Huis-hulp/schoonmaak

Op 22 september jl. is in de gemeenten Menterwolde & Veendam een bijzonder project gestart. Een project dat het mes aan twee kanten laat snijden: aan de ene kant het bieden van thuishulp en aan de andere kant behoud van banen en creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Huis-Hulp wordt door de gemeenten Menterwolde & Veendam ‘was- en strijkhulp’ genoemd. Zoals u waarschijnlijk weet wordt er op dit moment fors bezuinigd op deze dienst. Wel wordt de klant in de gelegenheid gesteld uren bij te kopen. Dat kost dan al snel € 17,50 tot zelfs € 29,00 per uur. Een ander feit is dat de huishoudelijke hulp m.i.v. 1 januari 2016 een algemene voorziening wordt. Vanaf dat moment zal de gemeente Groningen geen huishoudelijke hulp meer leveren aan mensen die in staat zijn dit zelf te regelen. Daarmee zal ook de regeling voor de was- en de strijkhulp via de toelage komen te vervallen. De overheid vindt dat deze hulp vanaf dan gedaan moet worden door buren, vrienden, kinderen, etc. Maatwerk vanuit de WMO blijft wel bestaan, maar alleen voor die mensen die echt niet in staat zijn zelf hun hulp te regelen of die veel en/of complexe zorg nodig hebben. Die gedachte hierover is misschien niet verkeerd, maar wij denken dat alle problemen hiermee niet opgelost worden.
Daarom zijn de twee initiatiefnemers, Theo Snijder en Joop Riezebos, dit project met Stichting Flexplan en Stichting ‘De Gouden Provincies’ gestart. Daarmee helpen we om te beginnen de klant. Hierbij vinden we het belangrijk dat de klant zelf weer de regie krijgt en dus zelf kan bepalen welke werkzaamheden er worden verricht. Op verzoek kan de bussenklus worden ingezet. Ons motto: “Wie betaalt, die bepaalt!”.
Daarbij bieden we een grote groep werkzoekenden een kans. Wij zetten ons in voor het behoud en het creëren van banen. Ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zien wij mogelijkheden door het opzetten en uitrollen van diverse projecten. Mensen een kans geven, daar gaan we voor.

Met het leveren van minimaal 300 uur thuishulp zijn ongeveer 12 Huis-Hulpen en de Team-coördinator betaald. In de stad Groningen willen we graag meer uren thuishulp leveren. De extra inkomsten die we hiermee binnenhalen zullen worden besteed aan maatschappelijke projecten in die wijken waar wij werkzaam zijn. De teamcoördinator kent de-ze wijken en heeft daarvoor de beslissingsbevoegdheid.
De Gouden Pro-vincies heeft geen winstoogmerk. Hiermee willen wij de maatschappij en politiek la-ten zien wat wij verstaan onder participatie: meedoen met voordelen voor de eigen leefomgeving.

Wij zijn er voor particulieren, bedrijven en instellingen. Onze dienstverlening is gericht op: schoonmaak- en huishoudelijke werkzaamheden, de verzorging van planten en huisdieren en het halen van boodschappen. Wij staan klaar om voor u aan de slag te gaan. Doet u mee?

Reactie toevoegen