Voorkeursvariant Windpark

Door minister Henk Kamp (Economische Zaken) is op 8 oktober 2015 een voorkeursvariant voor het Windpark N33 vastgesteld. Dit houdt in dat in het gebied ten noorden van Meeden 27 windturbines zijn gepland, waarvan 23 in de gemeente Menterwolde en 4 in de gemeente Oldambt. Daarnaast zijn ten oosten van Veendam/Wildervank twee rijen van 4 molens gepland.
De gemeente heeft zich tot het uiterste verzet tegen de komst van dit windpark. Ook is het niet gelukt om als regio tot een aanvaardbaar alternatief te komen, los van de vraag of deze door het rijk zou zijn geaccepteerd. In de voorkeursvariant bedraagt de afstand van het park tot het dorp Meeden 950 meter en de afstand tot de woningen in Zuidbroek 720 meter. B & W vindt een dergelijk omvangrijk park een te grote belasting voor het gebied. Het park is landschappelijk onaanvaardbaar en de afstand tot de dorpen Meeden en Zuidbroek te gering. “Ook wijkt dit te ver af van de door ons gevraagde 2 km”, schrijven ze aan de raad.
De gemeente kan geen beroep bij de Raad van State indienen. Ze hebben Tegenwind en Storm Meeden medegedeeld dat zij hun willen steunen en willen bekijken in hoeverre zij in een beroep een juridische bijdrage kunnen leveren.
De gemeente Menterwolde heeft de minister verzocht om bij de bepaling van de voorkeursvariant nu al uit te gaan van toepasbare nieuwe technieken. Dit zou betekenen dat per turbine meer energie wordt geproduceerd, waardoor er minder turbines nodig zijn. Hierdoor kan dezelfde opbrengst in een kleiner gebied worden behaald.
Tijdens de raadsvergadering werd er nog gevraagd of er al iets bekend was en of de minister openstond voor minder molens, maar dan wel met een groter vermogen. Hierover was nog niets bekend.

Reactie toevoegen