februari 2008

  • Nieuwe website gemeente Menterwolde

    In 2007 is hard gewerkt aan de totstandkoming van de vernieuwde website en is een solide basis gelegd voor het webbeheer. Sinds vandaag is de nieuwe website online. Met deze nieuwe site kan de gemeente beter voldoen aan de wensen en verwachtingen van de bezoekers van de website. De vernieuwde site is te vinden op het vertrouwde adres: www.menterwolde.nl

  • Eigenaar van pand supermarkt Zuidbroek woedend op gemeente Menterwolde

    De eigenaar van het pand (voormalige supermarkt) aan de Spoorstraat te Zuidbroek is woedend over het optreden van het College van Menterwolde tijdens de raadsvergadering van donderdag 31 januari.
    Hierin meldde het college dat er onderhandelingen gaande zijn over de aankoop van het bewuste pand maar dat er een verschil zat tussen biedprijs en laatprijs (vraagprijs) van tussen de 450.000 en 500.000 euro.

  • Commissaris van de koningin enthousiast over beeldkwaliteitsvisie en - plannen Bedrijvenlocaties A7 / N33

    Maandag 28 januari heeft commissaris van de koningin in de provincie Groningen de heer Max van den Berg het eerste exemplaar van de beeldkwaliteitsvisie en -plannen Bedrijvenlocaties A7 / N33 in ontvangst genomen. De gemeenten Veendam en Menterwolde werken samen op het gebied van ontwikkeling en exploitatie van bedrijventerreinen. Sinds 2004 werkt Oostboog Bedrijvenlocaties aan het optimaal functioneren van de bedrijventerreinen.

  • Start uitbreiding Adriaan Tripbos

    Voorlichtingsavond maandag 11 februari Dorpshuis Nooitgedacht te Tripscompagnie. Eén dezer dagen wordt gestart met de inrichtingswerkzaamheden voor de uitbreiding aan de noordoost kant van het Adriaan Tripbos. Het nieuwe deel van het natuurgebied is dit voorjaar via wandelpaden toegankelijk. Het gaat hier om fase 3 van de herinrichting van de Veenkoloniën. De graafwerkzaamheden omvatten het deels afgraven van de bouw voor (ca. 30 cm), het verruimen van meerdere sloten, het graven van nieuwe greppels en de aanleg van wandelpaden.

  • Trijnie de Roo nieuw fractielid PvdA

    Afgelopen donderdag 31 januari is Trijnie de Roo uit Muntendam geïnstalleerd als fractielid van de PvdA Menterwolde. Zij volgt Alfred Kroon uit Meeden op. Alfred Kroon stapt uit de gemeenteraad van Menterwolde, omdat de combinatie van een nieuwe veeleisende baan, waarbij hij ook studeert, voor hem niet meer te combineren valt met het raadswerk. De opengevallen plaats in de PvdA-fractie wordt gevuld door Trijnie de Roo.
    Trijnie de Roo

  • “Van Oeckelen” op zondagmiddag

    Ook in 2008 organiseert de Stichting van Oecklenorgel concerten op zondagmiddag voor het behoud en onderhoud van het van Oeckelenorgel. Op zondag 10 februari 2008 zullen in de N.H. Kerk te Muntendam het kinder- en jeugdkoor “Wildervanck”, het vrouwenkoor “Cantiamo” en het orkest “Lucarno” een concert geven. Het geheel staat onder leiding van Doewe Kraster uit Veendam. Op het van Oeckelenorgel worden enkele werken uit de Rococotijd (1750-1800) ten gehore gebracht door Doewe Kraster . U bent van harte bent uitgenodigd.

  • Tijd voor …… FOTOWEDSTRIJD HERFST

    Heemtuin & Natuurpark TUSSEN DE VENEN neemt u mee in een reis door de tijd ……
    Heemtuin
    Afgelopen zomer heeft de Heemtuin in Muntendam een digitale fotowedstrijd uitgeschreven. Het hele jaar door kunnen mensen digitale foto’s die in de Heemtuin of het natuurpark Tussen de Venen gemaakt zijn insturen. Elk seizoen wordt er een winnende foto gekozen.

