juli 2012

  • Opbrengst collecte

    De in april jl. gehouden jaarlijkse collecte voor VAS Veendam e.o. heeft in Trips-/Borgercompagnie € 182,26 en in Muntendam € 851,59 opgebracht.

    In de week van 18 t/m 23 juni 2012 vond de landelijke collecte voor de Maag Lever Darm Stichting plaats. De opbrengst van deze collecte is voor Noordbroek en Zuidbroek gezamenlijk
    € 1130,63 geweest.

  • Bewegen met dementie

    We weten hoe belangrijk lichamelijke beweging is, zeker ook bij dementie. En alle beetjes helpen. Maar hoe maak je bewegen leuk en makkelijk? Door een wandel- en ontmoetingsgroep voor mensen met dementie en hun naasten.

    De wandelgroep wordt georganiseerd door Zorgboerderij “de Lijwiekstee” te Noordbroek.
    Elke eerste vrijdag van de maand treft de groep elkaar van 10.00 tot 12.00 uur.
    Er is eerst ontvangst bij Zorgboerderij met koffie. Er wordt gewandeld van 10.30 tot 11.30 uur.

  • Diplomazwemmen D.G. van den Noortbad

    Zaterdag 30 juni jl. hebben 73 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. Het bad is gesloten t/m 2 september 2012.

  • Verkeersexamen

    In april hadden de leerlingen van groep 8 het schriftelijk examen al gedaan. Iedereen is hiervoor geslaagd. Er waren in Muntendam zelfs 2 leerlingen met 0 fout. Op 12 juni jl. werd de Praktische Verkeersproef in Zuidbroek gehouden.

  • De Zonnebloem op Roakeldais

    Op Roakeldais betekent op goed geluk. Vrijdag 29 juni jl. gingen 34 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek in colonne naar Warffum, op naar Roakeldais.

    Via een mooie toeristische route reden ze door het Groninger land.
    Op Roakeldais is een internationaal dansfestijn dat dit jaar voor de 47ste keer werd gehouden.
    De dansers die deze middag optraden kwamen uit: Georgië, Portugal, Costa Rica, Servië, Oekraïne, Venezuela en het bij iedereen onbekende Bahkortostan. Elk land heeft zijn eigen klederdracht en traditionele muziek.

  • Samenzang & Muziek in Zuidbroek

    Op zondagmiddag 8 juli a.s. is er in de Petruskerk van Zuidbroek een uur waarin samenzang en muziek centraal staan. Het thema voor dit uur is: “Kerkmuziek van vroeger en nu”.
    Er zullen liederen gezongen worden uit verschillende bundels, zoals de bundel van Johannes de Heer, het Liedboek voor de Kerken, Gezangen voor Liturgie en Tussentijds. Organist Henk de Vries zal het beroemde Schnitger/Freytag-orgel gebruiken om zowel de samenzang te ondersteunen als enkele orgelwerken te laten klinken. Na afloop is er voor een ieder koffie en/of thee in het koorgedeelte van de kerk.

  • Protestante Gemeente Zuidbroek

    Op zondag 8 juli a.s. er een aangepaste kindernevendienst. De kerkdienst begint om 11.00 uur. De kinderen gaan dan, na kort in de kerk geweest te zijn, gezamenlijk naar de Kerkhörn. Op deze ochtend wordt onder het genot van een hapje en drankje, een leuke film bekeken. In deze kindvriendelijke film wordt een link gelegd met een verhaal uit de bijbel. De kinderen kunnen na afloop van de kerkdienst opgehaald worden uit de Kerkhörn.

  • Avonddriedaagse Gockingaheem

    Dinsdag, woensdag en donderdag hebben bewoners en aanleunbewoners meegedaan aan de avonddriedaagse in de schitterende tuin van Gockingaheem. Men liep met een rollator maar ook vrijwilligers en familie liep met een bewoner die in een rolstoel zat.
    Er werden vele ronden gelopen ieder in zijn eigen tempo en gelukkig was het goed weer.
    De laatste avond kreeg iedereen een vaantje. Na het wandelen kon men genieten van een heerlijke barbecue.

  • Examen II Winkler Prins

    Voor het Centraal Examen II slaagden alsnog onderstaande leerlingen uit Menterwolde van Winkler Prins Veendam.

