‘Beestenboel’ in vanBeresteyn

Cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn wil (amateur)kunstenaars de gelegenheid bieden om hun kunst te laten zien. Van 16 mei tot 30 juni 2014 is er weer een nieuwe expositie in de foyer van vanBeresteyn. Deze keer zijn het schilderijen van Piet de Raad. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het cultuurcentrum.
 
 
Piet de Raad (1941) schildert sinds 2005. Daarvóór heeft hij 30 jaar lang een babyzaak in Veendam gehad. Tijdens de middelbare schoolperiode had Piet tekenles van Karl van Beekum,  leraar en kunstenaar in Stadskanaal. Destijds heeft hij er verder niets mee gedaan. Maar hij was geboeid geraakt door de anatomie en de uitdrukking van dieren. Piet herinnert zich zijn interesse in de exotische dieren, die hij zag tijdens zijn verblijf als militair in voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Die belangstelling en het observeren van dieren is gebleven, gezien de onderwerpen van zijn schilderijen, een boel beesten! In 2005 startte hij met schilderlessen bij Wil Weerdmeester in Orvelte. Dat  resulteerde  in een grote collectie schilderijen, waarvan een deel  nu te bewonderen is in vanBeresteyn. Piet werkt met olieverf en schildert natuurlijke modellen zoals paarden, honden, katten en vogels. De geschilderde dieren zijn niet alleen goed weergegeven, maar ze poseren echt: alsof ze net nog even een praatje met de schilder hebben gemaakt.
Paarden hebben een ontspannende sportieve rol gespeeld tijdens zijn werkzame leven. Sinterklaas heeft vaak gebruik kunnen maken van een van zijn koetsen met paarden. Nu zijn ze vooral model en onderwerp voor de schilderkunst van De Raad.
Momenteel schildert Piet bij de schilderclub van Jan Kunst in Muntendam. Voor liefhebbers van natuurlijke kunst aan de muur is er een goede mogelijkheid een nieuw huisdier te verwerven. Dus, gauw naar vanBeresteyn.

Reactie toevoegen