Participatieraad

Veel lof kwam er vanuit de gemeenteraad voor het feit dat 8 personen zich beschikbaar hebben gesteld en zijn benoemd voor een periode van 4 jaar. Er kunnen 15 personen in de participatieraad, dus er zijn nog plaatsen open. De veranderingen in de zorg leggen steeds meer taken en verantwoordelijkheden op het bordje van de gemeentebesturen. De wettelijke veranderingen die per 2015 zijn ingegaan, doen een sterk beroep op de veranderingsgezindheid en -bereidheid van alle partijen (gemeentebestuur, instellingen/hulpverleners en burgers/ zelforganisaties). Een grote culturele verandering moet aan de basis liggen van nieuwe maatschappelijke vormen van zorgen, ondersteunen en begeleiden. De rol van de Participatieraad is hierin erg belangrijk.
Eén van de taken van de participatieraad is het uitbrengen van adviezen
- gevraagd en ongevraagd - aan burgemeester en wethouders over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid als bedoeld in de Wmo 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet, alsmede over de uitvoering en uitgaven hiervan.
Er komt ambtelijke ondersteuning vanuit het gemeentehuis via een vast contactpersoon. De gemeente stelt een budget beschikbaar van max. € 7.500,- voor onkosten en vergoeding. Wethouder Veenstra dankt de participatieleden voor het vele werk dat zij al hebben verzet. Zij meldt dat zich inmiddels een negende lid heeft aangemeld.

Reactie toevoegen