  • Verrassend spel in Musical Jacob

    Onlangs is de musical Jakob gespeeld in De Broeckhof in Zuidbroek. De musical was een initiatief van de PKN (Protestantse Kerk Nederland) Zuidbroek en is een groot succes geworden: beide avonden was de zaal vol. De initiatiefnemer van de musical was pastor Kulk. Wat wilde hij met de musical bereiken? Pastor Kulk: ‘Het doel van de musical was om de saamhorigheid binnen de gemeente te vergroten, om initiatieven te ontplooien binnen de gemeente en zo op een andere manier eens met elkaar bezig te zijn. En dat is goed gelukt!’

  • Brouk’n Bloazers naar Duitsland

    Zaterdag 2 februari jl. hadden de Brouk’n Bloazers van Muziekvereniging Ooster-broek het eerste optreden van dit jaar. Na een rustmaand reisde een groep van ruim 20 muzikanten af naar de ‘Ostfrieslandhalle’ in het Duitse Leer. Daar werden zij verwacht om het publiek te vermaken tijdens de gala-avond van een groot paardenspektakel. In een uitverkochte hal werd vooraf, in de pauze en aan het einde van de avond het publiek vermaakt door het Zuidbroekster dweilorkest.

  • Grunneger schriefwedstried

    Wel blieven wil, mout schrieven! Dat zol t motto wezen kinnen veur de Grunneger schriefwedstried dij ook dit joar in meert weer holden wordt in de gemainten Mensterwolde, Veendam en Pekel. Der wordt deur n bult lu aal mor meer Hollands proat. Dat is beschoafder mainen n bult minsen, mor wie mouten netuurlek wel ons aigen cultuur n beetje bewoaren. Bie dij cultuur heurt ook de Grunneger streektoal.

  • Heemtuinnieuws

    In en rond het paviljoen van de Heemtuin wordt hard gewerkt. De verbouwing van het paviljoen nadert de eindfase. De nieuwe keuken is geplaatst. De laatste hand wordt gelegd aan de afwerking en het opnieuw inrichten van het restaurant, de winkel/receptie en de Vlinderzaal.

  • Stoffelijk overschot gevonden in het Winschoterdiep te Zuidbroek

    POLITIEBERICHT:
    In het Winschoterdiep te Zuidbroek is woensdag aan het eind van de middag het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. Het lichaam werd ter hoogte van de W.A. Scholtenweg ontdekt door een omwonende en aan het begin van de avond door de brandweer geborgen.
    De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. Het lichaam heeft waarschijnlijk langere tijd in het water gelegen.

  • 27de ijspegel-toernooi te Sleen

    Judo Ryu uit Muntendam deed aan het Ijspegel toernooi mee met maar liefst 16 deelnemers uit div. gewichtklassen In het eerste blok mochten Annika Vos en Ronald Hinrichs laten zien wat ze in huis hadden die dag Annika wist met goed en slim judo haar tegenstanders te verrassen en haalde ook daardoor de eerste prijs Ronald zat in een hele grote poule en werd voor de kruis finale's uitgeschakeld.

  • Drie Pinquiners naar Speedo-jaargangwedstrijd

    Komend weekend 16 en 17 februari, reizen Daniek Platje, Gert Muntendam en Richelle Mellema af naar Leiden. Deze 3 zwemmers van de Pinquin plaatsten zich voor de jaargangwedstrijd tot 12 jaar. Alleen de 18 beste zwemmers van Nederland per leeftijdscategorie en per afstand mogen hieraan deelnemen. Daniek start op de 100 meter rugslag en op 100 meter vrij. Gert start op de 100 meter schoolslag en staat reserve voor de 200 meter wisselslag.

  • Reüniefeest Wiekster school

    Een aantal oud leerlingen van de Openbare Lagere School Ommelanderwijk hebben het plan opgevat om een reünie te houden. Zaterdag 4 oktober komen de oud leerlingen bij elkaar in Huize Bareveld om vooral gezellig bij te praten. Inmiddels lopen de aanmeldingen naar de 200 leerlingen, maar de organisatie benadrukt dat het voor alle leerlingen is die op de oude Wiekster school heeft gezeten. Men kan zich aanmelden tot 1 april a.s op: www.deommelanderwieke.nl.

