Training ‘Mindfulness voor kids’ biedt uitkomst

Herken jij dit bij (jouw) kinderen? 
‘Mijn hoofd zit vol. Ik lig vaak ’s avonds nog een hele poos wakker in mijn bed. Er spoken dan zoveel gedachten door mijn hoofd. Ik probeer te ontspannen, maar heb moeite om mijn hoofd tot rust te brengen. Daarom slaap ik tekort. 

’s Ochtends ben ik vaak nog moe. Op school dwalen mijn gedachten snel af. Ik kan me slecht concentreren. Ik wil goede cijfers halen, maar het lukt me niet. En volgens mij kan ik het wel. Ik werk er hard voor. Op school en thuis met het maken van mijn huiswerk. Ik word heel boos op mezelf als ik een 6 heb gehaald. Want dat vind ik niet goed genoeg en dan voel ik me dom. Eerder op bed gaan lukt niet. Ik heb ’s avonds sport en vaak zit ik tot laat te appen met vriendinnen. Dan antwoord ik direct, anders vinden ze me misschien niet leuk meer.’
 
Onze hectische maatschappij
Wij leven in een hectische maatschappij die veel van ons als volwassenen vraagt. Misschien merk je wel dat je altijd ‘aan het rennen’ bent. En als kind moet je op jonge leeftijd al alle ballen in de lucht houden, leuke... en minder leuke ballen. Ook van kinderen wordt verwacht dat ze kunnen meekomen, kunnen presteren, doorgaan en niet opgeven. Zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaan. En dan hebben jongeren ook nog de puberteit waar ze zich doorheen moeten worstelen. Dit brengt vaak veel onrust, onzekerheid en problemen met zich mee.
 
Onze maatschappij is veeleisend. Het liefst wil je (je) kinderen daar tegen beschermen. Maar dit lukt en kan niet altijd. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze om kunnen gaan met deze maatschappij, nu én in de toekomst. Want zelfs nu al geven veel kinderen aan dat ze behoefte hebben aan ontspanning.
Steeds meer pubers krijgen een burn-out. Kinderen zijn nèt sponsjes, ze nemen alles in zich op en raken hierdoor overvol. Dit leidt tot spanningen en een maalstroom aan piekergedachten. Omdat steeds meer kinderen hier mee te maken hebben, is een speciale Mindfulnesstraining voor kinderen ontwikkeld: ‘Mindfulness voor kids’.
 
‘Mindfulness voor kids’
De training ‘Mindfulness voor kids’ leert kinderen en jongeren om bewuster om te gaan met hun aandacht en met stressvolle gebeurtenissen.
Hierdoor kunnen zij zich beter concentreren en beter met spanning en problemen omgaan, zo-wel op school als thuis.
 
Tijdens de training oefenen ze in vriendelijke opmerkzaamheid, ze oefenen om een hoofd vol gedachten tot rust te brengen en ze leren emoties en gedachten te begrijpen en accepteren. Kinderen herkennen veel bij elkaar tijdens de training, zowel leuke als minder leuke momenten. Ze geven elkaar tips, zoals bijvoorbeeld over het niet kunnen slapen. Dat is het leuke aan zo’n groepsproces.
 
Effecten van Mindfulness
Kinderen en jongeren integreren de oefeningen van Mindfulness elk op hun eigen manier en nemen dit mee in de rest van hun leven. Wat kinderen na het volgen van een Mindfulnesstraining aangeven is heel waardevol. Ze gebruiken de oefeningen bijvoorbeeld voor toetsen op school: ‘Het helpt me om rustiger te werken, (ook al vind ik rekenen nog steeds stom!)’. De één gebruikt het dus voor het slapen gaan, de ander bij toetsen en/of lastige situaties en emoties.
 
Door de training: - ontstaat rust; - hebben ze een betere concentratie;  - hebben ze meer zelfvertrouwen; - hebben ze minder snel een oordeel; - ontstaat meer openheid; - is er meer vriendelijkheid, kinderen worden aardiger voor zichzelf en anderen; - worden ze zich meer bewust van hun impulsen en hun gedrag; 
- leren ze omgaan met hun (pieker)gedachten. Ook wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het effect op kinderen en jongeren erg groot is, een jaar na de training nog steeds!
 
Onze training
Het is een 8-weekse groepstraining, ingedeeld per leeftijdscategorie. Iedere week staat een ander thema centraal. Kinderen en jongeren leren snel, ze absorberen de training als een spons.
 
Mocht u willen weten of deze training geschikt is voor uw cliënt of uw kind, neem dan gerust contact met ons op! Voorafgaand aan de training houden we altijd een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek waarin u vragen kunt stellen en we de situatie van het kind kunnen bespreken. 

Reactie toevoegen