Nazomeren aan het Slochterdiep

Ze kwamen uit de Zonnehuizen uit Noordbroek (Gockingaheem), Sappemeer (St Jozef), Slochteren (Olderloug), Siddeburen (Ufkenshuis) en Loppersum (Wiemersheerd) om te vissen bij het ‘spoordok’ oftewel Slochterhaven, aan het Slochterdiep. Heerlijk aan het water in de milde stralen van de nazomerzon. Ze genieten van het buiten-zijn. Helaas wil de vis voor velen niet goed bijten. Ondanks de professionele hengels van de hengelsportvereniging Sappemeer en het voer en materiaal, gratis beschikbaar gesteld door de hengelsportfederatie Groningen-Drenthe.
En ondanks de behulpzame handen en tips van de vele vrijwilligers. “Je moet mazzel hebben”, zegt Anjo Bosker (88). Hij is ‘gain viskeman’, wel een buitenmens. Als boer was hij twee derde van de tijd buiten. Hij ging ook geregeld met de kleinkinderen vissen bij de kanaaldijk. Hij geniet van de span- ning van het beet krijgen. Hij heeft al een blankvoorn gevangen. “Wel n klaintje, mooi dink-je.” De jongens van de visvereniging meten de vissen op en gooien ze daarna weer in het water. “Ik kin hom dus weervangen”, grapt Bosker, “mor dat mot hai ook willen, he!”
Martje Ruben (93) heeft ook geluk en ving een blankvoorn. “Vroeger ging ik vaak met mijn man vissen bij Baggerputten, heerlijk genieten van de rust in de natuur. Het is zalig zo in de zon.” Anje van der Laan (89) viste altijd in het afwateringskanaal bij Meedhuizen. “Als het een mooi vis was, ging hij in de pan, een zelf gevangen gebakken visje, lekker! Dat is al weer 60 jaar geleden. Die mooie herinneringen komen nu weer boven.”
Kampioene van vorig jaar, Jannie van der Tuuk (90), heeft dit jaar pech. Ze had niets gevangen en moet de wisselbeker afstaan. Maar dat geeft niets. “Ik bin groag bie ’t wotter.” Ook al ging het niet om het winnen, Albert Nieboer (65) glundert als hij de wisselbeker krijgt. Met 115 centimeter vis wordt hij de kampioen.
Henk Wolters van het organisatieteam glundert ook. “Het is mooi dat ik mijn hobby kan delen en ervoor kan zorgen dat een ander een fijne middag heeft.” Hij organiseert al vijf jaar een viswedstrijd voor de bewoners van de woonzorgcentra van Zonnehuisgroep Noord. Al drie keer in Sappemeer en nu voor de eerste keer in Slochteren. Jaarlijks doen zo’n 50 ouderen mee. Hij is chef kok in Gockingaheem en lid van Hengelsport Sappemeer. “De jongens van onze hengelsportvereniging en vele vrijwilligers van de woonzorgcentra helpen mee. We vinden het mooi werk en genieten als de deelnemers het naar de zin hebben. De kwinkslagen, de lol, de stralende gezichten, die doen iets met je.”
Stichting Veldwerk Nederland was dit jaar voor het eerst bij de viswedstrijd betrokken. Hun doel is om de mensen met de natuur te verbinden. “Dat mensen, ook ouderen die in woonzorgcentra wonen, buiten bezig zijn, met de kop in de zon, zeg maar. Ze vinden ons initiatief geweldig en willen ook proberen het in andere plaatsen van de grond te krijgen.” Dan met een big smile. “Wij delen onze kennis graag!”

Reactie toevoegen