  • Expositie Gezinus Middelveld

    Vanaf woensdag 6 februari tot en met ±15 maart 2008 exposeert Gezinus Middelveld met zijn schilderijen in ‘de Menterne’ te Muntendam. Gezinus Middelveld woont in Muntendam. Toen hij met pensioen ging had hij twee liefhebberijen waar hij tijdens zijn arbeidsverleden, buiten verschillende andere hobby’s, helaas niet veel tijd voor had. Dit was pianospelen en schilderen.
    expositie

  • Carnaval!

    Op zaterdag 2 februari jl. stond jongerencentrum ‘Wortelhok’ in Noordbroek helemaal in het teken van carnaval. ’s Middags liepen er ruim 30 kinderen prachtig verkleed en dansten de hele middag op geweldige carnavalsmuziek. Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgereikt en gingen alle kinderen met een brede glimlach op het gezicht weer naar huis. ’s Avonds was het de beurt aan de jongeren uit Noordbroek en omgeving. Vanaf 20.00 uur was er een geweldig carnavalsfeest.

  • Bijzondere brillen

    Vanaf begin dit schooljaar volgen leerlingen van vmbo zorg & welzijn van de Winkler Prins in Veendam een nieuw vak: Crea-Zorg. Dit vak is bedoeld ter ondersteuning van leerlingen die later als onderwijsassistent, in de bezigheidstherapie of in de kinderopvang willen werken. Naast een groot aantal beroepsgerichte uren krijgen ze het vak Crea-Zorg één uur per week, in zowel het 3e als het 4e leerjaar. Dit heeft intussen een collectie bijzondere brillen opgeleverd.

  • Orgelconcert Noordbroek

    Op zaterdag 16 februari start een nieuwe, driedelige serie orgelconcerten, gewijd aan de Noord-Duitse orgelcultuur. Het monumentale Schnitgerorgel uit 1696, representant van de 17de eeuwse Noord-Duitse orgelbouw, leent zich bij uitstek voor deze muziek, die haar hoogtepunt vond in komponisten als Nicolaus Bruhns, Vincent Lübeck en Dieterich Buxtehude.
    orgelconcert

  • Zwerfvuil actiedag 2008

    Op zaterdag 15 maart 2008 vindt de Landelijke Opschoondag, oftewel de Landelijke Zwerfvuilactiedag, plaats. Hieraan wil de gemeente graag meedoen en organiseert daarom op deze dag de zwerfvuilactie. U kunt deelnemen in alle dorpen van de gemeente. Als uw vereniging/school/club (gevestigd in de gemeente Menterwolde) hieraan mee wil doen, kunt u het onderstaand formulier invullen en opsturen of inleveren bij:  

  • Blijspel door’ De Deurdouwers’

    Tonelvereniging ‘De Deurdouwers’ brengt ook dit jaar weer een toneelstuk voor u op de planken. Het is een blijspel in drie bedrijven, geschreven door auteur Herman ter A. Een kleine inhoud van het stuk: Geert Ham heeft een geweldig idee, van de leegstaande kippenhokken wil hij zomerhuisjes gaan maken en die dan gaan verhuren. Maar de manier waarop stemt toch wel tot nadenken. Toch komen er al spoedig klanten op af. Het wordt al met al een vrolijke chaos.

  • Met de groeten uit Riga

    Dat wij in het Noorden des Land best trots mogen zijn op onze geschiedenis bleek maar weer tijdens de lezing van Hendrik Hachmer op 5 februari in de Menterne in Muntendam. Onderwerp was de Veenkolo-niale Zeevaart in de 19e eeuw. De binnenvaart die voornamelijk turf vervoerde, koos zo hier en daar al het ruime sop als ze naar Amsterdam of Rotterdam moest. Toen de handel in turf verslechterde en de schepen verbeterden, werden Zuiderzee en Waddenzee verruild voor Noordzee, Oostzee en ook zelfs Atlantische Oceaan.

