december 2008

  • Auto te water

    Een 47-jarige automobilist uit Veendam is zondagavond met zijn auto in het water beland. De man reed over de Eendrachtsweg in Muntendam. Door onbekende oorzaak belandde de auto met de rechterwielen in de berm. Na een stuurcorrectie kwam de auto in een sloot aan de andere kant van de weg terecht. De man kon op eigen gelegenheid uit de auto komen en kwam met de schrik vrij. De auto is afgesleept. De politie maakt een registratie.

  • Politie houdt verkeerscontroles

    De politie heeft afgelopen donderdag op verschillende plekken in de provincie het verkeer gecontroleerd. Er was speciale aandacht voor fietsverlichting. De controles worden gehouden, omdat de donkere tijden weer zijn aangebroken. En momenteel loopt een landelijke voorlichtingscampage ‘Val op, daar kun je mee thuiskomen’. In Groningen is het aantal fietsers dat volgens de regels verlicht zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

  • 75 Jaar SOS

    De gymnastiek- en atletiek vereniging SOS uit Muntendam bestaat binnenkort 75 jaar. Mede doordat de uitvoering dit jaar niet doorgaat zal het Jeugdcircus FANTASTINI uit Groningen zaterdag 20 december 2008 een voorstelling verzorgen met het echte onvervalste maar eigentijdse Circusspektakel "BARAKOSANA". Een attraktief circusspektakel, dat is samengesteld uit een mix van klassieke circuskunst en moderne circuselementen. Een prikkelende belevenis voor jong en oud; voor groot en klein; voor dromers en genieters. Een programma die wil verbazen.

  • Jubilarissen FNV Bondgenoten

    FNV Bondgenoten afd. Menterwolde heeft vrijdagavond 21 november in de Menterne te Muntendam de aanwezige jubilarissen van 2008 in het zonnetje gezet. Het is de gewoonte van deze afdeling dat ze alle jubilarissen met eventueel partner, samen met bestuur, uitnodigen voor een feestavond. De afdeling had dit jaar in totaal dertien jubilarissen die 25, 40 of 50 jaar geleden lid zijn geworden van de vakbond.
    FNV Jubilarissen

  • Saints & Angels bij Tuingoed Foltz

    Onder de noemer Saints & Angels is de boerderij van Tuingoed Foltz in Meeden drie weekenden lang (28-30 nov, 5-7 dec en 12-14 dec) omgetoverd in een intieme Christmas Fair. Het accent ligt op oud en doorleefd. Daarbinnen is de variatie groot. Van engelen tot heiligenbeelden, van fonkelende kroonluchters tot sfeervolle kandelaars, van glaswerk tot eeuwenoud kristal.

  • Kleurplaten

    Vorige week zaterdag was de ‘intocht’ van Sinterklaas en zijn Pieten in Muntendam. Hier werd ook een kleurplatenwedstrijd aan verbonden. De kinderen hadden op alle scholen in Muntendam een kleurplaat gekregen, zelfs de peuters. Er waren 256 kleurplaten binnen gekomen. De Pieten vonden het ontzettend moeilijk om te bepalen wie de kleurplaat het mooiste had gekleurd.

  • Adventconcert 7 december

    Op zondagmiddag 7 december aanstaande zal een adventconcert in de Petruskerk te Zuidbroek verzorgd worden door het “Interkerkelijk koor Oosterbroek” o.l.v. de heer Henk de Vries, samen met het christelijke mannenkoor “Crescendo” uit Winschoten o.l.v. de heer Klaas Withaar. Dit concert wordt georganiseerd door de orgelcommissie en de leiding van deze middag is in handen van de heer Henk de Vries. De begeleiding op orgel/piano, zal worden verzorgd door de heer Bouko Tiggelaar, die ook enkele solostukken ten gehore zal brengen.

  • Sinterklaas-disco

    Afgelopen zaterdag organiseerde de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam voor de basisschooljeugd van Muntendam een Sinterklaas-disco. Ca. 110 kinderen waren op het feestgedruis afgekomen. De Zwarte Pieten dansten vrolijk met de discogangertjes mee. De kinderen werden allemaal op een warm hapje getrakteerd. Voor de Jeugdwerkgroep was het weer een geslaagde activiteit. De kinderen mochten ook hun eigen CD’s meenemen.

