Sociaalteam staat voor de klas

Maandagochtend 1 juni 9.30 uur. Groep 6 van CBS De Wegwijzer krijgt een gastles van Ralph Eisses maatschappelijk werker en lid van het Sociaalteam Menterwolde. De les gaat over pesten, gepest worden en omgangsnormen.
Groepsleerkracht Jan-Willem verteld het volgende over deze gastles: “Ralph stelt zichzelf voor en weet de kinderen meteen te boeien door aan te geven dat hijzelf vroeger te maken heeft gehad met pesten. Hij weet goed te verwoorden dat dit veel met je kan doen.
Bij de meeste kinderen die pesten en buitensluiten is er vaak onvoldoende besef van het leed en de schade die ze bij anderen aanrichten. Later wordt dit nog opnieuw verduidelijkt in een kort filmpje.

Het verhaal van en over Ralph zelf en de video over pesten maken beide veel indruk op mijn eigen klas. Ralph vraagt of de kinderen iets willen vertellen aan elkaar. Of er dus in deze groep ook wel wordt gepest en of je dan nu iets tegen ‘die ander’ durft te zeggen.
Dit levert enkele heftige, maar tegelijk ook schitterende momenten op. Een aantal leerlingen grijpen de kans aan om schoon schip te maken en bieden oprecht excuus aan voor pestgedrag. Dit bestaat vooral uit het buitensluiten van kinderen.”
Ook bijvoorbeeld de inspecteur America school heeft al gastlessen gehad over dit onderwerp via het Sociaalteam en mogelijk zullen er andere scholen volgen.

Reactie toevoegen