    Basisberoepsgerichte leerweg
    Techniek: Matthias Woldhuis, Muntendam.
    ­MAVO Zorg & Welzijn: Trudy Bakker, Meeden; Rutger Loots, Meeden.
    HAVO: Cor Martena, Zuidbroek; Leonie Scholtens, Muntendam.
    VWO Atheneum: Mandy Nieuwhof, Zuidbroek.

  • BoodschappenPlusBus in zwaar weer

    De bezuinigingen lijken steeds meer hun tol te eisen. Zo zijn er geluiden dat de succesvolle BoodschappenPlusBus dreigt te verdwijnen. Let wel ‘dreigt’ maar gaat hij inderdaad weg?
    “Het is voor Stichting Welzijn Menterwolde een vreselijk moeilijke keuze geweest, maar wij hebben vooralsnog moeten beslissen met de bus te stoppen, de bus kost ons gewoon te veel geld. Geld dat we niet hebben”, aldus Tonny Evers, waarnemend directeur van de Stichting Welzijn Menterwolde.

  • Insp. Amerikaschool als een sprookje

    De kinderen van groep 1 en 2 van de Insp. Amerikaschool te Noordbroek hebben een aantal weken gewerkt, gezongen, geleerd, gespeeld en gefantaseerd over het thema sprookjes. Woensdag 20 juni jl. mochten de kinderen verkleed als een sprookjesfiguur op school komen en lieten de kinderen aan elkaar zien d.m.v. zang en toneelstukjes wat zij hebben geleerd in die week. Het werd een gezellige ochtend.

    Insp. Amerikaschool Noordbroek

  • Ontdekking 170 jaar oude dagboeken

    De afgelopen maanden is meer bekend geworden over door de familie Rutgers van der Loeff teruggevonden dagboeken van Ds. A. Rutgers van der Loeff. Deze hervormde predikant was in 1841 begonnen met het schrijven van een dagboek over zijn leven en dat van zijn gezin in de pastorie van Noordbroek. Deze dagboeken geven een indrukwekkende beeld over de tijd van toen.

  • Kerken bekijken

    Nu het weer juli is zullen heel veel mensen hun plannen en routes voor de komende vakantie langzamerhand hebben vastgelegd. Wanneer één van de buitenlanden het doel is zullen vaak eerst vele kilometers moeten worden afgelegd. Als je dan op je tijdelijke verblijfplaats bent wil je uiteraard ook iets zien van de omgeving. Eén van de meest bezochte plaatsen is voor velen de kerk daar ter plaatse.

    Of het nu een machtige domkerk is of een klein intiem kerkje; het doet veel mensen goed er even te verblijven en de ontspannen sfeer te proeven.

  • FOC Oost & Midden Groningen

    Afgelopen maanden is de promotiegroep ‘600banen’, bestaande uit inwoners van Menterwolde, duidelijk aanwezig geweest in de provincie. Zij hebben de grote belangen van de komst van een Factory Outlet Centrum naar deze regio onder ieders aandacht gebracht. De locatie Zuidbroek daarvoor een duidelijke voorkeur van investeerdersgroep Revascom. Vele bewoners uit Oost en Midden Groningen hebben via stembussen hun mening gegeven over de komst van een Factory Outlet Centrum.

  • Afscheid Meester Kraster

    Maandag 25 juni jl. was meester Doewe Kraster voor het laatst op de Sjaloomschool in Meeden. Meester Kraster heeft vele jaren met plezier muziekles gegeven en is een begrip op school: een paar generaties kinderen hebben vele liedjes en muziek van hem mogen leren. Zijn afscheid kon dan ook niet ongemerkt voorbij gaan.

    Sjaloomschool Meeden

  • Feestweek Meeden 2012

    De feestweek 2012 te Meeden zeer geslaagd met Pietje Bel als Rode draad. Maandag 25 juni jl. werd er gestart met het wijkvolleybal, het weer zat gelukkig toch nog mee en alle wedstrijden konden worden uitgespeeld. Nieuwbouw II ging met de hoogste eer strijken.

    Feestweek Meeden

  • Zwoele Zuidbroekster Zomeravond succesvol!

    Afgelopen zaterdagavond genoten veel Zuidbroeksters op het dorpsplein ‘Aan t wotter’ van de succesvolle Zwoele Zuidbroekster Zomeravond. De muzikale klanken van de Gasunie bigband en van de band ‘On Tilt’ gecombineerd met wat eten en drinken vielen in de smaak. ‘Het is een cadeautje voor het dorp en een goed initiatief van Dorpsraad Zuidbroek’ zei een bezoeker. Ook het fietsen op het virtuele parcours van het NK Wielrennen was een succesnummer en natuurlijk het gratis ijsje.

