Herindelingsadvies Midden-Groningen

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen geven een positieve zienswijze op het herindelingsadvies over de nieuwe gemeente Midden-Groningen. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren willen per 1 januari 2018 samen opgaan in de nieuwe gemeen-te Midden-Groningen. De provincie stuurt het herindelingsadvies nu voor akkoord naar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als de Tweede en Eerste Kamer ook instemmen met de herindeling, is de fusie op 1 januari 2018 een feit. 
De gemeenteraden van Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren stelden op 26 april jl. alle drie het herindelingsadvies Midden-Groningen vast. Daarmee gaven zij definitief aan te willen fuseren per 1 januari 2018. De gemeenteraden stemden tijdens de raadsvergaderingen in met ‘het Kompas’, de strategische visie van de nieuwe gemeente en ze bekrachtigden ook de nieuwe naam: Midden-Groningen. Deze naam kreeg ook verreweg de meeste stemmen van de inwoners. Het herindelingsadvies werd vervolgens voor een zienswijze (advies aan de minister) voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. 
 
Besluitvorming 
Gedeputeerde Patrick Brouns (portefeuillehouder gemeentelijk herindeling) is blij met de voortvarende besluitvorming van de drie gemeenten. “Mooi dat de gemeenten er zo snel met elkaar zijn uitgekomen en dat de keuze voor de nieuwe gemeente gedragen wordt door de bevolking. Door de herindeling kan de nieuwe gemeente krachtiger opereren.” De gemeenten zijn op hun beurt verheugd dat de provincie zo snel een positieve zienswijze heeft geformuleerd. 

Reactie toevoegen