Veranderingen WMO in 2016

De ANBO afdeling Veendam-Menterwolde wil haar leden graag op de hoogte brengen over de veranderingen die in 2016 t.a.v. de WMO op hen afkomen. Veel ouderen moeten noodgedwongen langer thuis wonen door de veranderingen die door de landelijke overheid zijn doorgevoerd voor de verzorgingshuizen.
Lichtere zorgzwaartepakketten zijn verdwenen, het verzorgingshuis is in veel gevallen een verpleeghuis geworden.
Dus zou je denken dat voor de mensen, die daardoor niet meer in aanmerking komen voor een verzorgingshuisindicatie, de thuiszorg goed geregeld wordt en ze daar die zorg krijgen die bij hen past.
Helaas wordt vanuit de WMO gedachte anders gereageerd. Verwacht wordt dat voor velen niet de thuiszorg, de weggevallen zorg overneemt, maar dat familie, vrienden en buren, voor zover aanwezig, dat zullen oplossen. De terugtrekkende overheid heeft hiervoor de Participatiewet in het leven geroepen en veel zorgtaken die vroeger landelijk werd uitgevoerd overgeheveld naar de gemeente, zonder, zoals steeds wordt gezegd, de daarvoor benodigde middelen beschikbaar te stellen. 
In plaats van meer zorg aan huis, zoals je zou verwachten, zijn veel oudere zorgvragenden gekort op hun thuiszorg. De vraag is wat gaat daarmee in 2016 gebeuren? 
 
Nog even op een rij wat er zoal onder de WMO valt. 
• Ondersteuning aan inwoners die dat niet meer op eigen kracht kunnen.
• Huishoudelijke hulp; vervoersvoorzieningen; rolstoel- en woning-aanpassing; logeeropvang; ondersteuning aan mantelzorgers; begeleiding en dagbesteding; beschermde woonomgeving; opvang in geval van huiselijk geweld; persoongebonden budget; eigen bijdrage.
 
Het bestuur van de ANBO afd. Veendam-Menterwolde heeft mevr. Veenstra, wethouder van de gemeente Menterwolde uitgenodigd om te vertellen hoe in 2016 de zorgvragen zullen worden uitgevoerd en vragen die bij haar leden en andere ouderen leven proberen te beantwoorden. Wethouder Veenstra heeft de uitnodiging aangenomen en zal op 22 oktober a.s., in De Menterne te Muntendam aanwezig zijn. 
De toegang staat open voor alle ouderen die graag willen weten hoe de WMO voor 2016 en daarna in Menterwolde zal worden geregeld. 

Reactie toevoegen