    Zwoel Zuidbroek

  • Klachten over bestrating

    Deze klachten betreffen de Hereweg in Meeden, de Spoorstraat in Zuidbroek en ook bij de Heiligelaan in Zuidbroek loopt het herbestraten niet geheel als gepland. Over de onlangs gerecontrueerde Hereweg in Meeden zijn klachten van aanwonenden binnengekomen. Er zijn klinkers ingelegd om de snelheid van het verkeer eruit te halen. Door de klinkers hebben aanwonenden last van trillingen en scheuren. Op 10 juli a.s. organiseert onze gemeente een avond voor overleg met de Meedenaren.

  • Brandstof uit vrachtwagens gestolen

    De politie onderzoekt de diefstal van brandstof uit twee vrachtwagens in Appingedam en Zuidbroek. De diefstallen vonden beide plaats tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen. Op de Woldweg in Appingedam werd uit een vrachtwagen ongeveer 800 liter diesel gestolen. Het voertuig stond geparkeerd achter de voormalige fabriek ‘De Eendracht’. In Zuidbroek werd diesel gestolen uit een vrachtwagencombinatie die stilstond op de Stationsstraat. Deze diefstal vond vermoedelijk rond 22.50 uur plaats. De gedupeerden doen aangifte.

  • Kindervakanties Humanitas

    Ook dit jaar organiseert Humanitas voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die om financiële, sociale of medische redenen niet op vakantie kunnen weer de jaarlijkse kindervakantieweken. Ook kinderen van de afdeling Veendam-Menterwolde-Pekela gaan een weekje kamperen in een kampeerboerderij in Bakkeveen. Dit jaar gaan er 26 kinderen mee en daarmee zit het kamp vol. De vrijwilligers Wendy de Jong en Heleen Zwanenburg van de afdeling V M P hebben alles weer tot in de puntjes voor ze geregeld.

  • Disco

    INGEZONDEN"Jongens en meisjes denken jullie aan de disco van vrijdag 13 juli a.s.? Het is voor groep 1 t/m 4 van 18.45 uur - 19.45 uur, groep 5 t/m 8 van 20.00 uur - 21.30 uur. Locatie is de kelder van dorpshuis ‘de Menterne’, te Muntendam. Je mag ook je eigen cd’s meenemen. Ouders/verzorgers willen jullie de kinderen binnen weer weg komen halen.
    Laat waardevolle dingen thuis want de St. Jeugdwerkgroep kan hier niet aansprakelijk voor worden gesteld. Dit is de laatste activiteit voor de zomervakantie.
    De spelweek wordt dit jaar gehouden van maandag 27 augustus t/m vrijdag

  • Eurobazaar groot succes

    Op vrijdagmiddag 13 juli a.s. houdt Wedeka Kringloop Veendam een grote hal-verkoop.Van alles en nog wat, vanaf € 0,10. Alle kleding in de hal € 1,- per stuk. Bij besteding vanaf € 20,- ontvangt u een bon voor 1 gratis appelgebak bij de koffie in ons restaurant op de eerste etage. Dit is een geweldige meevaller in een tijd van dalende koopkracht!

  • Derde plaats voor ZCM ’86

    Op zaterdag 30 juni jl. werd er in het zwembad ‘de Watertoren’ te Winscoten gestreden om de familie Broekmanbokaal.
    Het aantal deelnemnde verenigingen bedroeg 19. Door de geweldige prestaties van de zwemmers in de disciplines 50 mtr. vlinderslag, schoolslag, rugslag en vrije slag slaagde zwemvereniging ZCM ’86 uit Muntendam erin beslag te leggen op de derde plaats.

    Als beloning mocht de club een prachtige beker mee naar huis nemen.

  • Feest in de kerk!

    In de baptisten kerk in Muntendam is zondagmorgen 15 juli a.s. een afsluitende kinderdienst voor de vakantie. Dat betekent per definitie feest!!
    Het begint om 10.00 uur en iedereen (jong en oud) is van harte welkom. Het belooft weer een vrolijke dienst te worden (met zang en muziek) waarin van alles gebeurt.
    Het thema van de morgen is dan ook “Je krijgt geen spijt”. Dus dat klinkt veelbelovend. Daar staat tegenover dat je wel spijt krijgt als je niet komt.
    Dus het advies is: Zorg dat je geen spijt krijgt en kom naar dit feest!

