februari 2009

  • Muntendamse gewond bij verkeersongeval

    Een 17-jarig meisje uit Muntendam is maandagochtend op de kruising Boven Oosterdiep met de Julianalaan gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het meisje, rijdend op haar bromfiets, schrok van een vlak achter haar afslaande personenauto. Zij reed vervolgens tegen de stoeprand op. De 17-jarige kwam hierdoor ten val. Zij werd met diverse kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

  • Damclub Meeden

    Uitslagen Clubcompetitie O.G.D.
    Hoofdklasse:
    Meeden - Veendam
    1. K.v/d Laan - F. de Raad 2-0
    2. B. Begeman - J. Bultena 2-0
    3. S. Doedens - P. Helwerda 1-1
    4. W. Gernaat - H.J. Grofsmid 2-0
    Uitslag 7-1

  • Uitverkoop Schilderijen

    In Van der Valk Hotel Zuidbroek te Zuidbroek houdt kunstgalerie Aquarius uit Nieuw Vennep zondag 8 februari voor de 2e keer een verkooptentoonstelling van schilderijen. Kunst boven de bank voor betaalbare prijzen. Door de kredietcrisis zijn de kunstenaars genoodzaakt om hoge kortingen te geven. Het is deze keer dan ook een speciale dag in Van der Valk Hotel Zuidbroek met vele aanbiedingen. Een landschapje boven de bank, een balletmeisje in het trappenhuis of een fles wijn in de keuken?

  • Regio toernooi SHI-HAN

    Zaterdag 31 januari was het 6e regio judo toernooi te Noordbroek. De wedstrijd werd in de sporthal gehouden. De eerste deelnemers stonden om ± 8.00 uur op de stoep. De wedstrijd begon om 9.00 uur tot ± 13.00 uur. Daar kwamen 15 judoka’s uit voor onze vereniging.

  • Een bliedspul deur ‘De Deurdouwers’

    Toneelverainen ‘De Deurdouwers’ brengen ook dit joar weer een toneelstuk op de planken. Het is een bliedspul in drei bedrieven. Dit stuk is schreven deur Herman van der A in het Drents, mor wie brengen het in het Grunings dialect. Naodat op het bedrief van fam. Haan een ongeluk gebeurt is mit een aole binder en Jan in zaikenhuus beland, gait alles veranderen. Wiln joe waiten hou dit alles verder gait, kom den op ain van onze toneelaovenden in de Klipheerd.

  • Examen SHI-HAN 2009

    Vrijdag 23 januari heeft judo vereniging SHI-HAN examen afgenomen van hun judoka’s. Deze avond hadden ze drie groepen. De avond begon op de normale lestijden helaas loopt dat natuurlijk altijd weer uit. Alle judoka’s hebben een goed examen gedaan. Thijs Tamminga, Przemek Nugter hebben de witte band met gele slip, Jarmila van Dijk, Jens Rijkens hebben de witte band met oranje slip behaald.

  • Concert van Oeckelenorgel

    Op zondag 15 februari 2009 geven Bouko Tiggelaar, organist uit Meeden en Henk de Vries, organist uit Noordbroek een concert op o.a. het van Oeckelenorgel in de Herv. Kerk te Muntendam. Er worden solo stukken ten gehore gebracht en er zal vier handig op het van Oeckelenorgel gespeeld worden. Werken voor twee orgels, zowel op het van Oeckelenorgel als een kistorgel zullen uitgevoerd worden, Bouko zal een werk spelen op een dwarsfluit begeleid op het van Oeckelenorgel en op een traverso begeleid op het kistorgel, door Henk.

  • Abdi Said Hassan winnaar Wintercross

    SCHIPBORG - Abdi Said Hassan van de sv Veendam heeft de 4 km cross van de Arnoud Magnin Wintercross op zijn naam gezet. De 17-jarige Muntendammer legde het parcours af in een tijd van 26.31 min. Hij bleef daarmee routinier Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela 5 seconden voor. Clubgenoot Didier Senay uit Veendam eindigde op de vierde plaats in een tijd van 28.40 min.