  • Kerststukjes in Steunpunt Noordbroek

    Ook dit jaar biedt de Dorps Advies Raad de inwoners van Noordbroek weer de mogelijkheid zelf een kerststukje te (leren) maken. De planning is dit op dinsdag 9 december in het Steunpunt van Noordbroek aan de Hoofdstraat 17 te laten plaatsvinden. Deelnemers hebben de keuze uit twee dagdelen, de ochtend of de middag. Deelnemers moeten zich wel vooraf aanmelden bij de beheerder van het Steunpunt, want er is slechts een kleine ruimte beschikbaar en vol is vol.

  • Dorpsvisie Meeden

    Afgelopen donderdagavond gaf bureau Bügel Hajema uitleg over de dorpsvisie van Meeden. De inwoners van Meeden en de dorpsraadcoöperatie Meeden hebben hierover meegedacht. Als kwaliteiten van het dorp ziet men de karakteristieke bebouwing van de Hereweg, het is nu een compleet en leefbaar dorp en moet dat natuurlijk blijven. Er zijn goede recreatieve voorzieningen. De minpunten van Meeden zijn het centrum, de entree via de N33 en de verkeersproblematiek in het dorp.

  • Gockingaheem wil Multifunctioneel Centrum zijn

    Thema-avond van Kritisch Menterwolde op 27 nov. jl. in Gockingaheem Noordbroek. Margriet Smith, rayonmanager van zorggroep Fivelland, windt er geen doekjes om. Een multifunctioneel centrum in Noordbroek hoort op het terrein van de Gockingaheem. Fivelland doet er alles aan om, zo blijkt uit de presentatie, het de zorgontvangers zo goed mogelijk naar de zin te maken. Onder het motto “Het nieuwe ouder worden is genieten” wordt gesproken over: thuiszorg, dagzorg, maaltijdverstrekking, personenalarm en kort durende opvang.

  • Spectaculaire Pakjesbezorgdag in Zuidbroek

    Zaterdag 29 november was het weer pakjesbezorgdag in Zuidbroek. Tijdens de route van 18 kilometer kon Sinterklaas ook dit jaar weer vele kadootjes rondbrengen in een bonte stoet van verschillende voertuigen met daarbij 30 zwarte pieten. De Sint moest tijdens de pakjesbezorgdag meer pakjes afleveren als vorig jaar. De lange vrolijke stoet werd geleid door de Pedrowegwijsauto. Pakjesbezorgdienst

  • Handelsvereniging Muntendam wordt wakker!

    De Sinterklaasactie van 2005 was de laatste winkelactie van de Handelsvereniging in Muntendam. Het niet complete bestuur (drie personen) was destijds niet meer gemotiveerd om door te gaan. Een vereniging zonder voorzitter en zonder secretaris kunstmatig in stand houden is geen haalbare taak. Vanaf 2005 is de Handelsvereniging een “slapende” vereniging. Nu precies drie jaar later hebben een aantal enthousiaste ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en proberen een nieuwe doorstart te maken.

  • Auto zwaar beschadigd

    Een auto die geparkeerd stond aan de Heiligelaan in Zuidbroek is maandagochtend zwaar beschadigd geraakt. Een getuige zag die ochtend een vrachtwagen keren, waarbij de achterzijde van de geparkeerde auto geraakt werd. De auto verplaatste hierdoor. De vrachtwagenchauffeur is doorgereden. Het is onduidelijk of hij iets heeft gemerkt van het ongeval. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de chauffeur.