  • ‘Eigen Weg’

    Overzichtstentoonstelling met werk van Lammert Boerma van 17 februari 2008 t/m 25 mei 2008 in het Veenkoloniaal Museum te Veendam. Lammert Boerma (1948) is geboren en getogen in Borgercompagnie. De boerderij waar hij ter wereld kwam stond 300 meter van zijn woning en is helaas afgebrand. Zijn vader was boer, maar Lammert sleutelde liever met bromfietsen dan boer te worden.
    Lammert Boerma

  • Samenwerking S.C.M. en Fysiotherapie Menterwolde

    Sinds 30 mei is het sportmedisch centrum op het terrein van v.v. Muntendam in de gemeente Menterwolde, geopend. Na een, wat aarzelende start, heeft menig sporter de weg naar dit gebouw gevonden. Er zijn inmiddels al ruim 150 sporters geweest bij Otto Maarsingh. Deze mensen beoefenden allerlei sporten zoals: voetbal, hardlopen, tennis, fitness, nordic walking, judo, badminton, volleybal enz. Zoals al bekend, gaat het hier om zowel teamsport als individuele sport, ongeacht niveau of leeftijd.
    Medisch Centrum

  • Dou mit!

    Grunneger Schriefwedstried
    Ook in 2008 wordt de Schriefwedstried weergeorganiseerd. Iedereen vanaf 8 jaar kan meedoen.Gedichten, verhalen, toneelstukken en liedjes. Alles mag, zolang het maar in de streektaal is.

    Inleveren
    Inzendingen kunnen worden ingeleverd tot 1 maart 2008 bij debibliotheken in Menterwolde, Pekela en Veendam. Digitaal insturen kan ook via www.mijneigenbibliotheek.nl. Op deze website en hetgemeentehuis zijn de wedstrijdvoorwaarden te verkrijgen.

    Slotavond
    De finale en de feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op woensdag23 april 2008 in het Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam,aanvang 19.30 uur.
    De winnaars van het cluster Menterwolde-Pekela-Veendam gaan doornaar de provinciale finale.

  • Ingezonden!

    Reeds jarenlang erger ik mij mateloos aan de slechte toestand waarin het verplichte (brom-)fietspad verkeert dat loopt langs de noordzijde van het Winschoterdiep vanaf het perceel Kostverloren 3 te Zuidbroek tot aan de Noordbroeksterbrug in Sappemeer. De lengte van het fiespad bedraagt ca. 1.300 meter, waarvan ca. 720 meter ligt binnen de gemeente Menterwolde en ca. 580 meter binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
    Hoewel ik er aanvankelijk vanuit ben gegaan dat de gemeentebesturen van Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer verantwoordelijk waren voor het onderhoud van het fietspad heb ik beide gemeenten verzocht om het fietspad een behoorlijke onderhoudsbeurt te geven of nog liever te vervangen door een betonpad.
    Aangezien het fietspad niet in beheer en onderhoud is bij één van beide gemeenten doch bij de Provincie Groningen is mijn verzoek aan deze instantie doorgezonden.
    Het provinciaal bestuur heeft het verzoek in behandeling genomen en mij schriftelijk medegedeeld, dat in de eerste helft van 2008 groot onderhoud zal worden gepleegd aan het betreffende fietspad. Positief nieuws voor alle gebruikers zou ik zeggen. Al ben ik wel benieuwd naar de wijze van uitvoering.

    H.J. Pater, Zuidbroek

  • Openbare discussie station Duurkenakker

    Op maandagavond 18 februari organiseert GroenLinks Menterwolde een discussieavond over de wenselijkheid van een station aan de Duurkenakker, bij de spoorwegovergang. Deze avond zal zijn in Eltheto, bij de Gereformeerde Kerk in Meeden. Er zijn serieuze plannen voor een personentrein van Arriva vanuit Veendam naar Groningen, een lijn die aansluit op de lijn van Arriva van Groningen naar Nieuweschans. En GroenLinks wil dan graag een halteplaats zien aan de Duurkenakker.

  • Muntendam winnaar Menterwolde Bokaal

    Na Muntendam en ZNC was het nu de beurt aan Meeden om het zaalvoetbaltoernooi om de Menterwoldebokaal te organiseren. Dit toernooi is ter overbrugging van de winterstop en versterkt de onderlinge band tussen de drie voetbalverenigingen in de gemeente Menterwolde. Over vier zaterdagen werd er sportief gestreden in de Ruitershorn en de Menterne. Zelfs de allerjongsten, de kabouters, streden mee.

