Inwoners wat vindt u ervan?

Het voortbestaan van het dorpshuis Meeden. Afgelopen dinsdagavond 4 februari vond er een bijeenkomst plaats in de gymzaal van OBS De Mieden te Meeden om over het voortbestaan van het dorpshuis in Meeden te praten. Er was een zeer grote opkomst; met zo’n 150 bezoekers was de avond druk bezocht.
 
 
Eigenaar van het dorpshuis is Stichting Dorpshuis Meeden. I.v.m. de exploitatiekosten hebben zij besloten om het dorpshuis per 1-1-2014 te sluiten. (Vooraf hadden ze een plan van aanpak gemaakt tan aanzien van een gezonde exploitatie. De Stichting gaf aan het dorpshuis te willen renoveren met een subsidie van 2 ton). De gemeente heeft 2 miljoen euro beschikbaar voor een nieuw multifunctioneel centrum met een dorpshuis, basisscholen en kinderopvang. De gemeente bood aan het dorpshuis voor 1 euro over te nemen, maar daar wilde het bestuur niet aan. 
Veel bewoners, verenigingen en andere belangstellenden  maakten van de gelegenheid gebruik om hun mening te verkondigen en vragen te stellen aan de aanwezige vertegenwoordigers van de ge- meente; burgemeester Eduard van Zuijlen, de wethou-ders Annelien de Winter (sport en onderwijs), Jan Batelaan (dorpswethouder Meeden) en Gherie ter Steege (dorpshuizen), hoofd samenlevingszaken Aziz Kaynak en gemeen- tesecretaris Henk van der Wal. Burgemeester Eduard van Zuijlen (discussieleider van deze avond) opende de avond en hield een korte inleiding. “Dorpshuizen spelen een cruciale rol in een dorp, net als scholen. Voorzieningen en een levendig centrum maken een dorp leefbaar. In Meeden zijn er problemen met de exploitatie van het dorpshuis ontstaan, waarmee het voortbestaan in gevaar komt. Wat willen de Meedenaren met hun dorpshuis?” Daarna was er, voor alle aanwezigen, de mogelijkheid tot het stellen van vragen en hun zegje te doen. Hier werd volop gebruik van gemaakt; Geert Lesman, Jan Schreuder, Eenjo Feiken, Willem de Bruijn, Bert Buseman, Ayesha Jetten, Henk Meisner, Aize Tolsma, Bertus Storm, Tebbe Krijgsheld, Annie Veerman, Wim van Dijk en vele anderen kwamen aan het woord. Verschillende meningen werden in beeld gebracht en benoemd. Een dorpshuis en scholen zijn belangrijke dragers in een dorp; een dorp zonder dorpshuis mist een hart. En natuurlijk was er ook twijfel; men wil het dorpshuisbestuur niet afvallen.
Waarom gaat het gemeentebestuur en het dorpshuisbestuur niet samen om tafel? Verschillende zaken die voorbij kwamen. Tot slot bedankte de burgemeester de aanwezigen voor hun inbreng en het open gesprek. “Als de gemeente de verantwoordelijkheid over-neemt dan blijft het dorpshuis zeker open. Geef ons uw vertrouwen.” 
Het dorpshuisbestuur krijgt opnieuw een uitnodiging: “Ze zijn altijd welkom!
De conclusie van deze avond: Meeden kan niet zonder dorpshuis en de gemeente wil het dorpshuis voor de bewoners behouden. 

Reactie toevoegen