  • Zuidbroek: aanhouding na overlast

    De politie heeft zaterdagnacht een 39-jarige bewoner van Zuidbroek aangehouden. De man veroorzaakte in zijn buurt veel geluidsoverlast. Toen de buren de man hierop hadden aangesproken, vernielde hij hun voordeur.
    De gealarmeerde politie heeft de overlast ook kunnen constateren en is de woning binnen gegaan. De man was vanwege verdovende middelen slecht aanspreekbaar. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

  • Zuidbroeksters bekeurd voor afsteken vuurwerk

    Politienieuws:
    Twee jongemannen uit Zuidbroek, 17 en 20 jaar, zijn zaterdagnacht bekeurd voor het afsteken van vuurwerk.
    Het tweetal was betrapt op het afsteken van vuurwerk in de Stationsstraat in hun woonplaats. Beiden hadden een kleine hoeveelheid vuurwerk in bezit. Het vuurwerk is in beslag genomen en de heren kregen een bekeuring.

  • Judoka’s op internationaal kampioenschap

    Zo’n 500 judoka’s vanuit binnen en buitenland streden zaterdag 6 december voor een podiumplaats in Veendam. 6 Judoka’s van Judo Ryu Muntendam kwamen hier in actie.
    Judo Ryu
    Jody Bijl wist een tweede plaats te bemachtigen, terwijl Aniek Norder en Annika Vos beide een derde plaats wisten te bemachtigen. Ronald Hinrichs viel geblesseerd uit. Vera Hinrichs en Ricardo Grave behaalden helaas ook geen prijs.

  • Jubileumdienst Blijde Geluiden

    Het is november 1953 als aan de Zuiderstraat in Muntendam enkele jongelui bij elkaar zitten en liederen van hun Heer en Heiland zingen. Ze vonden dit zo mooi dat ze besloten om samen verder te gaan en te gaan zingen tijdens kerkdiensten. Blijde Geluiden is ontstaan. Dit is inmiddels 55 jaar geleden. Al deze jaren mochten ze zingen en getuigen in verschillende kerken, openluchtdiensten, tentsamenkomsten, verzorgings- en verpleeghuizen, bijeenkomsten van het rode kruis, gevangenissen, kazernes etc.

  • Yoga in Noordbroek

    Vanaf 20 januari starten weer de yogalessen in het Leerkerkje te Noordbroek. Hatha yoga; deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen open geest. Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest m.b.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen. Je leert spanning veroorzaakt door stress en vermoeidheid te herkennen en bewust los te laten.

  • Sint en Piet bij Elzenga’s Tweewielers

    Woensdag 3 december was het een drukte van belang bij Elzenga’s Tweewielers in Muntendam. Sinterklaas en zijn zwarte Pieten kwamen langs om aan alle 30 kinderen die hun schoen hadden gezet een aardigheidje te brengen. Hoe moet Piet nu zijn fiets repareren? Sinterklaas en zijn zwarte Pieten gingen een bezoekje brengen aan Elzenga’s Tweewielers in Muntendam om alle schoentjes te vullen en om de band te plakken.
    Elzenga tweewielers

  • St. Kleinkunst in Veendam

    Donderdagavond 11 december is de laatste Koopavondvoorstelling in 2008. Een avond waar in de foyer van vanBeresteyn een gezellige Kerstsfeer ademt. Met: Sjoukje Kooistra, Wouter de Koning, Sanne Diederiks, Cas Straatman, het Byzantijns Koor, Laurens Schreuder, Alie Meijer en Alex Staal. Sjoukje Kooistra bekend van Carezza waarin ze optreed met Wouter de Koning en Ria Dijkstra. Een zangeres met een warme stem met een groot bereik. Sanne Diederiks werd de winnaar van het Oerrock festival en zong in het voorprogramma van Golden Earring.

  • Sinterklaas in Noordbroek

    Heel Noordbroek was in rep en roer, want Sinterklaas had een week voor 5 december aangekondigd in een brief dat hij met een helikopter zou gaan landen op het schoolplein van de Insp. Amerikaschool te Noordbroek. Alle ouders, verzorgers, kinderen en leerkrachten zaten vol spanning en er werden zelfs in het dorp weddenschappen afgesloten of de Goedheiligman wel daadwerkelijk zou komen met een helikopter.
    Sint Noordbroek

