Open huis Melkveehouderijbedrijf

Het melkveehouderijbedrijf van de familie Bos heeft de laatste jaren niet stil gestaan. Nadat het bedrijf in 2003 verplaatst is van de Zuiderstraat in Noordbroek naar een geheel nieuwe locatie aan de Klingenweg 3 in Zuidbroek heeft de familie Bos de laatste jaren het bedrijf verder uitgebouwd en verregaand geautomatiseerd. In 2011 is een stal gebouwd speciaal voor het jongvee, de droge koeien en een kraamstal. Dit jaar is het melkproces en het volgen van de koeien volledig geautomatiseerd met een wereldwijd uniek systeem.
Die koeien worden sinds juni gemolken in een GEA MiOne 5-box melkrobot. De eerste in Nederland. Daarnaast worden de koei-en gevolgd via GPS. Het individuele gedrag van de koe wordt realtime gevolgd en vastgelegd. Wanneer de koe afwijkt van haar eigen individuele gedrag, komt zij op een attentielijst te staan. Op deze manier worden tochtige, kreupele en zieke koeien snel opgespoord en kan snel de juiste behandeling worden toegepast. Via de smartphone kan de positie van een koe in de stal opgevraagd worden. Koeien zoeken is dus niet meer nodig. Het systeem heet Cowview. “Het systeem is nieuw en volop in ontwikkeling. Technisch draait het goed, alleen softwarematig kan er nog veel verbeterd worden. Wij gaan met ons bedrijf dan ook fungeren als pilotbedrijf. Het is straks de bedoeling dat we ook attenties krijgen wanneer een koe gaat kalven”,  aldus Bos. De combinatie van de melkrobot met Cowview is wereldwijd alleen bij de familie Bos te vinden.
Om verschillende redenen komen de koeien van de familie Bos niet meer buiten. Iets dat niet per definitie slecht is voor de koe. Op het bedrijf is daarom niet alleen geïnvesteerd in arbeidsbesparing en arbeidsverlichting, maar ook volop in ligcomfort en ventilatie. De koeien kunnen vrij lopen door de gehele stal en bepalen zelf wanneer ze eten, liggen, of gemolken willen worden. “Als wij goed zijn voor de koe, is de koe goed voor ons”. Dat is het motto van de familie Bos.
Omdat er de laatste jaren zoveel gebeurt is en er een mooi resultaat staat, wordt op vrijdag 26 september een open huis georganiseerd. Alle belangstellenden zijn uitgenodigd om een kijkje in de stal te nemen en te ervaren hoe een modern melkveehouderijbedrijf er uit ziet. 

Reactie toevoegen