Ik wil je zien

Gebrekkige fietsverlichting blijft een aandachtspunt. Daardoor zijn fietsers slecht zichtbaar voor andere weggebruikers. 
Wat zijn de regels voor fietsverlichting en reflectie op een fiets?
Als fietser moet u in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. U mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.
De regels voor vaste fietsverlichting: wit of geel licht voor; rood licht achter; de lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen; de lampen mogen niet knipperen.
 
Een fiets met 2 voorwielen moet aan de voorkant 2 witte of gele lampen hebben.
Regels voor losse lampjes op een fiets: wit of geel licht voor; rood licht achter; de losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op uw hoofd, armen of benen; u mag losse lampjes bevestigen aan uw kleding of op uw tas; losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen; losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en niet te veel bewegen.
 
Regels voor reflectie op een fiets
Een fiets op 2 wielen moet de volgende reflectie hebben: een rode reflector (niet driehoek) op de achterkant van de fiets; gele reflectoren op de trappers; witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.
Een fiets met meer dan 2 wielen moet een naar voren gerichte witte reflector hebben als de fiets:
breder is dan 0,75 meter; 1 voorwiel heeft.
 
Richtingaanwijzers op een fiets
Een fiets mag 2 ambergele richtingaanwijzers hebben aan de voorkant en achterkant.
 
Boetes voor rijden zonder licht en reflectie
U kunt een boete krijgen als: uw voor- of achterlicht niet aan staat als u in het donker, schemer of bij slecht zicht fietst; u fietst zonder reflectoren op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden van uw fiets; het fietslicht een af- wijkende kleur heeft, knippert of als u het op een verkeerde plek heeft bevestigd.
De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Bij ondeugdelijke verlichting wordt het boetebedrag € 55,-.

Reactie toevoegen