  • Sinterklaas bezoekt De Mieden

    Sinterklaas bezocht vrijdag 5 december heel veel scholen waaronder basisschool De Mieden in Meeden. Hij werd hierbij vergezeld door veel zwarte pieten die op het schoolplein een dansdemonstratie gaven. De Sint kwam deze keer niet op zijn paard Amerigo maar werd door de fiets-piet gebracht in een versierde bakfiets.
    Sint Mieden

  • Project Mantelzorg en vrijwillige thuishulp

    De Stichting Welzijn Menterwolde (SWM) start met het project Mantelzorg en vrijwillige thuishulp. SWM is de professionele welzijnsorganisatie van Menterwolde. De SWM is een jonge, groeiende onderneming die een breed en samenhangend welzijnsaanbod wil verzorgen. Volwaardige ondersteuning van mantelzorg en vrijwillige thuishulp is een volgende stap in onze ontwikkeling.

  • 2e Menterwolmer Fysioloop 2009

    Voor het tweede jaar organiseert Fysiotherapie Menterwolde de Menterwolmer Fysioloop in Zuidbroek. Op zaterdag 16 mei, vanaf 14.00 uur, gaat het hardloopevenement voor jong en oud van start. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden: 11 km en 6 km. De basisschoolleerlingen lopen één of meer rondjes van 300 meter. Ook zullen er weer instructielessen Nordic Walking gegeven worden. Nieuw is de rollatorloop!

  • Kerstmarkt Heemtuin met NOVO

    Oude tijden gaan herleven. De Novo en de Heemtuin organiseren samen een kerstmarkt in de grote kas van het paviljoen van de Heemtuin op zaterdagmiddag 13 december. Veel Muntendammers denken met weemoed terug aan de kerstmarkt van de Novo. Het was er altijd een drukte van belang en de cliënten van de Novo konden er geen kniepertjes tegen bakken. Natuurlijk kunt u allerlei dingen kopen voor de kerst, zoals: kerststerren, kerstbakjes en kerstkransen en kleine kerstbomen in een pot.

  • Wij zijn weer los!

    Sinds twee weken is jongerencentrum “Wortelhok” in Noordbroek weer geopend. De omnivereniging in Noordbroek biedt het jongerencentrum tijdelijk onderdak. Het jongerencentrum is elke zaterdagavond geopend van 20.30 uur tot 02.00 uur.

  • IJsvereniging Noordbroek

    Het afgelopen jaar was het door de zachte winter helaas weer niet mogelijk om op natuurijs te schaatsen. Daarom heeft het bestuur besloten om dit jaar niet bij u langs te komen. Het bestuur laat weten dat mocht er wel natuurijs komen dan heeft u vrij toegang tot de ijsbaan. Er wordt weer een klaverjasavond georganiseerd.

  • ‘Verrassend, Veelzijdig Menterwolde’

    Maandagmiddag 1 december 2008 was de presentatie van het boekje ‘Verrassend Veelzijdig Menterwolde’. Het boekje wordt uitgegeven door de werkgroep MenterAroute en het beschrijft aan de hand van zeven onderwerpen de vier kernen van Menterwolde: Meeden, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek. Het boekwerk werd geschreven door Nick Kieft. Je kunt lezen over de mensen die hier geleefd hebben, het landschap, de gebouwen, hun bezigheden en soms grootse plannen.

  • Grote aanrijding A7

    Op de A7 vonden woensdagavond twee aanrijdingen kort achter elkaar plaats. De ene aanrijding veroorzaakte de andere aanrijding. Hierbij waren meerdere voertuigen betrokken en er was alleen blikschade. Door de stremming en het politieonderzoek waren de rijbanen tijdelijk niet toegankelijk voor het verkeer. Dit veroorzaakte een behoorlijke file. De oorzaak van beide aanrijdingen is nog niet geheel duidelijk.

  • Achter stuur met ontzegging

    Bij een verkeerscontrole op de Noordbroeksterstraat in Sappemeer is donderdagnacht een 33-jarige inwoner van Zuidbroek aangehouden. De man bleek een rijontzegging te hebben, maar zat toch achter het stuur. De man is meegenomen naar het politiebureau en kon deze na het verhoor verlaten. Er wordt prces-verbaal opgemaakt.