  • Frederico Bocanera terug in Noordbroek

    Federico Bocanera (19 jaar) uit de Argentijnse plaats San Miguel de Tucuman woonde in het schooljaar 2006/2007 als uitwisselingsstudent bij Ina Winter, Reindert Middel en Lieke op de boerderij in Noordbroek via vrijwilligersorganisatie AFS. Al snel kregen ze een sterke persoonlijke band en via internet hebben ze nog altijd heel veel contact.

  • Voorleesweek Burg. Verkruisenschool

    Vanaf 21 januari is er gewerkt over het boek van het jaar “Anton kan toveren”. Heel wat toverkunsten zijn verzonnen en gedaan. Als afsluiting van deze voorleesweek hebben de kleuters van de Burgemeester Verkruisenschool te Muntendam een Hokus Pokus Show opgevoerd.
    Voorleesweek Verkruisenschool
    Het publiek, de overige kleuters, hebben vol verbazing gekeken naar verdwijntrucs, het konijntje in de hoed en de doorgesneden banaan.

  • Dorpsvisie Meeden

    Afgelopen donderdag werd de raadsvergadering gehouden met een overvolle publieke tribune. Om 24.05 uur werd de vergadering door de voorzitter ‘geschorst’ tot vrijdagavond 20.00 uur omdat de vergadering anders veel te lang zou duren. Vooral de behandeling van de ingezonden vragen door de fracties VVD, Groep Meijer & Weijer en Kritisch Menterwolde vergden veel tijd. Helaas lijken de verhoudingen tussen deze partijen en de overige partijen in de raad en B & W nog zeker niet hersteld.

  • Zwerfvuildag 2009

    ‘Nederland schoon’: dat is het thema van de Zwerfvuildag 2009 op zaterdag 21 maart a.s. Deze dag sluit aan bij de landelijke schoonmaakweek. Help als school of vereniging ook mee om het zwerfvuil in Menterwolde op te ruimen. U draagt dan niet alleen bij aan een schoner milieu en een mooier Menterwolde, u verdient ook een financiële bijdrage voor uw school of vereniging! In ieder dorp kunt u vuil opruimen en er zal dan ook in ieder dorp een afvalcontainer worden geplaatst.

  • Een vertroebeld Kritisch Oog

    Ingezonden brief:
    De vorige week meldde het Kritisch Oog van Kritisch Menterwolde, in het weekblad de Tussenklappen, woedend, gekwetst en verbijsterd te zijn. Het kritisch oog verweet: “de PvdA een lage democratische gezindheid en een hoge arrogantie”. Als voorbeeld werd genoemd dat de PvdA geen oog en oor zou hebben voor gebruikers van het dorpshuis de Broeckhof in Zuidbroek. De oppositie, die dat wel deed, zou daarvoor moeten worden afgestraft. Nu de geheimhouding van de besloten raadsvergaderingen is opgeheven, de feiten van Kritisch Menterwolde over een verplaatsing van dorpshuis de Broeckhof op een rijtje:

  • Mevrouw T.A. Smit 100 jaar jong

    Vorige week woensdag was het feest in Gockingaheem te Noordbroek. Het was deze dag dat mevrouw T.A. Smit-Goudemond haar 100ste verjaardag vierde. Zij heeft een grote familie en dus waren er heel veel gelukwensen en bloemen voor de jarige. Ook wethouder Veldhuis kwam namens het gemeentebestuur langs om de oudste inwoonster van Menterwolde namens het gemeentebestuur te feliciteren. Mevrouw Smit is geen geboren Noordbroekster, maar een zeer groot deel van haar leven heeft zij er wel doorgebracht.
    T.A. Smit-Goudemond

  • Automobilist na achtervolging aangehouden

    De politie heeft donderdagnacht op de Kielsterachterweg in Wildervank een 23-jarige man uit Zuidbroek aangehouden. Politieagenten zagen de man, een bekende veelpleger, met een hoge snelheid in een auto voorbij rijden. Zij wilden hem controleren en gaven hem een stopteken. De Zuidbroeker negeerde het stopteken en verhoogde zijn snelheid. Tijdens de achtervolging beging hij diverse verkeersovertredingen. Uiteindelijk wist de politie de verdachte met meerdere eenheden klem te rijden. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en ingesloten.

