Open monumentenweekend 10 & 11 september

Dit jaar bestaat de Open Monumentendag 30 jaar en het is ook de 30e keer dat het comité Hoogezand-Sappemeer dit evenement organiseert. Het is de 1e keer dat ze dit samen met de gemeente Menterwolde organiseren.
Open Monumentendag
Samen met Menterwolde
Met het oog op de komende herindeling tussen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, heeft de gemeente Menterwolde toenade- ring gezocht tot het comité Hoogezand-Sappemeer. Met als positief gevolg voor het eerst een samenwerking tussen beide comités. Een initiatief wat de gemeente Menterwolde en ook de deelnemende monumenthouders in deze gemeente zeer waarderen. Dit blijkt wel uit het feit dat Rowin Penning, vicevoorzitter van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek, direct bereid was mee te denken in het nieuw gevormd comité.
Het comité hoopt, na een succesvolle samenwerking dit jaar, in 2017 nog meer deelnemende monumenthouders uit Menterwolde te mogen verwelkomen!
 
Programma
Dit jaar nemen in Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde meer dan 30 monumenten deel aan de Open Monumentendag. Naast het comité zijn ook juist de monumenthouders druk bezig met de voorbereidingen om tijdens het weekend van 10/11 september weer goed voor de dag te komen met informatie over en de activiteiten in het eigen monument.
Op diverse locaties zijn er schilderijen te zien, waar het thema ‘Iconen en Symbolen’ tot uitdrukking komt; er wordt uitleg gegeven over het monument en op verschillende locaties vinden er rondleidingen plaats.
 
Openingsavond op vrijdag 9 september
Vanwege het thema is de R.K. Sint Willibrorduskerk in Sappemeer bij uitstek de locatie voor de openingsavond van de Open Monumentendag. Tijdens deze avond vertelt onder andere mevrouw Aafke Holman, kunstenaar, hoe zij er toe gekomen is om de teksten van de Psalmen uit het Bijbelboek met verschillende kleu- ren verf in aquarellen uit te beelden. De 150 Psalmen zijn door haar ‘in kleur vertaald’. De wethouders Oetra Gopal en Thea van der Veen verrichten dit jaar samen de opening! Iedereen is van harte welkom tijdens de openingsavond.
 
De volgende monumenten zijn open in Menterwolde:
• Molen Noordstar Noordbroek
• De Noordermolen Noordbroek
• NNTTM in Zuidbroek
• Protestantse Kerk Meeden
• Nederlands Hervormde Kerk Noordbroek
• Petrus Kerk + toren Zuidbroek

Reactie toevoegen