‘Dichter bij de Muziek’

Op vrijdagavond 6 februari 2015, zal in Hoogezand-Sappemeer voor de derde achtereenvolgende keer de manifestatie ‘Dichter bij de Muziek’ plaatsvinden.
 
Unieke samenwerking
‘Dichter bij de Muziek’ is een initiatief van de Koninklijke Rederijkerskamer Tol-lens, die daarvoor in 2013 samenwerking zocht met Het Kielzog Theater en Kunstencentrum en met het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Met de be-doeling om een jonger publiek te interesseren voor poëzie. De opzet van de manifestatie: leerlingen dragen zelfgeschreven gedichten voor, leden van de rederijkerskamer reciteren en het orkest Harm’s Farm speelt daarbij aansluitende muziekstukken. Het bleek een succesfor-mule: een dynamische avond met een fan-tastische wisselwerking tussen poëzie en muziek. Dit jaar dus voor de derde keer.
 
Thema
Het thema van de avond in februari is ‘Roots 3.0/Het land dat in mij leeft’. Dit thema sluit aan bij een meerjarig vakoverstijgend project op het Aletta, waarin leerlingen op zoek gaan naar hun identiteit en naar hun familiegeschiedenis, met als doel om begrip en respect tussen de generaties en culturen te versterken. Twintig leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College dragen hun zelfgeschreven gedichten rond dit thema voor in de Koepelkerk. Uiteraard doen ook de rederijkers dit jaar weer mee. Tijdens een onlangs gehouden wedstrijd van het Koninklijk Provinciaal Groninger Rederijkers Verbond zijn vier leden van verschillende rederijkerskamers in de provincie geselecteerd om te reciteren uit werk van bekende en minder bekende dichters. Dirigent Harm Pals heeft weer prachtige muziek geselecteerd bij de gedichten, zoals bijvoorbeeld  ‘I don’t know how to love him’ uit de rock opera Jesus Christ Superstar en filmmuziek uit  ‘Pirates of the Caribbean’. 
 
Speciale gasten
Vorig jaar nodigde de organisatie de Hoogezandster wethouder Oetra Gopal uit om de avond af te sluiten. De wethouder, met roots in Suriname, schreef daarvoor een prachtig gedicht getiteld ‘Mijn levensreis: twee verschillende werelden komen samen’. Dit jaar heeft men Mathilde Stam, directeur Kwartier Zorg & Welzijn in Hoogezand, bereid gevonden de avond af te sluiten. Mathilde Stam is geboren en getogen in Zuid-Afrika. Daarnaast is men ook erg blij met de aanwezigheid van Hetty Kuipers. Zij behaalde in 2011 haar gymnasiumdiploma op het dr. Aletta Jacobs College en gaf onlangs haar vierde dichtbundel in eigen beheer uit.  Hetty zal op 6 februari voordragen uit eigen werk. 

Reactie toevoegen