  • Damclub Meeden

    Uitslagen clubcompetitie Oost-Groninger Dambond.
    Hoofdklasse:
    T.O.G. Onstwedde - Meeden
    R.H. Prins - K. v.d. Laan 0-2
    H. Heidekamp - B. Begeman 0-2
    M. Wever - S. Doedens 0-2
    W.M. van Dijk - W. Gernaat 2-0
    Uitslag 2-6

    Stand:
    1. Meeden
    2. Stadskanaal
    3. Rhederweg
    4. Veendam 5.
    T.O.G

  • Organisaties ontvangen honderden leerlingen

    In de tweede week van februari krijgen organisaties in Oost-Groningen gedurende één week honderden leerlingen op bezoek. Deze organisaties  doen mee aan vmbo Carrousel Breed Oost-Groningen, een project voor beroepsoriëntatie van het Dollard College, dr. Aletta Jacobs College, Winkler Prins en Ubbo Emmius. Vierdejaars leerlingen uit de theoretische leerweg van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs krijgen de kans om in de praktijk ervaringen op te doen.    

  • Vrijwilligers gezocht voor project vriendendienst

    Sommige mensen voelen zich eenzaam alleen of verlaten. Dat heeft veelal te maken met de omstandigheden waarin ze verkeren. Omstandigheden waarin ze niet in de gelegenheid zijn om een beroep te doen op familie buren en/of vrienden. Toch zijn er momenten dat ze graag gebruik maken van een vriendendienst of in contact willen komen met mensen waar ze een luisterend oor vinden.

  • Nieuwe rijschool in Noordbroek

    In januari is Edith Steen gestart met haar Autorijschool Steengoed. Een eigen rijschool is altijd al haar droom geweest. Ze werkt ook nog bij een accountantskantoor, maar vorig jaar heeft zij haar opleiding voor rij-instructeur afgerond. Zij vindt autorijles geven veel leuker en hoopt dan ook dat de rijschool genoeg inkomen op gaat leveren om het aantal uren bij het accountantskantoor flink te kunnen verminderen.
    Autorijschool noordbroek

  • Tweede plaats voor Abdi Said Hassan

    Abdi Said Hassan van de SV Veendam heeft zondag een prima prestatie neergezet door als tweede te eindigen in de Ford Timmermanloop, de tweede wedstrijd van het Univé Loopcircuit 2009. De 17-jarige atleet uit Muntendam legde het parcours van 15 km af in een tijd van 51.27 min. De winst ging naar Arjen Kuper uit Groningen, die een halve minuut eerder de finish passeerde. De derde plek ging naar Wim Opten uit Zuidlaren.
    Na twee wedstrijden van het circuit staat Abdi Said Hassan voorlopig op de eerste plaats.

  • Top prestatie van Judo Ryu

    Zaterdag 7 februari heeft Judo Ryu Muntendam deelgenomen aan het 28e IJspegeltoernooi in Sleen, dat georganiseerd werd door Yoshi Sleen.
    Alle zes judoka's die in actie kwamen bij het judotoernooi in Sleen wisten een prijs mee naar huis te nemen.

    Jody Bijl deed voor het eerst mee in de groep tot 15 jr. Hierin wordt toch weer anders gestreden en zijn de regels ook wat uitgebreider. Desondanks liet ze zien dat dit ook geen problemen geeft en wist een keurige derde plaats op te eisen.

