Succesvol jaar voor Groningse musea


Veel musea en andere erfgoedinstellingen in Groningen kunnen tevreden terugzien op een succesvol 2014. Uit de cijfers blijkt dat de meeste zich mogen verheugen op meer bezoekers dan in 2013. Deels komt dit door de belangstelling voor tentoonstellingen maar ook zijn musea vaak betrokken bij evenementen of organiseren zij zelf een activiteit zoals streekproductenmarkten, een voorleesmarathon, kerstmarkten of andere evenementen.
Niet alleen grote instellingen deden goede zaken, ook kleinere musea verwelkomden meer bezoekers. Zo ontving het in oktober geopende Noord Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek al 1.517 bezoekers. Bij Kunstminnend Genootschap Pictura in de stad Groningen passeerden 3.375 bezoekers de poort. Het Klokkengieterijmuseum en Museum Slag bij Heiligerlee zagen na een beperkte openstelling in 2013 hun bezoekersaantallen weer stijgen.
Museum Nienoord in Leek kon het afgelopen jaar door allerlei extra activiteiten een stijging van het bezoekersaantal met twintig procent noteren.
Ook andere erfgoedinstellingen, zoals de molens, zagen hun bezoekersaantallen toenemen.
Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum
Het Openluchtmuseum schrijft de toename van het aantal bezoekers toe aan enkele oorzaken. Zo werd in 2014 goed gebruik gemaakt van het nieuwe auditorium. Daarnaast vond in dat jaar het Quiltfestival Noord-Groningen plaats, dat eveneens voor extra aanloop zorgde.

Visserijmuseum Zoutkamp
“We zijn zeer tevreden” laat het Visserijmuseum Zoutkamp weten. “De tentoonstelling ‘Visserstruien’ was een schot in de roos. Er kwamen veel leuke reacties, verhalen en zelfgebreide truien! Het was een geslaagde tentoonstelling waarbij goed werd samengewerkt met het Fissershuske in Moddergat en het Admiraliteitshuis in Dokkum.”

Verhildersum Leens
De streekmarkten van Verhildersum trokken in 2014 7.250 bezoekers, een stijging van meer dan 1.000 ten opzichte van 2013. De markt met regionale en ambachtelijke producten trekt ieder jaar meer mensen en is onverminderd populair. Het is een gevestigde markt op het Hoogeland die staat voor kwaliteit en gezelligheid.
Museum Wierdenland Ezinge
De Helmanteltentoonstelling heeft het museum geen windeieren gelegd. De befaamde kunstschilder uit Westeremden, die speciaal voor deze tentoonstelling enkele werken schilderde, is een grote publiekstrekker. Het museum zag daarom zijn bezoekersaantallen fors toenemen.
Universiteitsmuseum Groningen
Het Universiteitsmuseum heeft een buitengewoon goed jaar achter de rug. Het museum denkt dat de lustrum-activiteiten (400 jaar RuG) daaraan hebben bijgedragen. “Dat geeft altijd meer röring” zegt een woordvoerder. De tentoonstelling ‘Kunst uit de schaduw’, over kunstuitingen binnen de universiteit op minder bekende en toegankelijke plekken, was een succes en trok veel bezoekers.
Museum Stad Appingedam
Ook Museum Stad Appingedam zat in de lift. De directeur van het museum kan de stijging wel verklaren: “We zien duidelijk een grote toename van museumkaarthouders die ons museum bezoeken: vooral de tentoonstelling ‘Op zoek naar de horizon’ met schilderijen van De Ploeg genoot veel belangstelling, maar ook de expositie over grafsymboliek en rouwgebruiken werd goed bezocht.
Klooster Ter Apel
Voor Klooster Ter Apel begon het jaar moeizaam maar dat werd goedgemaakt door de presentatie van het Kerstdiorama, de grootste Kerststal van Europa waardoor tussen 13 december 2014 tot en met 11 januari 2015 7.285 bezoekers het klooster wisten te vinden.
Dat musea en andere erfgoedinstellingen de buitenwereld opzoeken, door bijvoorbeeld deel te nemen aan evenementen, en daarmee hun verhaal nog dichter bij de mensen brengen, heeft een positieve invloed op de bezoekcijfers. Daarnaast zorgen bijvoorbeeld bijzondere tentoonstellingen voor een toename in het aantal bezoekers. Ook samenwerking met andere partners als landschapsorganisaties, bijvoorbeeld in het ontwikkelen van wandelroutes, komen het toeristisch product ten goede waardoor het de moeite waard is en blijft om ons erfgoed onder de aandacht te blijven brengen.

Reactie toevoegen