WAAROM?

Ruim een week geleden was het zó heet dat slechts een duik in het water verkoeling bracht. In onze gemeente zijn daartoe diverse mogelijkheden, als het zwembad in Meeden, de zwemplas Ruitershorn in Muntendam en de Botjes zwembaai in Zuidbroek. Ik richt me in dit stuk op de Botjeszwembaai.
De mussen vielen van de daken, wat was het heet… Maar, wat een genot om liggend onder je eigen parasolletje op het pas aangeharkte strand en dus in het scho-ne zand te kunnen genieten van het uitzicht over het water en van de spelende en zwemmende kinderen in de baai. Voor de ouderen is er de mogelijkheid om aan strandvolleybal te doen dan wel een spelletje te tafeltennissen. En moet je naar toilet dan is daar zowaar ook een eenvoudige doch schone voorziening aanwezig. En gelukkig is er sinds kort ook weer de mogelijkheid om een ijsje, een frisdrankje dan wel een  ‘puutje’ petat te kopen bij Arjen Wierenga uit Noordbroek. Kortom, met dit prachtige zwemwater, bekroond met vier sterren, ten teken dat de kwaliteit van het water voortreffelijk is, zijn we erg blij. Daarbij komt dat de toegang gratis is, wat voor veel mensen en kinderen een dankbare bijkomstigheid is.
Maar… het kost de gemeente Menterwolde wel geld. Geld voor de schoonmaak van de stranden, voor het leeghalen van de afvalbakken, voor het schoonhouden van de toiletten, voor het aanvoeren van water om de toiletten door te spoelen, voor het maaien van het gras, noem maar op. En zoals iedereen weet, de gemeenten hebben het financieel zwaar. Maar we vinden een dergelijke zwemvoorziening, waar je met gemak een hele dag kunt doorbrengen, voor u, voor jullie, voor ons allen van veel belang. Hoe teleurstellend en verdrietig is het dan wanneer de voorzieningen worden afgebroken. Wanneer ze op een botte wijze kapot gemaakt worden. De afscheidings-lijn noodzakelijk en verplicht om aan te geven dat er tot aan de lijn redelijk veilig gezwommen kan worden, maar erachter niet. De afscheidingslijn wordt vernield. De unit waar de toiletten zijn wordt opengebroken, de waterpomp vernield. De waterreservoirs ka-pot getrapt en daarbij ook de verbindingen, de leidingen… Waarom worden dit soort voorzieningen met bruut geweld ka-pot gemaakt? Wat bereik je er- mee? Ja, dat heel veel mensen en kinderen teleurgesteld zijn dat hun mooie, veilige zwembaai niet meer gebruikt kan worden. Hoe trots kun je op je zelf zijn wanneer je spullen van anderen, van de gemeente, vernield. Hoeveel voldoening geeft het? Is dit stoer gedrag? Geeft het een kick? Namens de gemeente wil ik iedereen oproepen nu eens te stop-pen met het vernielen van andermans eigendommen, met het vervuilen van de omgeving, door het afval maar te laten liggen of achteloos in de berm te gooien, door dingen in de fik te steken (recentelijk bij de Heemtuin). Laten we de voorzieningen die we hebben nu eens koesteren, laten we er samen zorg voor dragen en het schoon houden. Ook niet met paarden op het strand en vervolgens de enor-me hoeveelheid paardendrollen gewoon laten liggen. Goed voor het milieu?? Maar niet om er lekker in te liggen. Hondendrollen in de depotdog, paardendrollen ook! Ach, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, wat ik niet zal doen. Laten we vooral genieten van wat we hebben en ook onze eigen verantwoordelijkheid ne-men. Ziet u waar dan ook dat er iets gesloopt wordt binnen de gemeente, meldt het dan, of zeg er iets van. Onze voorzieningen zijn voor ons allen en van ons allen, maar niet om het te slopen.

Matty Siersema,
wethouder Menterwolde

Reactie toevoegen