vanBeresteynlezing

Veendam leest…Miriam Guensberg. Bibliotheek Veendam start een nieuwe serie vanBeresteynlezingen onder de noemer ‘Veendam leest…’. In deze serie worden bekende en onbekende auteurs uitgenodigd om te vertellen over hun werk. De serie start woensdag 5 februari met schrijfster Miriam Guensberg.
De afgelopen jaren heeft Bibliotheek Veendam veel succes geboekt met educatieve jeugdprojecten als Scoor een Boek!, Boek & Film junior en Vakantielezen. In 2014 wil de Bibliotheek zich, in samenwerking met Cultuurcentrum vanBeresteyn, meer richten op volwassenen. Naast de serie ‘Veendam leest…’ gaat de Bibliotheek samen met Filmhuis vanBeresteyn boekverfilmingen tonen tijdens Boek & Film.
Woensdag 5 februari start ‘Veendam leest…’ met schrijfster Miriam Guensberg. Zij komt vertellen over de achtergronden van haar nieuwe roman Poolse tranen.
 
Miriam Guensberg over haar roman Poolse tranen
Als de jonge Tanek in het vooroorlogse Polen van eeuwigdurende liefde droomt, weet hij nog niet welk wreed lot hem zal treffen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegt hij zich als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een bloedige strijd brengt hem uiteindelijk in Nederland. Over zijn trauma’s, zijn liefdes én de geheimen van zijn verleden praat hij zelden. Pas als hij op hoge leeftijd opnieuw met geweld wordt geconfronteerd en tot actie overgaat, volgt een kettingreactie waarbij zijn schrijnende geschiedenis zich langzaam openbaart. Poolse tranen is een ontroerende en spannende roman die vanuit verschillende perspectieven het bestaan ontrafelt van een bezield man die onvermoeibaar naar lichtpunten is blijven zoeken.
Tijdens de lezing zal Miriam Guensberg vertellen over de achtergronden van haar roman: over de filosofie, over het schrijfproces én over het lot van de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie die in de Tweede Wereldoorlog mede verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Deze soldaten - die als leeuwen gevochten hebben voor de bevrij- ding van Europa - konden na die bevrijding niet terug naar hun eigen vaderland - naar het communistisch gewor- den Polen - omdat zij daar als deserteurs werden beschouwd en ze ter dood veroordeeld zouden worden. Eén van die bevrijders - een legerarts bij de stootgroepen - was de vader van Miriam Guensberg. Zij heeft zich dan ook laten inspireren door de bewogen, spannende geschiedenis van haar Pools-Joodse vader. 

Reactie toevoegen