  • Pedro-Boat gecertificeerd

    Pedro-Boat heeft onlangs het waterleidingssysteem in al haar modellen laten keuren en certificeren door de Waterinspectiedienst. Met deze certificering laat Pedro-Boat zien dat het ook op het gebied van veiligheid van de klant voorop wil lopen door een maximale bescherming van haar klant tegen besmetting door Legionella of ander micro-organismen te bieden.
    Waterinstallatie aan boord

  • Kinderboekenschrijfster bezoekt Europaschool

    Vorige week was er een leesinformatieavond voor de ouders van de leerlingen van de Europaschool in Muntendam.
    Betty Sluyzer gaf een voorstelling over interactief lezen waarbij ze gebruik maakt van knuffels, speelgoed en andere voorwerpen. Ze liet zien welke activiteiten ze rondom haar boeken met kinderen doet en hoe ze zelf haar boeken voorleest.
    Kinderboekenschrijfster

  • Avondwandelvierdaagse Noordbroek

    Op 12, 13, 14 en 15 mei 2009 wordt er voor de tiende keer alweer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek en omgeving.
    Het bestuur is druk doende om er weer een geslaagde vierdaagse van te maken. Er worden mogelijk nieuwe routes uitgestippeld. Om het weer iets aantrekkelijker te maken om te wandelen.
    Het is ook weer mogelijk om één avond mee te wandelen.
    Nader bericht volgt natuurlijk in de Tussenklappen en op Menterinfo.nl

  • Wie schön leuchtet der Morgenstern

    Noord-Duitse orgelcultuur rond één van de mooiste kerkliederen
    Op zaterdagavond 14 februari a.s. verzorgt Peter Westerbrink in de maandelijkse serie een concert op het Arp Schnitgerorgel (1696) in Noordbroek. Hij koos een aantal 17e eeuwse bewerkingen van het prachtige gezang voor Epifanie ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. Epifanie is de tijd tussen Kerst en Lijdenstijd, waarin in de kerkelijke traditie op de terugkeer van het licht na de donkerste tijd van het jaar wordt gewacht.

  • Heeft u in Meeden een nee/nee sticker op uw brievenbus?

    Vorige week heeft Stichting Welzijn Menterwolde het januarinummer van de Dorpsraad Coöperatie Meeden verspreidt onder de inwoners van Meeden.
    Het betreft een oplage van 1000 stuks, echter op zo’n 100 adressen is de krant niet bezorgd vanwege een NEE/NEE sticker op de brievenbus. Heeft u zo’n sticker op uw brievenbus en heeft u het januarinummer dus niet ontvangen dan kunt u deze ophalen bij het Steunpunt ‘de Bank’, Tussen Baide Meulens 18 in Meeden.

  • Burgemeester van Zuijlen geeft gastles

    Afgelopen vrijdag heeft groep 7 van OBS Burg. Verkruisen te Muntendam een gastles gekregen over burgerschap van de burgemeester van Menterwolde, de heer E. van Zuijlen. Dit is uiteraard niet zonder reden gebeurd.
    Naast de les over burgerschap heeft de burgemeester aan elf leerlingen van groep 7 het behaalde brigadiersdiploma uitgereikt. Hier ligt ook de basis van dit hoog bezoek. 
    gastles

  • DorpsAdviesRaad Muntendam zoekt belangstellenden

    De DorpsAdviesRaad Muntendam is op zoek naar belangstellende inwoners die zifting willen nemen in deze raad, zowel jong als oud zijn van harte welkom om de belangen van de inwoners én het dorp Muntendam te behartigen. De DorpsAdviesRaad (DAR) is een adviesraad voor en door de bewoners van Muntendam. De DAR is een klankbord tussen de bewoners en de gemeente. De DAR streeft naar goede leefbaarheid in het dorp Muntendam.