  • ZUVOC 1 Najaarskampioen

    Zaterdag waren de laatste wedstrijden in de najaarscompetitie. Zuvoc 1 had nog twee punten nodig om niet meer ingehaald te kunnen worden door de nummer twee. Door de eerste wedstrijd te winnen, was het kampioenschap een feit. De volgende twee wedstrijden hebben deze dames natuurlijk ook gewonnen. Ze zijn nu kampioen in het circulatie volleybal niveau 6.
    Zuvoc
    Op de foto staan: Ruth, Laura, Nienke, Henriet, Irene, Juhi en Laura.

  • "Voor iedereen met computerproblemen"

    Computerproblemen? Bespaar uzelf een hoop moeite, tijd en geld! De computer is een prachtig apparaat, waar u veel gemak van kunt hebben... Helaas komt het toch maar al te vaak voor dat een computer niet doet wat u van het apparaat vraagt. Soms lopen de irritaties zelfs zo hoog op dat u de computer wel uit het raam zou willen gooien..., maar wacht hier nog maar even mee. Bent u op zoek naar betaalbare computer reparatie, dan kunt u vanaf nu bij Chris Feringa in Muntendam terecht.

  • Kerstmarkt in Meeden

    Op 18 december a.s. wordt u allen uitgenodigd om de kerstmarkt te bezoeken van OBS “De Mieden”. De kerstmarkt start om 16.30 uur. Elk jaar is het weer een gezellige bedoening op het schoolplein met glühwein, kniepertjes en spekkendikken. Op de kerstmarkt worden leuke kerstspulletjes verkocht welke door de leerlingen van OBS de Mieden zijn gemaakt. De opbrengst komt ten goede van de school. Ook in de school is het de 18e erg gezellig met een kerstdiner voor de leerlingen en de leerkrachten.

  • Hulpboeren Dekkersnest warm de winter door

    Bij zorgboerderij “het Dekkersnest” uit Muntendam hebben ze samen met de hulpboeren warme functionele bedrijfskleding aangeschaft. De bedrijfskleding is geleverd door Th. Grimme te Muntendam. Heel veel werk wat de hulpboeren uitvoeren is buitenwerk. Drie dagen in de week zijn ze werkzaam op het Dekkersnest. De vele dieren worden er gevoerd, de stallen worden uitgemest, voer en waterbakken krijgen regelmatig een schoonmaak beurt.

  • Modelbouwclub opgericht in Noordbroek

    Vier weken geleden hebben een aantal enthousiaste modelbouwers in Noordbroek gezamenlijk een nieuwe modelbouwclub opgericht. Het is een club voor jong en oud waar je onder begeleiding een boot, vliegtuig, auto of iets anders kunt bouwen. Uit de documentatie die voor handen is kun je een model uitkiezen. maar het mag uiteraard ook iets anders zijn.
    Modelbouw Noordbroek

  • Opruimplicht voor hondenpoep

    Wethouder Mario Post heeft (in aanwezigheid van zijn hond Bram) woensdag 10 december de eerste van de tien honden Depodogs geïnstalleerd aan de J.F. Kennedylaan te Muntendam. Eén van 'hotspots' in de gemeente Menterwolde. De overige negen Depodogs worden na 1 januari 2009 geplaatst. De ‘hotspots’, daar waar veel honden worden uitgelaten, zijn voorzien van zogenaamde Depodogs. Echt leuk wordt het nooit, het zelf opruimen van hondenpoep. Maar met een zakje of een schepje en een Depodog is het wel gemakkelijker.

  • Kerstbezoek voor pechvogel

    Drie weken geleden is de 81-jarige mevrouw Mantjes uit Meeden verhuisd naar de Gockingaheem in Noordbroek. Zij voelde zich daar direct thuis en had het helemaal naar haar zin. Echter, vorige week heeft zij 's nachts een lelijke val gemaakt en vervolgens haar heup gebroken en mevrouw Mantjes ligt daardoor nu in het St. Lucas in Winschoten. Daardoor miste zij een gezellige avond met zangeres Monique uit Muntendam, waar zij erg naar uitgekeken had.
    Pechvogel