  • Vijfenvijftig jaar samen

    Het was 7 februari 2008, exact vijfenvijftig jaar geleden dat de heer M. Woldhuis en mevrouw J. Woldhuis-Grofsmid met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester A. Omta de eerste burgemeester van Oosterbroek heeft het paar destijds getrouwd. Het echtpaar kreeg afgelopen donderdag bezoek van burgemeester Eduard van Zuijlen en zijn echtgenote, die hun namens de gemeente de felicitaties en een mooi bloemstuk overhandigde.
    55-jaar huwelijk

  • CdK. Max van den Berg in Menterwolde

    Afgelopen vrijdag 8 februari bracht de Commissaris van de Koningin, dhr. Max van den Berg, een kennismakingsbezoek aan de gemeente Menterwolde. Tijdens het bezoek lag de nadruk op interactie met inwoners van de gemeente. Ook werd er aandacht besteed aan intergemeentelijke samenwerking, dorpsvernieuwing en herstructureringsprojecten, Oostboog bedrijvenlocaties/N33 en de centrumplannen in Zuidbroek en Muntendam.
    v.d. Berg

  • Vrouw gewond na twee aanrijdingen

    Een 25-jarige vrouw uit Winschoten is woensdagochtend bij een verkeersongeval op de Hereweg in Meeden gewond geraakt. De vrouw was vermoedelijk onwel geworden. Zij reed langs de verkeerde kant van de vluchtheuvel. De auto botste vervolgens tegen een betonnen bankje. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Uit nader onderzoek bleek dat de automobiliste ook al buiten de bebouwde kom van Meeden tegen een verkeersremmer bij een wegversmalling was gereden.

  • Rijbewijs ingenomen

    De politie heeft vrijdagavond op de Vosholen in Sappemeer het rijbewijs ingenomen van een 28-jarige automobilist uit Muntendam. De man reed met 108 km/u over de genoemde weg, terwijl 50 km/u is toegestaan. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

  • Dampende Bluesrock in Tripscompagnie

    Zaterdag 23 februari a.s. vindt in Dorpshuis Nooitgedacht een optreden plaats van de FREERIDE BAND, de nieuwe formatie rond zanger/gitarist Kees Schipper. Deze "vette bluesrockband" bestaat uit vier oude rotten in het vak, die samen meer dan 100 jaar ervaring op de planken brengen. Ondanks (of juist dankzij) deze ervaring hebben ze nog steeds dezelfde drive: van ieder optreden een dynamische en muzikaal zeer verantwoorde happening maken, waarbij de interactie met het publiek voorop staat!

  • Superprestatie Tob-team

    Afgelopen zaterdag 16 februari werd de één-uursestafette gezwommen, georganiseerd door de Pinquin.
    Tob-team
    Tijdens dit evenement deed ook het Tob-team mee. Kwart over zeven ’s avonds was het uur van de waarheid. Nu moest er gepresteerd worden. Om kwart over acht klonk het eindsignaal en hadden ze samen maar liefst 3200 meter gezwommen.

  • Open Huis Winkler Prins

    De Winkler Prins in Veendam zet op woensdag 20 februari de deuren open voor alle aanstaande brugklassers, hun familieleden en andere belangstellenden uit Veendam en de regio. Iedereen is van harte welkom tijdens het Open Huis op de onderbouwlocatie aan de Raadsgildenlaan 1 van 18.30 tot 21.00 uur.

  • Carnavalsdisco Basisschooljeugd

    Op zaterdagavond 23 februari organiseert de Jeugdwerkgroep een Carnavalsdisco voor kinderen die zitten op een basisschool in Muntendam. Eerst zijn de kinderen van de groepen 1 t/m 4 aan de beurt, daarna de iets oudere jeugd. Als je verkleed bent maak je nog kans op een prijsje....... Willen de ouders hun kinderen binnen ophalen i.v.m. de veiligheid?
    Voor informatie kunt u terecht bij Henny Lamain of bij Albert Bosscher.