  • Hoogste punt oostgevel station bereikt

    De restauratiewerkzaamheden aan het voormalige station Zuidbroek verlopen voorspoedig. Gedurende de afgelopen maanden werd de eind jaren ’50 afgebroken oostvleugel herbouwd. Onlangs werd het hoogste punt van deze nieuwbouw bereikt.
    Onlangs werd het hoogste punt van deze nieuwbouw bereikt. Dit was voor de bouwvakkers en vrijwilligers van de stichting reden voor een klein feestje. Wederom een hoogtepunt voor de stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum.
    Station Zuidbroek

  • Damclub Meeden

    Uitslagen clubcompetitie O.G.D.
    Hoofdklasse:
    Stadskanaal - Meeden
    H. Mulder - K. v.d. Laan 1-1
    H. Geertsema - B. Begeman   0-2
    B. Brakels - S. Doedens    1-1
    A. Moorlag - W. Gernaat     1-1
    Uitslag    3-5

  • 10e Paul Dijkstra Toernooi

    Zaterdag 14 februari heeft Jydo Ryu Muntendam deelgenomen aan het 10e Paul Dijkstra Toernooi in Norg.
    Deze dag streden 450 judoka's om het eremetaal, waarvan 8 deelnemers van Judo Ryu.
    Als eersten mochten Max Lupi en Martijn Beerta hun kunnen laten zien en begonnen erg sterk aan hun partijen en wisten alle twee een prima tweede plaats op te eisen.
    Judi Ryu

  • Openhuisdienst

    Zondag 22 februari organiseert de Baptisten gemeente Muntendam weer haar maan- delijkse openhuisdienst. The-ma van deze dienst is: ”Hoor Jut?”
    Het is zo, dat God je roept, hoor jij zijn stem? Hoor je het; Hoor Jut? Het gaat ook over het plan van God met je leven; Hoor Jut? Er zal mimespel zijn in deze dienst en het zal worden begeleid door het combo.
    Aanvang is om 10.00 uur in het Witte Kerkje in Muntendam, Kerkstraat.

  • Muziek middag Zonnebloem Noord- en Zuidbroek

    Zaterdag 28 februari is er een muziekmiddag in de Broeckhof te Zuidbroek. "De Parkheemsterwichter" nemen u mee naar vele bekende liederen en melodiën.
    Maar deze middag gaat het niet alleen om de muziek, maar ook omdat u elkaar allemaal weer even gezellig kunt ontmoeten en bijpraten.
    Na zo’n lange winter is het goed om elkaar weer te zien.
    De jaarlijkse muziekmiddag is bedoeld voor een ieder die om wat voor reden aan huis verbonden is en niet meer zo gemakkelijk er op uittrekt.

  • Oost Groningen Zingt

    Onder deze titel organiseert de orgelcommissie van de Protestantse Gemeente van Zuidbroek een samen- zangmiddag in de Petruskerk op zondagmiddag 22 febr. a.s.
    Er zullen veel bekende liederen worden gezongen uit verschillende liedbundels.
    Het schitterende Schnitger/Freytag-or-gel zal deze middag worden bespeeld door Henk de Vries.
    De entree is gratis, maar er zal wel een collecte worden gehouden.
    Na afloop kan in het koor van de kerk nog een kopje koffie of thee gedronken worden.

  • Humeur brengt je uit de sleur

    Ingezonden
    Mijn naam is Henk Tepper en mag al een poosje genieten van de rust, na 40 jaar te hebben gewerkt. Als je van het leven wil genieten op mijn leeftijd, dan ga je op zoek naar hobby’s en dergelijke. Het is mij overkomen om op mijn manier van de rust te genieten. Heb mij aangesloten, als vrijwilliger bij omroep Menterwolde en bij uitstek Menterwolde lokaal, elke zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur, kreeg binnen de omroep de mogelijkheid mij in te zetten voor lokaal nieuws.