Museum collectie ter Borg

Hans Hoekman, sinds 2005 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Avebe (Aardappelmeel Verkoop Bureau), spreekt op zondagmiddag 19 juni 2016 in het Museum Collectie ter Borg in Ommelanderwijk, waar ook de Stainkroeg van Geert en Alie Panman gevestigd is.
In het Museum Collectie ter Borg wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van de particuliere en cošperatieve aardappelzetmeelindu-strie. Thans is Avebe de enige, maar Europees grootste, aardappelmeel-fabrikant, waar de veenkoloniale regio trots op is.
Hans Hoekman, economie gestudeerd aan de RUG en landbouwer te Odoornerveen, is ook voorzitter van het Comité van Europese aardappel-zetmeelfabrikanten, de CESPU (Committee of the European Starch Potato Producers Unions).
Ongetwijfeld zal het roemrijke verleden van de 18 coöperatieve aardappelmeelfabrieken, waarvan de eerste “De Eersteling” in Borgercompagnie, aan de orde komen. Maar bovenal zal het heden en nog interessanter het perspectief van Avebe belicht worden. De meest recente jaren heeft Avebe een om-vangrijke transitie doorgemaakt, door zich op een steeds breder spectrum van producten te richten, waarbij ook eiwit naast zetmeel een prominente rol is gaan innemen.
Bijzonder positief is dat Avebe er, ondanks het recente wegvallen van de Europese financi‘le onder-steuning, in toenemende mate in geslaagd is de resultaten in zwarte cijfers te schrijven.
Hans Hoekman zal proberen een schets te geven, waar Avebe in 2019 staat, als het internationale coöperatieve landbouwconcern 100 jaar bestaat.

Reactie toevoegen