdagavond 24 november de naaste omwonenden geïnformeerd. Het plan is om een kleinschalige crematiefaciliteit te bouwen aan de bestaande veranda van het wachthuisje op de begraafplaats en een extra koffiekamer aan het uitvaartcentrum.  De Onderlinge Uitvaartvereniging Veendam-Winschoten en Omstreken (OUVW) is een van de exploitanten van het uitvaartcentrum.
Meindert Brust, voorzitter van OUVW: “Wij willen meer mogelijkheden bieden dan alleen begraven in de Gemeente Veendam door de bouw van deze faciliteit. Het dichtstbijzijnde crematorium is momenteel in Winschoten. Wij zien dat steeds meer mensen een crematie bo-ven een begrafenis verkiezen. Met een kleine crematiefaciliteit op de begraafplaats in Veendam kunnen we in die behoefte voorzien. Door de uitbreiding van deze voorziening is ook de bouw van een extra koffiekamer noodzakelijk.”
 
Betrokkenheid bewoners
De plannen bestaan op dit moment alleen uit schetsen. Ook heeft de gemeen-te zich nog niet gebogen over de ideeën. Toch zijn donderdagavond al wel de direct omwonenden geïnformeerd over de voornemens. Brust: “We vinden het belangrijk om de buurtbewoners zo vroeg mogelijk te betrekken. We begrijpen dat zij veel vragen hebben, bijvoorbeeld over mogelijk extra parkeerdrukte en de uitstoot van het crematorium. We zullen de bewoners meenemen in het hele proces en hen regelmatig informeren over de plannen, vorderingen en procedures.
Tegelijkertijd kunnen zij ons van waardevolle input voorzien die we meenemen in de ontwikkeling van de plannen. Op korte termijn wordt ook het Wijk- en Buurtbeheer van de Langeleegte geïnformeerd over de plannen.”
 
Planning en proces
De schetsen worden de komende periode verder uitgewerkt en worden dan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeen-te. Deze ziet de plannen met belangstelling tegemoet: “Wij zouden een crema- torium een mooie aanvulling vinden op ons huidige voorzieningsniveau in Veendam”, aldus wethouder Henk Jan Schmaal. De verwachting is dat als alle procedures zijn doorlopen er op zijn vroegst over een jaar gestart zou kunnen worden met de aanbouw.

Reactie toevoegen