    Baptisten gemeente Muntendam

  • Gordelproject Obs. Burg. Verkruisen

    Op vrijdag 6 juli jl. hebben de leerlingen van groep 7 en van groep 2 het jaarlijkse terugkerende gordelproject gehouden. Het gordelproject staat in het teken van het veilig vervoeren van kinderen. Zo leren de kinderen wanneer ze op een stoelverhoger moeten zitten en hoe ze de gordel op de juiste manier moeten dragen. Maar ook andere aspecten van het veilig vervoeren van kinderen komen aan bod, zoals o.a. het rijgedrag etc.

    Verkruisenschool Muntendam

  • Oproep

    Ingezonden: Wil diegene die zo grappig is geweest om één van mijn Grolsch parasols mee te nemen op de Zwoele Zuidbroekster Zomeravond, deze weer inleveren bij het dorpscentrum de Broeckhof te Zuidbroek. Het zijn namelijk gehuurde parasols, die ik ook weer moet inleveren tegen het einde van het seizoen. Je neemt toch ook niet het terras meubilair mee als je bij iemand op bezoek bent geweest, ik doe hierbij namelijk een beroep op je fatsoen en gezonde verstand.
    Het mag ook anoniem als je jezelf niet kenbaar wilt of durft te maken, dan leg je hem maar gewoon voor de deur neer.

  • Orgelconcert Petruskerk

    Op zondagmiddag 15 juli a.s. speelt Cees van der Poel uit Hilversum om 15.00 uur een concert op het beroemde Schnitger/Freytag-orgel van de Petruskerk in Zuidbroek. Hij zal werken spelen van o.a. C.Ph.E. Bach (Sonate in d), F. Mendelssohn (Preludium en Fuga c-moll), J.P. Sweelinck (Est-ce Mars), J. Brahms (koralen) en P. Hindemith (Tweede Sonate). Ook geeft hij voorafgaand aan het concert een korte toelichting op het programma.

  • Apenstaartje viert feest!

    Afgelopen zaterdag heeft de BSO van Het Apenstaartje een heerlijk feest gevierd in de Heemtuin. Met de zon in het gezicht liepen ruim 40 kinderen te zoeken naar kleine beestjes en hebben ze letterlijk ervaren wat een slak ziet en hoe je wormen uit de grond kan lokken. Bij het water werd er met netten gevist en ook daar kwam van alles aangezwommen. Er werden zelfs kleine kikkertjes gevangen!

    Apenstaartje Menterwolde

  • Opening volktuintjes!

    Vrijdag 13 juli is het zover. Opening van de overdekte volkstuintjes in Zuidbroek. Adriaan en Marijke van Baak en medewerkers van Kuipplantenkwekerij Andreas Flowers zijn er helemaal klaar voor. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Matty Siersema.

    Volkstuintjes Zuidbroek

  • Cafetaria Fekken viert 52-jarig bestaan

    Cafetaria Fekken aan de Kerkstraat in Muntendam viert haar 52-jarig jubileum graag met u.
    Het was in 1960 dat de heer en mevrouw H. Fekken zich vestigden in Muntendam. Zij runden daarvoor vanaf 1937 een ambachtelijke supermarkt in Wildervanksterdallen. (Zij bakten zelf brood, maalden het koren en hadden een hok vol varkens voor de slacht). Ook was er een café.

    Cafetaria Fekken Muntendam

  • Zwemvierdaagse

    In de laatste week voor de schoolvakantie vindt in zwembad de Kolck in Meeden weer de jaarlijkse zwemvierdaagse plaats. Van 17 t/m 20 juli kunnen iedere avond vanaf 18.30 uur baantjes worden gezwommen in het openluchtbad. Opgave bij de kassa van het bad. Inhaaldag is maandag 16 juli 2012. Deelnamekosten zijn € 6,- p.p.

  • V.V. Meeden - SC Veendam

    Zaterdag 14 juli a.s. speelt een gecombineerde team van Meeden (5e klasser) tegen SC Veendam op sportpark ‘De Bouwte’. Scheidsrechter Erik ten Horn geeft om 19.00 uur het startsein voor deze wedstrijd.
    Komt allen tijdig naar sportpark ‘De Bouwte’, de razende reporter Rene Beishuizen zal u gedurende de avond van allerlei nieuwtjes voorzien van beide fronten.