Historische Kring Menterwolde

Onze zomerexcursie gaat dit jaar op zoek naar de historie van het Reitdiep. Een latere benaming voor de rivier de Hunze, die ontspringt nabij Gasselte aan de Hondsrug en al eeuwen het water afvoert richting Lauwerszee. In het begin van onze jaartelling stroom-de het water van deze zee bij regelmaat over het land en maakte daar diepe sporen en eilanden. De bewoners in dit gebied hoogden hun eigen of gezamenlijke erf voortdurend op om droog te blijven. En de wierden ontstonden. Rond 800 kwam Winsum door een inbraak van zeewater aan de ontstane, brede uitmonding van de Hunze te liggen en werd interessant als haven en handelsstadje. In 1276 vestigde zich hier dan ook een Dominicaans klooster. De Hunze kreeg vele namen. Zelfs per gebied. In Drenthe noemde men het Oostermoersche Vaart en in Groningen Schuitendiep. Het werd Reitdiep toen de bochten van de benedenrivier werden gerecht om een betere vaarroute te krijgen tussen Stad en Winsum en later Zoutkamp. Groningen eigende zich het stapelrecht toe, wat inhield dat producten eerst in de stad moesten worden opgeslagen en vandaar uit verkocht mochten worden. Om te beginnen met het graan uit de omliggende landerijen. De vaarroute langs het Reitdiep naar de zee was natuurlijk voor de verkoop gunstig.
Toen het veen werd afgegraven in de veenkoloniën wilde Stad ook het stapelrecht op de turf hebben en groef het Winschoterdiep, eerst naar Zuidbroek, later naar Winschoten, waarlangs het turf per schip naar Groningen vervoerd kon worden. Dit kanaal werd in 1636 in gebruik genomen en sloot in de stad aan op het Reitdiep. Groningen kon naar hartenlust handel drijven en had zowel naar- en van de Ommelanden als de zee gunstige aan- en afvoer over water.
Henk Pol en Wieko Smit, onze bestuursleden en bedreven in het vinden van interessante gebieden, hebben een tocht uitgezocht langs de oude loop van de Hunze en zijn omliggende Wierdengebied. Wat tegenwoordig veel natuurgebied is onderhouden door het Groninger Landschap. Langs smalle wegen, kleine musea, uitkijkposten en informatie.

Reactie toevoegen