SUNBROUCK wint premie van € 50.000,-

Op 8 december is in Groningen de provinciale postcodepremie uitgereikt. De provincie oordeelde dat het zonnepark SUBROUCK een zeer kansrijk project is en heeft de initiatiefnemers beloont met de hoofdprijs. Het project moet uiterlijk in 2016 worden uitgevoerd en voldoen aan geldende planologische kaders. 
Gedeputeerde Energie Nienke Homan: “Wij willen in Groningen een forse bijdrage leveren aan de transitie naar schone en veilige energie, bijvoorbeeld door het zelf opwekken van zonne-energie. Onze inwoners moeten kunnen delen in de opbrengst. Met de Postcoderoospremie helpen we collectieven die een goed plan hebben om dit écht te realiseren. De Postcoderoospremie kan alleen worden aangevraagd door Initiatiefnemers die zich inzetten voor de realisatie van een nieuw Zonnepanelenpark in de Provincie Groningen.” 
Initiatiefnemers dienen zo concreet mogelijk kenbaar te maken op welke wijze praktijkbevindingen voor, tijdens en na realisatie gedeeld worden met de provincie.
 
Haalbaarheid zeer kansrijk 
Zonnepark SUNBROUCK werd als zeer kansrijk beoordeeld. De jury beoordeelde de algemene indruk van de haalbaarheid van het initiatief, op basis van informatie uit het aangeleverde Projectplan en de presentatie. Zij lette daarbij onder meer op de strategie voor participantenwerving, eventuele juridische drempels (bestemmingsplan, vergunning), de organisatie van de (voorziene) coöperatie en projectadministratie. 
 
Duurzaam Menterwolde
De cooperatieve vereniging Duurzaam Menterwolde treft voorbereidingen voor het plaatsen van duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan aan de Industrieweg in Zuidbroek. Het is de bedoeling dat deze zonneweide in het voorjaar van 2017 de eerste stroom opwekt. Als alles goed gaat wordt dit het eerste park voor opwekking van duurzame energie uit zonlicht in de provincie Groningen.
 
Wie kunnen meedoen
Iedereen die in Menterwolde, Scheemda of Sappemeer woont kan aan het project meedoen. U koopt 1 of meer panelen en u heeft daarmee door te investeren in zonneweide Sunbrouck recht op een korting van 14,45 cent op de energiebelasting. Een paneel kost ongeveer € 300,-.
 
Korting op energie
Leden van de coöperatie kunnen dankzij de Regeling Verlaagd Tarief van het Rijk een belastingkorting van 14,45 cent/kWh krijgen op hun gezamenlijk opgewekte zonne-energie. Deze regeling is bekend als de postcoderoosregeling en geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze zonnepanelen wonen.
 
Gratis zonnepaneel
Duurzaam Menterwolde verloot onder de mensen die zich voor 30 januari 2016 vrijblijvend aanmelden een zonnepaneel twv € 300,-. 

Reactie toevoegen