Dag van de Grunneger toal groot succes

De zesde Dag van de Grunneger toal werd zaterdag 21 maart druk bezocht. Circa 1.500 bezoekers brachten een bezoekje aan de taaldag en lieten zo massaal hun ‘laifde veur de Grunneger toal’ zien. In het gebouw van de Groninger Archieven en voor het eerst ook in gebouw 10 aan het Cascadeplein was een keur aan Groningstalige activiteiten geprogrammeerd.
 
Gronings in beweging 
Oud-RTV Noord presentatrice Janneke Vos presenteerde de Dag. Na de druk bezochte opening van bekend acteur en regisseur Marcel Hensema en de presentatie van de gedichtenbundel Dast doe dat ik waren er gedurende de Dag op het hoofdpodium bijzondere muziekoptredens. Klooster & Baumgarten, Swinder, Krödde, Irene Wilkens & Sikkom Kult en High Temperature bewezen dat het Gronings muzikaal in beweging is. Ook bij de andere programmaonderdelen leefde het Gronings volop. De lezingen over uiteenlopende Gronings- talige onderwerpen werden dit jaar bijzonder goed bezocht. Streektaalfunctionaris Eline Brontsema vertelde over plaatsnamen in het Gronings. Voor fans van Marten Toonder was er de lezing Het Gronings in de Bommelsaga van Toonderkenner Pim Oosterheert. De lezing trok tot twee keer toe een volle zaal belangstellenden. In zijn lezing vertelde Oosterheert over de Groninger uitdrukkingen in de verhalen van Toonder. In het verlengde hiervan was er een expositie over Marten Toonder en Bommel, samengesteld door het Nederlands Stripmuseum.
 
Voor bezoekers die kennis wilden ma-ken met het Gronings waren er verschillende broescursussen Gronings gegeven door docenten Groninger taal. Het literair café trok de hele dag door veel mensen en zij genoten zienderogen van de liefdesgedichten uit Dast doe dat ik die voorgedragen werden door bekende Groninger dichters. Blikvanger van de Dag was de bekende Gadobus op het parkeerdek. Bezoekers konden doorlopend in de bus Grunneger verhoalen beluisteren. Verhalenvertellers afkomstig uit verschillende delen van de Provincie verrasten het publiek met bijzondere verhalen van het Grunneger laand. Traditiegetrouw was er ook dit jaar de Toal- en Boukenmaart, waar Groninger streektaalorganisaties, boekhandelaren en kleine drukkers aanwezig waren om zich te presenteren.
 
Primeurs 
Het aanbod van Groningstalige activiteiten tijdens de Dag van de Grunneger toal was dit jaar groot en naast gevestigde namen en activiteiten was er ruimte voor veel nieuwe Groningstalige ontwikkelingen. Er waren tijdens de Dag verschillende boekprimeurs, waaronder de presentatie van de gedichtenbundel over de Grunneger laifde Dast doe dat ik. Ook was er aandacht voor het Hogelandster Waarkwoordenboekje van Christopher Bergmann en Hindry Schoon- hoven, Nuimken van Fré Schreiber en de vertaling van psalmen van Huub Oosterhuis uitgegeven door de Liudgerstichten. Theatergezelschap WAARK gaf tij- dens de Dag twee keer in een overvolle zaal een preview van de nieuwe voorstelling Ik goa noar Tahiti, over de laatste dagen van kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Groninger band Swinder speelde de nieuwste nummers van hun kersverse cd en muzikale afsluiter High Temperature (Snikhait) verraste het publiek door gisteren hun nieuwste cd Mous uit te brengen en presenteerde deze tijdens de Dag.
 
Drents aanbod
Ook de Drentse taalburen waren aanwezig op de Dag van de Grunneger toal. Het Huus van de Taol presenteerde zich voor de eerste keer op de Toalmaart en bij Drents streektaolfunctionaris Jan Germs konden bezoekers een ‘mondje Drents’ leren spreken. Collega-streektaolfunctionaris Abel Darwinkel gaf in gebouw 10 een lezing over Drentse verkleinwoorden. Groningers zijn vaak verrast door de typische Drentse verkleinwoorden met uitgangen als ie (hoesie), tie (boertie), pie (raompie), gie (autogie) en egie (spellegie). De Drentse zanger Erik Harteveld en de Noord-Drents/Groningse formatie De Kopstubbers brachten ’s middag op het hoofdpodium een prima staaltje Drentse blues ten gehore.

Reactie toevoegen