Een jubileumjaar Poko Loko

“Poko Loko…!” is wat je vaak door de straten van Noordbroek en Zuidbroek hoort roepen. Want dan rijdt er een paarse Landrover voorbij of een paarse Transit, gevuld met enthousiaste medewerkers en vrolijke kinderen. Of er lopen kinderen en hun begeleiders rond in oranje of fel gele hesjes. Maar zelfs als directeur Welmoet Ferguson zonder herkenbaarheid door Noordbroek of Zuidbroek wandelt, hoort zij vaak de klank van haar bedrijf om haar heen klinken. 
“Ik ben beretrots. Om de inhoud wat Poko Loko kan bieden, om het team dat al 10 jaar met mij de tent draait. En omdat in deze zware kinderopvangtijden Poko Loko toch maar mooi blijft bestaan, met al haar kwaliteit.”
 
Na jaren in de ouder/kind zorg en kinderpsychiatrie te hebben gewerkt is Ferguson ruim 10 jaar geleden begonnen met kindercentrum Poko Loko. Met als doel om een goede opvang te bieden aan alle kinderen binnen de gemeente en voor de regio Oost-Groningen. Goede opvang, geen oppascentrale. Een plek waar kinderen niet alleen ‘op papier’ centraal staan maar echt gehoord en gezien worden. Een vrolijke, vriendelijke en veilige plek. Een plek waar problemen met bijvoorbeeld slapen, eten of samen spelen opgelost worden. Een plek waar je leren kan, zonder dat je leren moet. Het lijkt vanzelf te gaan, toch zijn de medewerkers goed geschoold en worden ze scherp gehouden in het omgaan en opvoeden van de kinderen. “Ons doel is dat je merkt welke tieners bij Poko Loko op de opvang geweest zijn. Tieners die oog hebben voor de maatschappij, met respect voor elkaar en met respect voor andermans spullen.” De kinderen hebben naast hun thuis, want papa en mama zijn altijd de belangrijksten, nog een huis. Daar is het leuk, daar is het uitdagend, daar is het ontspannen.
In elke meivakantie is er een kamp, van drie dagen en twee nachten. De ouders vinden het nog spannender dan de kinderen van 3 jaar en ouder. Maar de kinderen zijn zo vertrouwd met de pedagogisch medewerkers, dat ze volop kunnen genieten van het buiten zijn, naar een pretpark gaan en slapen in de kampeerboerderij. Ferguson komt dan met haar collega José Kalk of anderen koken ’s avonds, voor alle 60 tot 80 kinderen en de begeleiders. En eten dat ze doen, gewoon gezonde hap, aardappels en groen-te of pasta met 3 soorten saus. En op de laatste middag dan het bordje patat.
Sinds 2007 heeft Poko Loko actief toegewerkt naar het opzetten van een kindcentrum (IKC) in de gemeente Menterwolde. De peuterspeelzaal is daarbij aangetrokken en er is nauwe samenwerking met alle basisscholen in Noordbroek en Zuidbroek. De gemeente ondersteunt dit initiatief en deze maand is er een procesbegeleider aangesteld.
Kindercentrum Poko Loko en de inspecteur Amerikaschool in Noordbroek zijn met de komst van het MFC een nieuwe samenwerking aangegaan. Poko Loko biedt nu voor een gering bedrag professionele tussenschoolse opvang aan. Het bevalt iedereen goed, de kinderen blijven binnen hetzelfde gebouw, wel in een heel andere sfeer om te kunnen ontspannen en Noordbroekster ouders zijn verzekerd van veilige en goede opvang.
 
“Wat de grootste bevestiging is van ons werk, klanten die verhuizen of kinderen die met 4 jaar buiten Zuidbroek of Noordbroek naar school gaan, willen bewust bij Poko Loko blijven. Het is even extra werk voor ons, maar we rijden nu dus ook naar Hellum en Muntendam voor deze klanten. Waar een wil is, is een weg. Betrouwbaarheid stralen we al 10 jaar uit, flexi- biliteit is wat we sinds enkele jaren ook kunnen bieden.”
 
In het kort de geschiedenis op een rij:
2004: Kindercentrum Poko Loko werd geopend
2006: samen met basisschool De Tandem, de peuterspeelzaal ’t Hummelhof, het consultatiebureau vormt Poko Loko  de brede school ‘Het Kwartet’ in Zuidbroek
2008: Noordbroek krijgt een eigen kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang van Poko Loko
2010: KinderopvangPlus wordt opgericht, een intensieve samenwerking met de peuterspeelzalen waardoor de kinderen van opvang en peuterspeelzaalwerk tegelijk kunnen genieten
2011: zware economische tijden breken aan, Poko Loko houdt het hoofd boven water en tornt niet aan haar kwaliteit
2013: het kindcentrum in het nieuwe MFC in Noordbroek wordt een feit, Poko Loko staat vanaf de eerste gedachtegang hierover voor in de rij
2014: een welverdiend 10-jarig jubileum, met daaraan vastgekoppeld kortingsacties voor klanten.

Reactie toevoegen