‘Naar het gerecht’

Het bestuur van de Historische Kring Menterwolde nodigt u uit voor haar eerste lezing in het nieuwe verenigingsjaar. Het gaat over criminele zaken in het Oldambt. Vroeger had Zuidbroek zeer veel met deze criminele zaken te ma-ken. Eerst was er de Drost, die recht sprak en de toren met cellen. Toen het Rechthuis en later het Kantongerecht. Om nu zo dicht mogelijk bij te zijn, houden we onze lezing in de Kerkhörn. Schuin tegenover waar vroeger het Rechthuis stond.

Het Oldambt heeft een zeer uitgebreide verzameling aan gerechtelijke dossiers. Nergens in de provincie is deze hoeveelheid te vinden. Een groep vrijwilligers bestudeerde deze en werden ge- raakt door de gebeurtenissen. Ze legden deze vast in een boekje, genaamd ‘Naar het gerecht’.

Door het lezen van de contacten tussen buren, rondtrekkende mensen op zoek naar werk en onderdak, ruzies en roddels en herinneringen van getuigen kreeg men ook een beeld van het leven in die tijd. De angst en onrust toen Napoleon bijna voor de Hollandse deur stond.
Men werd gepakt door de rondtrekkende kinderen en de strafmaat in die dagen en verrast dat men tussen de regels van de functionarissen door te weten kwam hoe mensen elkaar behandelden en in de gaten hielden

Marianne Kruijswijk, werkzaam bij het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, had de eindredactie. Zij komt deze avond vertellen over het proces van het doorzoeken van de dossiers. Gaat dieper in op een aantal verhalen en vertelt over enkele zaken die niet in het boekje terecht zijn gekomen. Ze kan er rijkelijk over vertellen. Ons bestuurslid Rienus Zwaneveld heeft meegeholpen een selectie te maken uit de gevonden verhalen en deze grondig door te lezen alvorens ze werden geplaatst.

De avond is op 23 september 2015 in de Kerkhörn te Zuidbroek. De toegang voor leden is gratis. Aan niet-leden wordt entree gevraagd.
www.historischmenterwolde.nl

Reactie toevoegen