Energiewacht Tour 2014

Nederlands kampioene Lucinda Brand heeft de vierde editie van de Energiewacht Tour gewonnen. De renster van Rabobank-Liv greep in de vierde etappe de leiding in het algemeen klassement na een 25 kilometer lange solo richting de finish in Uithuizen en hield een dag later in de slotomlopen rond Veendam stand.  
 
 
Het rood-wit-blauw schitterde sowieso in de Groningse etappekoers want vijf van de zes etappes werden tussen 9 en 13 april door Nederlandse vrouwen gewonnen.
Vooraf werd door velen gedacht dat de 2014-editie van de vijfdaagse etappekoers door Groningen beslist zou worden in de ploegentijdrit of dat sprintster Kirsten Wild dankzij de boniseconden het geel mee zou mogen nemen vanuit Veendam. Maar beide scenario’s kwamen niet uit. De Amerikaanse topformatie Specialized-Lululemon won welis-
waar de ploegentijdrit, maar de wereldkampioenen op dit onderdeel vonden hun kopvrouw Trixi Worrack uit Duitsland in de eindafrekening pas op de derde plaats terug. En Kirsten Wild won weliswaar met overmacht de eerste etappes met aankomst in Delfzijl en Wedde, daarna was haar rol uitgespeeld. De andere teams zagen de bui toen wel hangen en wisten de Zwolse sprintster steeds met aanvalspogingen te verschalken. Vera Koedooder lukte dat in Eelde - bij een uitstapje over Drentse wegen - de latere eindwinnares Lucinda Brand soleerde naar de winst in Uithuizen en Chantal Blaak versloeg in de volgepakte straten van Veendam haar vluchtgenote Loes Gunnewijk. Brand werd daar als eindwinnares gehuldigd voor Vera Koedooder en Trixi Worrack.
De Nederlands kampioene had bij aanvang van de etappekoers in Delfzijl niet kunnen denken, dat ze op de slotdag in het geel van Energiewacht zou staan. Haar vizier was bij haar aanval ook eigenlijk niet op het klassement gericht. “Ik was op jacht naar de dagwinst. Dit is ook mijn allereerste eindzege in een rittenkoers ooit. Achteraf heb ik in deze wedstrijd optimaal geprofiteerd van het gebrek aan bereidheid bij de andere grote teams om de kastanjes voor elkaar uit het vuur te halen. Men wilde Kirsten Wild, na die eerste twee door haar gewonnen ritten, niet telkens in een zetel naar de streep brengen. Dat heeft mij in de kaart gespeeld. Terwijl ik hier helemaal niet met echte klassementsambities gestart was, win ik hier nu op een prachtige wijze de vierde rit in het rood-wit-blauw en boek ik een mooie eindzege.”
Koersorganisatoren Thijs Rondhuis en Danielle Lissenberg-Bekkering en alle hulptroepen van de NWV Groningen kunnen tevreden terugkijken op de ronde. “Er was alle dagen strijd, waar we in het open Groningse landschap ook op hoopten. Maar we hebben dankzij de regionale en de landelijke media -elke dag was er een samenvatting te zien op RTL 7 - ook de veelzijdigheid van het Groningse landschap kunnen laten zien. Niet alleen een toeristische trekpleister als vestingstad Bourtange maak-te grote indruk op onze gasten, ook de andere gebieden en steden werden enthousiast ontvangen. 
We zijn blij dat we met steun van sponsoren als Energiewacht, de provincie Groningen en onze etappeplaatsen Delfzijl, Wedde, Eelde, Midwolda, Uithuizen en Veendam topsport hebben kunnen tonen aan Groningen en onze provincie hebben kunnen laten zien aan de topsporters en iedereen die hen volgt over de hele wereld. Het vrouwenwielrennen én Groningen staan weer op de kaart.

Reactie toevoegen