Persverklaring Fractie PvdA omtrent vertrek burgemeester

Ingezonden - De PvdA in Menterwolde vindt dat de raadsfracties de kans moeten krijgen om burgemeester Eduard van Zuijlen in het openbaar van repliek te dienen. De fractie kwam vrijdagavond 27 maart met onderstaande persverklaring.
Persbericht: Fractie PvdA Menterwolde omtrent opstappen Eduard van Zuijlen
 
Geachte lezer,
 
Naar aanleiding van alle commotie omtrent het vertrek van onze burgemeester Eduard van Zuijlen voelen wij toch de behoefte om een reactie te geven over datgene wat gebeurd is.
 
Afgelopen woensdagmiddag hebben wij via de mail de aankondiging gekregen dat de heer Van Zuijlen zijn ontslag heeft ingediend.. Onze fractie heeft hierop gereageerd richting het Dagblad van het Noorden.
 
Gisteravond 26 maart 2015, voorafgaand aan de Raadsvergadering, is er een besloten bijeenkomst voor de Raad geweest. Hier werden zijn wij in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen, onze gevoelens te uiten en een reactie te geven. Dit hebben we uiteraard gedaan. Het college, heeft hun verklaring voorgelezen over het vertrek en daarmee was de kous af. 
 
Na deze bijeenkomst hebben we een  “reguliere” Raadsvergadering gehad. Wat wij als fractie verwacht hadden,is dat de verklaring  van het college ook voorgelezen zou worden in de vergadering. Dit is niet gebeurd en we gingen gewoon van start met de agendapunten.
 
Vandaag, vrijdag, hebben we verschillende artikelen uit de media gelezen, waar Eduard van Zuijlen uit de school klapt. Hij beticht de Raad en het College van onbehoorlijk bestuur. Dit zijn nogal  forse beschuldigingen en onze fractie herkent zich hier absoluut niet in.
 
De fractie van de P.v.d.A. heeft altijd naar eer en geweten gehandeld. Onze keus om de mensen van Wedeka aan te nemen is goed onderbouwd en is door meerdere gemeenten ook aangenomen. Meneer van Zuijlen vind dit een onveranderwoorde uitgave, waarbij wij onze vraagtekens gezet hebben hoe het financieel verantwoord was bij de andere gemeenten. De rekensom van dhr van Zuijlen was ons inziens duidelijk foutief.
 
 
Dat het in de Raad af en toe botst; daarin heeft ons inziens de heer van Zuijlen  zelf een duidelijke rol gespeeld. Door bijvoorbeeld: fracties geen stemverklaring te laten doen (wat een wettelijk recht is van een Raadslid), zich in discussies te mengen  hierin politieke uitspraken te doen  en mensen het woord te ontnemen. 
Wij als fractie hebben dit met dhr. Van Zuijlen besproken..
 
Onze fractie is zich uiteraard bewust van de spanning die er is/was. Maar voor spanningen daar zijn meerdere personen bij betrokken en laten we hierover duidelijk zijn het is geen eenrichtingsverkeer.
 
Nu hebben wij op www.binnenlandsbestuur gelezen  dat ons college van onbehoorlijk bestuur beticht wordt. Daar zijn we als fractie nogal van geschrokken. Eerst waren de problemen aan de raad toegedicht en plotseling nu aan het College.. Citaat van van Zuijlen: Maar ik kan wel zeggen dat er ambtelijke adviezen ter zijde worden gelegd, en er besluiten worden genomen die gewoon niet kunnen. Het gaat om algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zaken als zorgvuldigheid, transparantie en het maken van een goede afweging.
Als inwoner van deze gemeente heeft u recht op de waarheid.
 
Wij als fractie PvdA zullen dan ook zo transparant mogelijk zijn, eerlijkheid betrachten en in deze kwestie willen wij de onderste steen boven halen. De Pvda neemt in deze verklaring dus afstand van de omschrijving die de heer Van Zuijlen heeft gedaan. 
 
Ondertekening,
 
G.G.J. Huizenga      J. van Duren 

Reactie toevoegen