Een goede start is heel belangrijk...

Jesse Elzenga heeft afgelopen jaar (2014) een TOP jaar gehad. De 7-jarige fietscrosser uit Muntendam wist afgelopen jaar meerdere keren een finale plaats te behalen. BMX fietsen (of fietscrossen) is een onderdeel van de wielersport waarbij de renners tijdens wedstrijden een kort parcours van zo’n 350 à 400 meter afleggen. Het is een echte actiesport. De winnaar is degene die na verschillende voorrondes de finale het snelst aflegt.
Jesse werd afgelopen zomer Gronings en Drents kampioen 2014, bij het Europees Kampioenschap in Roskilde eindigde hij bij de beste 15 en bij de Wereldkampioenschappen in het sportpaleis Ahoy in Rotterdam behaalde hij een 9e plaats. Verder heeft hij met veel succes meegedaan aan het Afdelings Kampioenschap; hier is hij kampioen geworden. In oktober 2014 wint Jesse de Open Groninger Kampioenschappen BMX. Op de baan van de Flying Birds in Winschoten was het fietscrosstalent oppermachtig. Hij kwam in de manches, halve finales én de finale steeds als eerste over de finish. Elzenga nam het in Winschoten op tegen 31 andere BMX-rijders. Bij de landelijke TopCompetitie wedstrijden heeft hij diverse keren in de top 3 gestaan.
Vader Jan Elzenga en zoon Jesse volgen BMX bootcamp trainingen bij Angelo Cijntje. “Op basis van eigen ervaring en verschillende studies is hij in staat om jou uit je comfort zone te halen”, vertelt Jan. “De trainingen zullen daar-om gericht zijn om de coördinatie, lenigheid, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Er dingen heel veel crossers mee op verschillende niveaus en er wordt natuurlijk ook gereden in verschillende leeftijdsklassen. Jesse kwam vaak in actie tegen jongens, die toch gauw een paar maanden ouder zijn. Zo’n leeftijdsverschil in deze klasse is best veel. Bij deze explosieve sport zijn snelheid en fietsbeheersing belangrijk. Ook met je over goede motorische-tactische- en technische vaardigheden beschikken. Voor renners die deze tak van de wielersport beoefenen is natuurlijk een goede conditie ook heel belangrijk.”
Jesse kijkt uit naar het komend seizoen. Hij gaat in ieder geval zijn uiterste best doen.