Zwemmen in Menterwolde

Drie zwembaden of niet? In de komende week zal de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de resultaten van haar onderzoek presenteren naar de zwembaden in Menterwolde. Na de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar 2014 is in het huidige college van B&W afgesproken dat het D.G. van Noortbad in Muntendam open zal blijven en dat de gemeentelijke bijdrage aan Meeden en Zuidbroek gaat stoppen. Hiermee dreigt acute sluiting van het zwembad Zuidbroek in Van der Valk en het openluchtbad De Kolck in Meeden. Op initiatief van de zwemverenigingen De Pinquin en ZCM’86 heeft de KNZB aangeboden kosteloos te onderzoeken of voor dezelfde hoeveelheid geld dat beschikbaar is voor het zwembad in Muntendam (€180.000,-) het mogelijk is om alle baden open te houden. De gemeenteraad en college van B&W hebben de KNZB opdracht gegeven om dit te doen. Op basis van het onderzoek zal de politiek in de begrotingsvergadering van 13 november aanstaande een definitieve beslissing nemen over de gemeentelijke bijdrage aan de zwembaden in Menterwolde.
 
Zwemmen voor iedereen, een lastige kwestie?
Al een aantal jaren lijkt door bezuinigingen het definitieve doek te vallen voor de verschillende zwembaden in onze gemeente. Alle baden voorzien in een behoefte voor jonge en oude inwoners, maar het blijkt ook niet eenvoudig te zijn om de exploitatie en noodzakelijke toekomstige investeringen rond te krijgen. Naar aanleiding van eerdere bezuinigingen is in Meeden met succes het initiatief genomen om de exploitatie te doen door en met vrijwilligers. De gemeente ondersteunde deze gedachte met nog een eenmalige bijdrage. Ook kwam er vorig jaar nog een (eenmalige) ondersteuning voor het zwembad Zuidbroek  toen met ruim 4000 handtekeningen het belang van dit zwembad voor meerdere gebruikers duidelijk werd gemaakt. In Muntendam bleek dat het zwembad zeer belangrijk is voor ouderen die willen bewegen in een zwembad met iets hogere temperaturen. Ook hier werd de definitieve beslissing uitgesteld, omdat er ook forse investeringen gedaan moeten worden. Het zwemmen voor iedereen in Menterwolde lijkt een lastige kwestie te zijn voor de volksvertegenwoordigers. Zwemles voor alle kinderen, zwemmen voor ouderen, wedstrijdzwem-men en zomers lekker zwemmen in een buitenbad willen we graag allemaal blijven doen. Toch koos het huidige college in haar coalitieakkoord om te kiezen voor het zwembad in Muntendam. De zwemmers, inzet van de vrijwilligers in Meeden en vrijwilligers van de gebruikers in Zuidbroek dreigen hiermee in de kou te komen te staan. Gelukkig kreeg het onderzoek van de KNZB brede ondersteuning en lijkt er nog hoop om het zwemmen voor iedereen in Menterwolde  mogelijk te maken. Dit zal de komende weken duidelijk moeten worden.
 
Zwemsport en werken met vrijwilligers is succesvol!
De successen van Ranomi Kromowidjojo is voor heel veel kinderen in Menterwolde aanleiding om actief te zijn met zwemmen. Ranomi gaf vorig jaar nog steun voor het wedstrijdzwemmen in Menterwolde op de social media. Jaarlijks zijn er meer dan 10 regionale en internationale zwemwedstrijden in Men- terwolde en wekelijks leveren zwemtalenten uit de gemeente goede prestaties ergens in Nederland. Met een jaarlijks  schoolzwemkampioenschap voor alle scholen worden ook  jonge kinderen actief gemotiveerd voor het zwemmen. Ook blijkt met de inzet van vrijwilligers het mogelijk om veel zwemactiviteiten aan te bieden. Het zwemmen met ouderen, zwemdisco’s, maar zeer zeker ook om een buitenzwembad open te houden. Dit laatste is nu in Meeden voor het tweede jaar gelukt door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het is gelukt om hiermee flexibeler te zijn en door de inzet flink te besparen op de kosten.
 
Structureel geld en bijna 4 ton euro voor investeringen
De afgelopen jaren is de gemeentelijke bijdrage voor zwemmen sterk afgenomen naar  €180.000,-. Dit bedrag is vooralsnog in 2015 beschikbaar voor zwem- men in de gemeente Menterwolde. In vergelijking met de bijdragen die andere gemeenten doen aan zwembaden is dat een zeer laag bedrag. Naast jaarlijkse kosten zal het ook nodig zijn te gaan investeren. Afgelopen week werd bekend dat de komende twee jaar hiervoor zeker €389.000,- beschikbaar is binnen de gemeentelijke begroting. In de huidige voorstellen worden deze investeringen nog gekoppeld aan het zwembad in Muntendam. Het gaat hier om het vervangen van een koffiezetapparaat van €7000,-, geluidsreducerende maatregelen van €40000,- en het vervangen van filters. Waarschijnlijk kan het investeringsbedrag ook besteed worden aan het zwembad De Kolck en zwembad Zuidbroek wanneer het onderzoek van de KNZB duidelijk maakt dat er goede mogelijkheden zijn om drie zwembaden open te houden in Menterwolde.

Reactie toevoegen